Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 04.09.2021 21:03:24

KRALJICA JE PAČ KRALJICA! Janja Garnbret po Tokiu zmagala še v Kranju

Profimedia
Janja Garnbret je letošnja zmagovalka Kranja. Slovenska športna plezalka je po olimpijskih igrah v Tokiu, na katerih je postala prva olimpijska zmagovalka v športnem plezanju, zmagala tudi na prvi poolimpijski tekmi svetovnega pokala v težavnosti. In to na domači tekmi v Kranju. To je njena še druga zmaga. V Kranju je prvič zmagala leta 2017.

Za popoln slovenski večer v Kranju je z 2. mestom poskrbel Jeseničan Luka Potočar, ki si je priplezal svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Zmagal je Japonec Masahiro Higuchi, tretji je bil Nemec Sebastian Halanke. Domen Škofic je končal na četrtem mestu, Milan Preskar pa je v svojem prvem finalu na tekmah najvišje ravni osvojil sedmo mesto.

Garnbretova je vpisala 31. zmago v svetovnem pokalu v športnem plezanju, osemnajsto v disciplini težavnost. To so njene že 48 stopničke v svetovnem pokalu.

"Ne vem, nimam pojma," Garnbretova v izjavi za STA ni mogla pojasniti, kako ji je po Tokiu uspelo zmagati še v Kranju, čeprav je po OI tožila, da je imela težave z motivacijo.

"Mogoča sem si v dveh tednih, ko nisem plezala, malo 'spucala glavo'. Ker če bi silila v trening, bi mogoče bilo slabše. Ne vem. Sem poslušala sebe. Zadnja dva treninga pred tekmo sta bila res dobra, res sem uživala, tudi motivacija se je vrnila in sem vesela, da sem to uspela prenesti na tekmo," je še pojasnila.

V kvalifikacijah se je še malo lovila, bila je peta, v sobotnem polfinalu pa je pokazala, zakaj je najboljša. Z najvišjo višino polfinala, padla je na predzadnjem oprimku, je prevzela vodstvo, v finalu pa zmagala z višino 49+. Druga je bila Chaehyun Seo iz Južne Koreje, tretja Natalia Grossman iz ZDA.

"V Kranju mi je bilo vedno težko plezati. Je domača publika, ki ti da tisto energijo, en procent, ki ti manjka do zmage, po drugi strani pa je še nekaj dodatnega pritiska, hočeš pokazati, kaj zmoreš, hočeš zmagati," je nadaljevala.



"Pred tekmo me je malo stisnilo, ko sem pomislila na leto 2019, ko sem končala že v polfinalu. Sem pa danes uživala od samega starta, plezala, kot da ne bi bilo nikjer nobenega, pa 'čula' sem publiko, res 'fajn'," pravi najboljša plezalka na svetu.

"Meni to ogromno pomeni, sploh ne znam opisati. V Kranju sem zmagala že 2017 in potem nisem bila več tako prepričana, ali sploh še lahko zmagam v Kranju, ali bom sploh še kdaj zmagala. Mi res veliko pomeni ta zmaga, odločala sem se, ali bi šla ali ne, a bo motivacija ali ne bo. Pa rekla sem si: 'Nočem iti sem, da ne bi še enkrat padla v polfinalu.' Sto in en scenarij sem imela. Sem pa vesela, da sem se tako odločila in nastopila," je še dejala.

V finalu so nastopile tri Slovenke. Vita Lukan in Lučka Rakovec sta tekmovanje končali na petem oziroma šestem mestu v konkurenci osmih finalistk.

Garnbretova je z zmago osvojila tudi skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti. V letošnji sezoni je zmagala v Innsbrucku, Villarsu in Kranju, tekmi v Chamonixu in Brianconu pa je izpustila zaradi olimpijskih iger.

"Če bi zmagala še skupno, bi bilo to samo še pika na i, ampak sploh nisem razmišljala o tem. Če izpustiš dve tekmi v svetovnem pokalu, si zagotovo že izgubil skupni naslov, sem si mislila. Nisem razmišljala o seštevku, mi ni jasno, kako se je še to zgodilo," je povedala Garnbretova.

Ima štiri naslove skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk (kombinacija, 2016, 2017, 2018, 2019), en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih (2019) in od letos še štiri naslove zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti (2016, 2017, 2018, 2021).

Članki iz rubrike