zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

(šh)
(šh)
0 19.04.2022 10:58:47

Otroci s starši – "Famnastics"

GZS
Erasmus + projekt, ki ga Gimnastična zveza Slovenije (partner projekta) uvaja v sodelovanju z GK "Marjan" Split (nosilec projekta) in SD Vojvodina (partner projekta), ponuja program vadbe, kjer so starši ali stari starši neposredno aktivni in vključeni v vadbo ter zase in za svoje gibalne potrebe postorijo veliko koristnega.

Družina je primarna skupnost, v kateri se otrok razvija, socializira ter postavlja temelje svojega življenja. Pomembnost družine je ključnega pomena v zgodnjem otroštvu. Skupno preživljanje prostega časa med staršem in otrokom stke močne vezi, ki utrdijo družino ter tvorijo pomemben element v otrokovem razvoju in družbeni socializaciji. Otroci, ki se več družijo s starši, imajo kasneje manj vedenjskih težav, boljše odnose, lažje komunicirajo z okolico in so na splošno bolj zdrave osebe. Otroci nas posnemajo, zato jim bodimo dober zgled!

Na sestanku, ki so ga zastopniki GZS s partnerji projekta imeli od 1. do 3. aprila v Novem Sadu, so uskladili programske module, ki jih bodo enotno preizkusili v svojih testnih vadečih skupinah. Pilotski program bodo izvajali v treh državah s skupinami po 15 otrok. V letu 2022 bodo testni program vadbe izvajali med majem in junijem ter septembrom in oktobrom. Starši ali stari starši bodo neposredno vključeni v vadbo in istočasno izvajali enake ali sposobnostim primerne, otežene različice vaj. Prvi del vadbe bo namenjen ogrevanju, nadaljevanje pa ciljnim vajam, ki bodo usmerjene v razvoj osnovnih gibalnih sposobnosti.

Na Gimnastični zvezi Slovenije so v sodelovanju s ŠD Studenci Maribor oblikovali testno skupino vadečih in z njo že opravili tri vadbene ure. Prve povratne informacije udeležencev so več kot odlične. Na podlagi izsledkov izvajanja programa "Famnastics" bodo izdelali končno verzijo programa vadbe, ki ga bodo ponudili v izvajanje vsem članicam EU.

Program vadbe "Famnastics" vodi stavek "Naredi, kar počnem", in ne stavek "Naredi, kar ti rečem." Prav to je skrivnost, ki bo pri vsakem otroku razvila ljubezen do športa in zdravega načina življenja.

Program vadbe "Famnastics" bo vadečim zagotovil:

-ohranjanje telesnega in duševnega zdravja, s poudarjanjem družine kot središča dogajanja,

vadbo hkrati z otrokom,

-gimnastične vaje, ki so prilagojene vsem generacijam,

-različne naloge in igre, s katerimi boste zadovoljili svoje dnevne potrebe po telesni aktivnosti ter otroku zagotovili pravilno rast in razvoj.

Če zaradi otrokovih obveznosti nimate časa za svoje aktivnosti, je "Famnastics" pravi program za vas! 

Članki iz rubrike