stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

dk
dk
0 26.11.2021 11:16:03

Šahovski spektakel leta

Magnus Carlsen in Jan Nepomnjaščij
psno
Danes se bo v Združenih arabskih emiratih začel težko pričakovani in lani prestavljeni dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Dubaj, kjer poteka svetovna razstava Expo 2021, je popolno prizorišče za najprestižnejše šahovsko prvenstvo, ki ga bosta odigrala Norvežan Magnus Carlsen in Rus Jan Nepomnjaščij.

Oba sta prav zaradi dvoboja, na katerega se pripravljata že vse leto, izpustila pravkar končano ekipno evropsko prvenstvo v Čatežu. Tja se je za slab mesec (dvoboj bo namreč trajal do 15. decembra) preselila celotna funkcionarska šahovska smetana, ki se udeležuje VIP-odprtja in bo od blizu spremljala, kdo bo (p)ostal novi/stari svetovni šahovski prvak. Nagradni sklad je vrtoglav, kar dva milijona ameriških dolarjev (1,776 milijona evrov), ki se bosta delila v večjem deležu za zmagovalca.



Dvobojevalca sta stara znanca že iz mladinskih evropskih in svetovnih prvenstev. Bila sta velika rivala, med njima je zgolj leto razlike. Tako je Rus dobil kar tri zaporedne evropske mladinske naslove, Norvežan pa se mu je oddolžil s svetovnim in evropskim naslovom do 12 let. Pozneje, pri komaj 15 letih, se je Carlsen kot raketa hitro povzpel v sam svetovni vrh, medtem ko je Nepomnjaščij napredoval počasi, a vztrajno. Zdi se, da je slednji najbolje napredoval prav v zadnjih letih in je tik pred šahovsko eksplozijo. Dodajmo še, da sta se oba supervelemojstra v članskih kategorijah v standardnem šahu pomerila kar trinajstkrat, pri čemer je izzivalec dobil kar štiri partije, branilec naslova pa zgolj eno, ob osmih remijih. A čeprav gredo medsebojni obračuni v prid Nepomnjaščiju, je v dvoboju favorit Carlsen.



Poleg tega, da ima višji šahovski rating (2855) od tekmeca (2782) in že osem let nosi krono najboljšega, je v veliki prednosti prav zaradi dvobojev, ki jih je v preteklosti že odigral (leta 2013 je premagal Ananda in prvič postal svetovni šahovski prvak, leta 2014 je naslov proti Anandu uspešno ubranil, nato leta 2016 v podaljških premagal izzivalca Karjakina in dve leti pozneje še Caruano). Carlsen je prvak tudi v hitropoteznem in pospešenem šahu, kar je v šahu prava redkost. Skupno je v članskih konkurencah osvojil kar 12 naslovov svetovnega prvaka, štiri v klasičnem šahu, tri v pospešenem tempu in pet v hitropoteznem. Na vrhu ratinške lestvice je že vse od julija 2011, pri čemer je njegov rating doslej najvišji v zgodovini. Ima tudi najdaljši niz neporaženosti v šahu, saj ga celih 125 dvobojev, vse od 31. julija 2018 do 10. oktobra 2020, ni premagal nihče.



Tokratni dvoboj bo prava šahovska poslastica, saj sta oba izrazito agresivna igralca, ki ne marata remijev, temveč hlepita po zmagi. A čeprav sta že vse od otroštva šahovska rivala, sta v resničnem življenju prijatelja. Zanimiv je podatek, da je bil Nepomnjaščij celo "sekundant" Carlsenu v nekaterih analizah v dvoboju z Indijcem Anandom za naslov svetovnega prvaka pred slabim desetletjem. To je vsekakor neprijetno za Carlsena, saj njegov izzivalec pozna nekatere njegove šahovske skrivnosti. Za šahovnico namreč prijateljstva ni...

Članki iz rubrike