finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

Kraljica Elizabeta Svet24.si

Britanska kraljica leto dni po moževi smrti spet ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

STA
STA
0 17.09.2021 22:14:02

Slovo evropskega prvaka v balvanih že drugi dan SP v Moskvi

Martin Metelko
V Moskvi so znani vsi polfinalisti preizkušnje v balvanih na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju. Za slovensko odpravo so se kvalifikacije razpletle s petimi uvrstitvami v polfinale. Med polfinalisti pa ni aktualnega evropskega prvaka Jerneja Kruderja in olimpijke Mie Krampl.

Vita Lukan in Lučka Rakovec sta v Moskvi med prvimi napredovali v polfinale balvanov. Lukanova si je s štirimi vrhovi in petimi conami zagotovila 11. dosežek ženskih kvalifikacij, Rakovčeva je bila s tremi vrhovi in štirimi conami na 13. mestu.

Polfinale je bil predaleč za olimpijko Kramplovo, ki je kvalifikacije sklenila na 29. mestu. Brez polfinala je ostala tudi Katja Debevec na 35. mestu. Kramplova, ki je bila v hitrosti v četrtek 23., bo nastopila tudi v težavnosti, za Debevčevo pa se je prvenstvo v Moskvi že končalo.

Po ženskah so se z balvanskimi problemi soočili še moški. Od Slovencev se je najbolje odrezal Anže Peharc, ki je s štirimi vrhovi in petimi conami vpisal peti dosežek kvalifikacij. Gregor Vezonik, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pred tremi leti tretji v balvanih, je bil 17., s tremi vrhovi in štirimi conami. Z 19. mestom si je polfinale zagotovil tudi Zan Lovenjak Sudar s tremi vrhovi in petimi conami.

Nastope na prvenstvu sta brez uvrstitve v polfinale končala Matic Kotar na 33. mestu in Kruder, ki je bil 57. Oba sta tekmovala le v balvanih.


Zgodnje slovo že po kvalifikacijah je še zlasti negativno presenečenje za 30-letnega Kruderja, svetovnega podprvaka v disciplini iz leta 2014 ter zmagovalca balvanskega seštevka svetovnega pokala leta 2018. Kruder je osvojil le en vrh na petih balvanih.

Prvo mesto kvalifikacij si delita Američanki Natalia Grossman in Brooke Raboutou. Pri moških pa Japonec Kokoro Fujii in Nemec Yannick Flohe.

Polfinale najboljše dvajseterice in finale najboljših šestih bosta za ženske na sporedu v soboto, za moške pa v nedeljo.

Svetovno prvenstvo se bo nato nadaljevalo v ponedeljek s kvalifikacijami v težavnostnem plezanju s petimi Slovenkami in petimi Slovenci na startu. Prvenstvo se bo končalo v torek s polfinalom in finalom v težavnosti.

Olimpijska prvakinja iz Tokia Janja Garnbret, ki je na prejšnjem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Hachiojiju na Japonskem osvojila naslove svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji, se je odločila, da po zanjo zelo uspešnih olimpijskih igrah ne bo nastopila na SP v Moskvi.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike