zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 19.04.2022 12:09:56

Uroš Stoklas uspešno zaključil zadani cilj

Stoklas v akciji, v ozadju sta Madžar Kiss in Srb Baranj
psno
S petka na soboto je v Radljah ob Dravi potekal 24-urni kegljaški maraton za Guinnessovo knjigo rekordov, na katerem je Uroš Stoklas kot prvi na svetu premagal mejo 24 ur neprekinjenega kegljanja. Odigral je 24 zaporednih tekem s povprečjem 622,7 podrtih kegljev na tekmo.

Ne samo v Sloveniji, tudi v nekaterih drugih državah je bilo veliko zanimanja za akcijo našega reprezentanta, da bo opravil 24 ur kegljanja. Vseskozi je bil prenos na You Tube. Bilo je tudi kar nekaj komentarjev in dajanja podpore našemu šampionu. Zasledil sem zapise iz Makedonije, Srbije, Bosne, Hrvaške, Madžarske, pa tudi iz Nemčije, Avstrije, Češke. Vsi po vrsti so Urošu dajali dodaten pogum in elan pri uresničitvi tega podviga. Zato so Radlje ob Dravi bile tokrat zelo prepoznavne.



Uroš je začel kegljati v petek ob četrti uri popoldne. Zadnjo kroglo je vrgel točno čez en dan ob isti uri. V tem momentu je bil najsrečnejši človek na svetu, saj mu je uspel velik podvig. V tem času je uspel vreči kar 24 iger po 120 metov in še nekaj lučajev po vrhu. Čeprav rezultat ni bil pomemben, vseeno velja dodati, da je bil rezultat vrhunski, saj je bilo njegovo povprečje vsakega nastopa 622,7 kegljev, kar je izvrstno.



Vseskozi je Uroš imel tudi odlično spremljavo, še posebej v prvem delu maratona. V uvodu ga je spremljala smetana svetovnega kegljanja, Srba Vilmoš Zavarko, svetovni prvak, in Csongor Baranj, aktualni svetovni rekorder, ter Madžar Tamas Kiss, nekdanji svetovni prvak in rekorder, ki je nastopil kljub poškodbi, ki jo vleče že nekaj dni. Zatem so sledili nekateri naši reprezentanti. Kasneje so se predstavili tudi nekateri izvrstni veterani, legende izpred 30 let, ki še danes odlično igrajo, Darko Bizjak in Franc Kirbiš ter za nameček še Hrvat Nikola Dragaš, trikratni zaporedni svetovni prvak izpred 50 let. Seveda pa ni niti manjkal Boris Benedik, ki je bil tudi Urošev soigralec pri Iskraemecu, pa v Nemčiji, na Hrvaškem in seveda v slovenski reprezentanci. Nekaj let sta skupaj igrala tudi za Makedonijo. Proti koncu maratona so Urošu delali družbo tudi številni igralci iz Štajerske. Tako je Trboveljčanu čas hitreje mineval.



Po zadnjem metu, ko je tudi publika aktivno odštevala zadnje sekunde, se je Uroš Stoklas najprej sesedel, se ulegel na hrbet in zmagoslavno dvignil roke v zrak. Potem so do njega prihiteli številni, ki so mu čestitali. Potem ko je vstal, je po mikrofonu dejal: »Železna volja in vztrajnost mi že od nekdaj pomagata pri doseganju na prvi pogled nemogočih ciljev. Tako sem v kegljanju na svetovi ravni osvojil vse, kar je mogoče. Devet zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in pokalih, kar je najvišja lovorika, ki jo lahko kegljač doseže. A ker ne spim na lovorikah in vedno iščem nove izzive, sem si zdaj zadal nekaj, kar si ni še nihče, in uspelo je. Hvala Radljam, vam publiki in tudi številnim soigralcem, da sem lažje premagal svoje napore.«



Uroš Stoklas, ki je pred leti premagoval Ameriko s kolesom, je zdaj uspel tudi veliki met v njegovem primarnem športu – kegljanju. Veliko zaslug in zahvale pa si zaslužijo tudi organizatorji iz KK Radelj na čelu z Jožetom Kozjakom ter Miloradom Markovičem, pred leti enim najboljših mednarodnih sodnikov na svetu. Slednji je skrbel, da je vse potekalo po pravilih. Tako ni nobenih zadržkov, da bi Uroš Stoklas pristal v legendarni knjigi rekordov.



Prav je, da dodamo samo še to, da je Stoklas imel na voljo po vsaki uri kegljanja le pet minut odmora.

Članki iz rubrike