petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

(gb)
(gb)
0 25.01.2022 11:03:00

Ana Belac: Ob neizpolnjeni obljubi sem se počutila nemočno

GZS
Odlična slovenska igralka golfa, 24-letna Ana Belac, je bila novinka in igralka leta 2020 v seriji Symetra, potem pa so obljubo požrli in spet je morala na trnovo pot kvalifikacij. Leto 2021 je bilo zanjo kljub vsemu izjemno uspešno.

Po zmagi v seriji Symetra 2020 bi morala takoj na začetku sezone začela nastopati v elitni LPGA, a obljube niso izpolnili. Namesto med elito je morala igrati zahtevne enodnevne kvalifikacije, od koder se po eni rundi le dve igralki uvrstita na glavni turnir, v nasprotnem primeru pa bi se morala celo vrniti na turnirje Symetra. Dosegla in celo presegla je vse cilje iz leta 2020, a morala je začeti skoraj na začetku.



Kako težak je bil začetek sezone in kako ostati zbran ob odločitvah, na katere nimaš vpliva?

Na začetku sem bila seveda zelo razočarana, počutila sem se nemočno, saj sem naredila vse, kar je bilo v moji moči, da bi pridobila polno igralno pravico na LPGA Touru. Preostala štiri dekleta, ki so bila v enakem položaju kot jaz (omejen status), so se odločila, da se še enkrat vrnejo na Symetra Tour, jaz pa sem predvidela, da je matematično možno obdržati status. Odločila sem se, da bom svoje moči namesto v razočaranje preusmerila v to, da si pridobim igralno pravico za LPGA.
Začetek je bil strašno naporen, predvsem z vidika načrtovanja. Kot profesionalka si vsa potovanja organiziram sama. Velikokrat sem imela rezervacije na obeh turnirjih, na LPGA in Symetri, ki sem jih morala zadnji trenutek odpovedati. Na primer: v nedeljo zvečer sem se po končanem zadnjem krogu Symetre v Phoenixu (Arizona) vozila šest ur v Carlsbad (Kalifornija), kjer sem imela v ponedeljek kvalifikacije ob osmih zjutraj, ne da bi prej sploh videla igrišče. Čeprav sem igrala tri pod parom, sem za en udarec zgrešila končnico za preostalo mesto na turnirju. Naslednje jutro sem se odpravila v dve uri oddaljeni Beaumont, kjer je potekal turnir Symetre. V takšni situaciji sem bila večkrat.



Kdaj ste prejeli urejen status za igranje LPGA in kaj se je zgodilo, da je pravici zadoščeno?

Konec maja 2021 sem končno dobila priložnost nastopiti na turnirju Pure Silk LPGA (Williamsburg, Virginia), ki je bil zadnji pred osvežitvijo nižjih prioritetnih kategorij. Po dveh dneh sem se znašla z Jessico Kordo v vodilni skupini, turnir pa sem zaključila na solidnem 16. mestu, kar mi je prineslo igralne pravice za naprej. To je bilo veliko olajšanje, saj sem prvič v sezoni lahko potovanja načrtovala vnaprej in imela vizijo, kako bo sezona potekala.



Ob pogledu na lanske rezultate bi lahko rekli, da ste sezono rešili s četrtim mestom v Colonyju v Dallasu. Vse štiri runde ste odigrali z 68 udarci, kar vam je prineslo precej denarja in prvi konkreten skok po lestvici. To je bil prvi turnir, ko ste vstopili v vrh elitne LPGA. Na tem turnirju je zmagala Jin Young Ko, sicer druga igralka na svetu. Kako bi ocenili svoje poletno igranje?

Turnir v Teksasu je bil vsekakor moj vrhunec sezone. Po dveh slabših nastopih sem v Teksas prišla brez velikih pričakovanj, kar se je izkazalo za pozitivno. Visoka uvrstitev mi je dala velik zagon za preostanek sezone, odločitev, da kljub omejenemu statusu zaigram na LPGA, pa se je izkazala za pravo.



Sezono ste zaključili z dvema turnirjema, ko niste igrali pod rezom. S čim ste zadovoljni in s čim ne, če potegnemo črto pod premierno LPGA-sezono?

Moja profesionalna pot se je začela z veliko negotovostjo. Razpeta sem bila med Symetro, ponedeljkovimi kvalifikacijami in možnostjo igranja na turnirju LPGA. Poleti sem bila sedem tednov zapored na poti, brez premora, in nisem imela časa za počitek. Če vprašate veteranke na LPGA, bo vsaka omenila pomembnost načrtovanja tekem tako, da bo vmes dovolj časa tudi za regeneracijo in treninge. Glede na to, da je to moja prva sezona in nisem želela izpustiti nobene tekme, pa moram priznati, da so ta moja prizadevanja prinesla predvsem utrujenost in spoznanje, da je načrtovanje tekem resnično zelo pomembno. Vesela sem, da mi je kljub vsemu uspelo v drugi polovici leta odigrati vse turnirje, tako da vem, kaj lahko pričakujem letos. Za leto 2022 imam poln status, primerljiv s statusom, ki sem ga imela na koncu leta 2021.



Kaj ima Nelly Korda, da je trenutno številka ena na svetu?

Že sama statistika Korde nam pove, da je v večini segmentov igre odlična. K njenemu uspehu pa gotovo pripomorejo dolgoletne izkušnje igranja na turnirjih Symetra in LPGA.



Kako gledate na vzpon 17-letne Pie Babnik?

Pia je talentirana mlada igralka. Njeni dosežki bodo zagotovo dodatno prispevali k prepoznavnosti tega lepega športa v Sloveniji. Želim ji še veliko uspehov. 

Galerija
Značke: golf, ana-belac, intervju

Članki iz rubrike