GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 21.09.2021 20:43:52

IZJEMNI GORENJEC! Luka Potočar v Moskvi splezal vse do srebra!

Profimedia
Luka Potočar je novi svetovni podprvak v težavnostnem plezanju. Devetnajstletni Jeseničan je največji uspeh v karieri vpisal v svojem prvem finalu na svetovnih prvenstvih.

Potočar je Sloveniji priplezal že 19. kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Kar 16 kolajn ima Slovenija po zaslugi športnih plezalk, sedem od teh jih je osvojila Janja Garnbret, šest zlatih, kar je največ med vsemi. Garnbretova v Moskvi ni nastopila.

Obe slovenski kolajni v moški konkurenci pred letošnjim SP v Moskvi sta bili v balvanih. Jernej Kruder je leta 2014 priplezal do srebra, Gregor Vezonik leta 2018 do brona. Potočar je tako osvojil prvo kolajno za Slovenijo na SP v disciplini težavnost v moški konkurenci.

Ob odsotnosti najboljše športne plezalke Garnbretova je bila sicer številčna slovenska reprezentanca pred zelo težko nalogo, kako tudi v Moskvi poskrbeti za neprekinjeni niz slovenskih uvrstitev na stopničke na SP od leta 2014.

V balvanskem plezanju je za edini slovenski finale poskrbel Anže Peharc, ki pa je pristal na šestem mestu, potem ko so mu boljši dosežek vzeli poškodovani prsti rok, ki jih je "zbrusil" na hrapavih oprimkih. V težavnosti so bile slovenske ambicije nekoliko višje. Od desetih v kvalifikacijah se je v polfinale uvrstila osmerica. A v polfinalu je bil najbolj zanesljiv najstnik z Jesenic.

Deseti po kvalifikacijah je z višino 40+ dolgo časa vodil, nato pa se je s tretjim dosežkom zanesljivo uvrstil v odločilni krog tekmovanja v dvorani Irina Viner Usmanova. Višino 40+ je v polfinalu delil z več kot desetletje starejšima veteranoma Avstrijcem Jakobom Schubertom in Čehom Martinom Stranikom.



V svojem premiernem finalu na sicer svojem tretjem članskem svetovnem prvenstvu je prikazal najboljšo predstavo v življenju. Bil je šesti po vrsti na startu ter prvi, ki je v finalu osvojil vrh smeri. To je pomenilo, da je prevzel vodstvo ter da bo imela Slovenija kolajno tudi v Moskvi. Od preostalih dveh finalistov je bila le odvisna barva odličja.

Avstrijski veteran Schubert tokrat ni storil napake. To je pomenilo, da bo Potočar drugi, saj je bil Schubert kot četrti višje uvrščen v kvalifikacijah od Slovenca.

Na startu je bil le še Britanec Hamish McArthur, Potočarjev vrstnik po letih, ki se je prebil v svoj prvi finale na tekmah najvišje ravni kot edini pri moških z osvojenim vrhom smeri. A v finalu ni zmogel do vrha. Padel je na zadnjem oprimku, kar je pomenilo, da je Schubert zmagal, Potočar osvojil drugo mesto, Britanec pa bron.

Martin Bergant in Domen Škofic sta prvenstvo končala na 24. oziroma 25. mestu med 26 polfinalisti. V ženski konkurenci je Lučka Rakovec, četrta v kvalifikacijah, polfinale končala na 14. mestu. Šesta po kvalifikacijah Vita Lukan je tekmovanje končala na 16. mestu. Tudi Mia Krampl je za deset mest poslabšala svoje izhodišče iz kvalifikacij. Olimpijka se je uvrstila na 19. mesto, Tjaša Slemenšek in Lana Skušek sta slovenske nastope zaokrožili na 21. in 24. mestu.

Potočar je 4. septembra v Kranju z drugim mestom v težavnosti vpisal prvo uvrstitev na stopničke na tekmah svetovnega pokala, kar je bila zgolj generalka za Moskvo, kjer je na zadnji tekmi v sezoni prišel še do srebra na SP.

Članki iz rubrike