Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(mš)
(mš)
0 23.12.2021 12:22:35

Tradicionalni turnir in podelitev nagrad za najboljše dosežke

Matej Šebenik
ŠZS
Šahovska zveza Slovenije je po lanskoletni odpovedi ponovno organizirala serijo hitropoteznih turnirjev ob zaključku leta z nazivom Slovenija šahira, Gorenjka matira.

V okviru tokratne devete izvedbe je bilo odigranih 11 kvalifikacijskih turnirjev po vsej Sloveniji, dva od njih tudi prek spleta, najboljši pa so se uvrstili na finalni turnir, ki je v soboto potekal v prostorih ŠZS v Ljubljani. Poleg glavnega turnirja, na katerega so bili povabljeni naši najboljši šahisti in šahistke, je potekal še prijateljski turnir s predstavniki vodstva zveze in njenimi sponzorji ter podporniki, ob tej priložnosti pa so bile podeljene tudi nagrade za najboljše posamezne dosežke v iztekajočem se letu.



Najprestižnejši nagradi za šahista in šahistko leta sta prejela Matej Šebenik in Laura Unuk, oba člana Šahovskega kluba Tajfun Ljubljana. Unukova je letos postavila nov mejnik v svoji karieri in v slovenskem ženskem šahu nasploh, s tem ko je izpolnila zadnje pogoje za naslov moškega mednarodnega mojstra. Z uvrstitvijo v drugi krog je letos debitirala na prestižnem svetovnem pokalu za ženske in je našo državo uspešno zastopala na praktično vseh uradnih mednarodnih tekmovanjih, vključno z domačim ekipnim evropskim prvenstvom.



Naše reprezentance na omenjenem tekmovanju nikakor niso blestele, med redkimi izjemami v prvi ekipi članov je bil Matej Šebenik, ki je prispeval največ točk. Matej je bil najboljši slovenski predstavnik tudi na posamičnem evropskem prvenstvu v Reykjaviku, kjer je v močni konkurenci pristal na delitvi 19. mesta. Po dodatnih kriterijih je sicer končal na 29. mestu, zaradi česar mu je zmanjkala še pika na i uspešni predstavi – neposredna uvrstitev na prihodnji svetovni pokal, kamor je vodilo prvih 23 mest. Tako Laura kot Matej sta bila del ekipe, ki je klubu iz prestolnice letos zagotovila dvojno ligaško lovoriko, tako pri članih kot tudi članicah.



Za najboljšega mladinca in mladinko sta bila razglašena Jan Šubelj, naš najobetavnejši mladi igralec, in Pia Marie Ružič, ki je med ostalimi odmevnimi dosežki pred kratkim osvojila tudi prvo mesto na evropskem šolskem prvenstvu prek spleta. Dodatna priznanja za svoje dosežke v letu 2021 so prejeli še Luka Lenič, Jaka Brilej, Domen Tisaj, Rudi Olenik Čampa, Zala Urh, Monika Rozman, Nuša Hercog in Vesna Mihelič.

Šebenik upravičil vlogo favorita

Na zaključnem turnirju serije Slovenija šahira, Gorenjka matira je nastopilo 50 igralcev, ki so najprej odigrali devet krogov v enotni konkurenci, nato pa za končne uvrstitve na izpadanje po posameznih kategorijah. Med člani je vlogo prvega favorita upravičil edini velemojster na turnirju Matej Šebenik. Ob odsotnosti kolegov iz prve ekipe na nedavnem evropskem prvenstvu je uspel odbiti predvsem izzive mlajših tekmecev in članov B-reprezentance. Najboljši je bil že v uvodnih devetih krogih, v izločilnih bojih pa je po ogorčenem boju premagal Jana Šublja, Domna Tisaja in nato v finalu še Davida Brinovca. Slednji je tako osvojil drugo mesto, Tisaj pa po zmagi v »malem finalu« končno tretje.



Pri članicah je Zala Urh, ki je z nekaj odličnimi predstavami v letošnjem letu postala nesporna številka dve v ženski reprezentanci, v finalu presenetila reprezentančno in klubsko kolegico Lauro Unuk. Tretja je bila Barbara Skuhala. Pri mladincih je slavil 14-letni Rudi Olenik Čampa, član Šahovskega društva Domžale, in je za seboj pustil tudi starejša tekmeca iz Celjskega šahovskega kluba Matica Nareksa na drugem in Jako Brileja na tretjem mestu. Finale mladink med Pio Marie Ružič in Vesno Mihelič je dobila slednja, v veteranskih konkurencah pa sta zmagala Leon Mazi in Simona Orel Mušič.

Značke: šah, turnir, nagrade

Članki iz rubrike