favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(dk)
(dk)
0 04.11.2021 11:20:06

Pred šahovskim EP: Slovenska izhodišča v sredini, cilji višji

Laura Unuk bo tudi na EP v Čatežu prvo ime naše ženske ekipe.
ŠZS
Evropski šahovski dogodek leta je pred vrati in Slovenija ga kot gostiteljica pričakuje pripravljena in z odprtimi rokami. V Termah Čatež potekajo še zadnje priprave pred uradnim odprtjem prvenstva 11. novembra, ko se bo v mehurčku začela zbirati evropska šahovska smetana.

Slovenija v boj pošilja dve ekipi v vsaki konkurenci. Prvo moško ekipo bo vodil Luka Lenič, ki je na prvi šahovnici praviloma enakovreden tekmec najboljšim evropskim šahistom. Pohvali se lahko z dolgoletnimi reprezentančnimi izkušnjami, zablesti pa največkrat prav na ekipnih prvenstvih, ki ga visoko motivirajo. Nazadnje je na ekipnem EP na Kreti leta 2017 dosegel zmogljivostni rating 2747, kar ga je uvrstilo med najboljše igralce na prvi šahovnici. Istega leta se je uvrstil na svetovni pokal, še vedno pa tudi lovi korak s prvo stoterico šahistov na svetu, kljub dejstvu, da igralnem šahu ni več aktivno predan. Podobna je zgodba z obema Juretoma (Boriškom in Škobernetom), ki sta že vrsto let nepogrešljiva člana prve moške ekipe in ob ugodnih pogojih odločilno prispevata k ekipi. Oba sta se še posebej izkazala na zadnjih reprezentančnih nastopih med leti 2017 in 2019, ko sta predstavljala zanesljiv steber ekipe. Zadnji, a nič manj pomemben, del velemojstrske četverice je edini šahovski profesionalec v ekipi, velemojster Matej Šebenik. Prvo peterico, po odpovedi Borisa Markoje zaradi študijskih obveznosti, zaključuje mednarodni mojster Tim Janželj. Čeprav bo za Tima to premierni nastop v prvi članski ekipi, gre za nevarnega igralca vsem nasprotnikom. Če bodo naši fantje ujeli dobro formo in homogen ekipni duh, se lahko ponovi zgodba izpred dveh let, ko so bili v zadnjih dveh kolih v boju za najvišja mesta. Selektor Matjaž Mikac vsekakor verjame v izbrano vrsto in si želi prodora v prvo petnajsterico, kar je po njegovem mnenju, ob začetnem izhodišču na 19. mestu, realno povsem dosegljivo.

Naša druga moška ekipa je sestavljena izključno iz mladih igralcev, ki so v zadnjem obdobju turnirsko izjemno aktivni in dosegajo spodbudne rezultate. Med njimi še posebej izstopa Jan Šubelj, ki je sicer že debitiral v prvi peterici in se mu napoveduje velemojstrska kariera. Selektorjeva odločitev, da tokrat nastopi v drugi ekipi med mladimi, a na izjemno zahtevni prvi šahovnici, je vsekakor pogumna in dobrodošla, saj Jan na ta način dobiva priložnost neposrednega šahovskega napredka. Svoje ognjene krste v članskih vrstah bodo doživeli še naslednji mojstri FIDE: lanski državni prvak Vid Dobrovoljc, lanskoletni mladinski državni prvak z dvema normama za mednarodnega mojstra Domen Tisaj in aktualna mladinska prvaka Jaka Brilej in David Stevanič.

V ženski konkurenci je zgodba ravno obratna. Prvo ekipo sestavljajo mlade šahistke, kar je rezultat vsakoletnega pomlajevanja ekipe in velike konkurence v sicer že tako močni generaciji šahistk. Tri slovenske velemojstrice (Srebrnič, Krivec, Kapš) so se že pred časom opustile aktivno igranje šaha in se usmerile v poklicne vode.

Selektorju Aljoši Grosarju praznine ni bilo težko zapolniti. Celo nasprotno – težko se je bilo odločiti, kateri izmed sicer enakovrednih igralk dati priložnost v prvi peterici. Poleg utečene trojice Unuk, Janželj in Vidic bosta za prvo ekipo letos zaigrali dve nadvse obetavni Zala Urh in Monika Rozman. Še posebej Zala je v letošnjem letu naredila ogromen napredek ter je obenem aktualna državna članska prvakinja. Igranje na drugi šahovnici ji ponuja lepe možnosti za osvojitev zadnje, tretje norme za naslov velemojstrice. Dekleta bodo tekmovanje začela na visokem 15. mestu in če bodo ob dobro razpoloženi Lauri Unuk ujela ritem in pokazala vso svojo mladostno neustrašnost, se lahko nadejamo uvrstitve v prvo deseterico.

Naša druga ženska ekipa je mešanica mladosti in izkušenosti. Na prvi šahovnici bo igrala Jana Krivec, ki ima največ naslovov državne članske prvakinje in nastopov za reprezentanco na mednarodnih tekmovanjih. Njene bogate igralske izkušnje bodo še kako prav prišle njenim mlajšim kolegicam, še posebej Pii Mari Ružič in Nuši Hercog, ki ekipnih nastopov v članskih vrstah še nimata. Na drugi in tretji deski bosta nastopili mednarodni mojstrici Špela Kolarič in Ivana Hreščak.

V Čatežu si torej lahko obetamo predane in borbene nastope vseh naših ekip. In če nam bo naklonjena še Caissa (šahovska boginja sreče), bo prvenstvo uspeh ne le v organizacijskem, temveč tudi v tekmovalnem pogledu. 

Članki iz rubrike