pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(Pr/FZS)
(Pr/FZS)
0 18.08.2021 11:16:49

Vrhunski footgolf in nov rekord igrišča

Zmagovalec Bence Besckai, Bela Lengyel in Juraj Gubani so slavili med moškimi.
Črtomir Goznik
Močno sonce z visokimi temperaturami in vrhunske predstave footgolfistov so na ptujskem turnirju, kjer je nastopilo za Slovenijo rekordnih 110 tekmovalk in tekmovalcev iz osmih držav, zaznamovali tridnevno dogajanje v najstarejšem slovenskem mestu.

Madžar Bence Basckai je z dvema izjemnima seštevnima igrama (sobota in nedelja) postavil nov rekord ptujskega igrišča na uradnem tekmovanju, ki znaša zdaj –14 udarcev pod parom. To pomeni, da je nedeljski finalni dan odigral s samo 58 udarci in nastavil novo zelo visoko letvico. Priljubljeni turnir na Ptuju sta odigrala kar dva od treh svetovnih prvakov, Bela Lengyel iz Madžarske in Matias Perrone iz Argentine.

Na Ptuju so v organizaciji Footgolf kluba Ptuj in Footgolf zveze Slovenije gostili številne eminentne footgolfistke in footgolfiste. Petkov uradni trening se je nadaljeval v Dominikancu, kjer je potekalo uradno odprtje tridnevnega dogodka. Sobota in nedelja pa sta postregli z odličnim turnirjem, kjer se je lahko videl footgolf na najvišji ravni. Kljub neznosni vročini so bili igralci vsak dan na urejenih zelenicah vsaj dve uri in pol.


Zelo uspešni nastopi slovenskih footgolfistov

Med Slovenci sta se najbolje odrezala Anžej Kvas (–6) iz Footgolf Sport cluba M Olimje, ki je slavil pri mladincih, pri seniorjih nad 45 let pa je odlično drugo mesto dosegel Sandi Mertelj iz Footgolf kluba Ptuj, ki je oba dneva dosegel svoj osebni rekord (–8). V tekmovanju moških so bili slovenski predstavniki prav tako izjemno uspešni, saj je bilo kar osem tekmovalcev med najboljšimi dvajsetimi. Pri moških so izjemne rezultate dosegli Damijan Kaučič (–19), ki je zaradi istega števila udarcev odigral tudi končnico v konkurenci Juraja Gubanija, Matiasa Perroneja in Michala Diana. Dalen Dabič Simonič (–18) in Mihael Wajs (–17) sta prav tako dokazala, da lahko igrata ob boku najboljšim svetovnim footgolfistom. Pomembno je dejstvo, da je bilo med moškimi na turnirju vsaj 15 oseb, ki bi lahko na papirju osvojile turnir, kar nakazuje njegovo kakovost. Pri ženskah, kjer sta dominirali Francozinji, pa je bila Nina Marič iz Pomurja na odličnem petem mestu. Na področju footgolfa je v Sloveniji še veliko rezerv, v klubih in na zvezi se vsi trudijo, da ostajajo povezani in v nenehnem kontaktu, saj bo samo tako lahko Slovenija še uspešnejša. Vse več je rekreativcev in posledično tudi tekmovalcev, ki znajo združiti tekmovalni duh in strast do potovanja na turnirje po vsem svetu. Footgolf zveza Slovenije je s slovenskimi golf igrišči kljub pandemiji ob doslednem upoštevanju predpisov lani in letos organizirala vsa načrtovana tekmovanja.

Prva zmaga Slovenije v sistemu Match play proti favorizirani Madžarski na Ptuju

V slovenski krovni footgolf zvezi so ta dogodek izkoristili tudi za dve dodatni footgolf prijateljski tekmi, ki sta veljali kot priprava na bližajoče se EP, ki bo konec septembra na Madžarskem v termalnem središču Bük. Na prvi tekmi so bili od domačinov s 5:1 v točkah boljši Slovaki, sicer dobitniki srebrne kolajne z zadnjega Match play EP, ki je bilo v angleškem Oxfordu. Reprezentanca Slovenije za EP je tokrat prvič igrala skupaj v treh dvojicah (double) in treh enojcih (single). Ekipa se je formirala na podlagi rezultatov slovenske footgolf lige. Porazu pa je sledilo srečanje s favorizirano Madžarsko in gostiteljico EP, ki pa ga je Slovenija z odlično igro dobila po točkah 3,5:2,5! To je uradno prva zmaga Slovenije v tem načinu tekmovanja, ki zahteva izjemno fizično in psihično pripravo, saj se na EP dnevno igrata po dve srečanji v treh tekmovalnih dneh.

Matej Rožič Mavrič častni podeljevalec pokalov

Predsednik Footgolf kluba Ptuj Matija Brodnjak in predsednik Footgolf zveze Slovenije Damijan Turk sta se zahvalila vsem tekmovalcem in partnerjem za nepozaben tridnevni dogodek, ki je še bolj združil zgodbo športa in turizma na Ptuju in v Sloveniji, saj so zabeležili kar 300 nočitev iz naslova turnirja. Letošnji podeljevalec pokalov najboljšim pa je bil Matej Rožič Mavrič, naš nekdanji nogometni reprezentant, ki se ponovno aktivno vrača v svet footgolfa z željo po ureditvi footgolf igrišča tudi v Lipici na obstoječem čudovitem igrišču za golf, ki bi footgolfu v Sloveniji dal novo in vsaj devetmesečno možnost igranja zaradi ugodnih podnebnih razmer na Krasu.

Zdaj so vse oči organizacijsko že uprte v leto 2022, ko bo Ptuj gostil eno izmed 20 največjih svetovnih footgolf tekmovanj kategorije FIFG. Na njem se pričakuje še večji obisk tekmovalcev kot tokrat. V naslednjem letu se bodo turnirju ponovno pridružili naši sosedje Hrvati in Italijani, verjamejo pa tudi, da se bodo letošnji udeleženci z veseljem vrnili na Ptuj. Turnir sta odlično tekmovalno in statistično vodila Nejc Bedrač in Nina Jančič iz Footgolf kluba Ptuj. 

Ptuj Footgolf open 2021 – FIFG 250
Moški do 45 let
1. Bence Bacskai (–25) – Madžarska
2. Lengyel Bela (–21) – Madžarska
3. Juraj Gubani (–19) – Slovaška
4. Matias Perrone (–19) – Argentina
5. Damijan Kaučič (–19) – Footgolf klub Pomurje
6. Michal Dian (–19) – Slovaška
7. Dalen Simonič Dabič (–18) – Footgolf klub Ptuj
8. Mihael Wajs (–17) – Footgolf klub Pomurje
12. Ian Emeršič (–15) – Footgolf klub Ptuj
14. Dejan Novak (–15) – Footgolf klub Ptuj
18. Matija Brodnjak (–13) – Footgolf klub Ptuj
19. Dean Bon (–13) – Footgolf klub Ptuj
20. Iztok Ogrizek (–13) – Footgolf klub Ptuj
Preostali Slovenci med TOP 30: Denis Mlekuž (–12), Endi Curk (–12), Miha Lešnik (–11), Jure Pignar (–10), Simon Sladič (–9), Viktor Belak (–9)
SENIORJI NAD 45 LET
1. Marek Vittek (–17) – Slovaška
2. Sandi Mertelj (–16) – Footgolf klub Ptuj
3. Igor Šimončič (–14) – Slovaška
4. Milan Kristovič (–12) – Footgolf klub Ptuj
5. Janos Flink (–12) – Madžarska
6. Peter Zsuppan (–12) – Madžarska
7. Robert Tajtyi (–10) – Madžarska
8. Zsolt Lichtner (–9) – Madžarska
9. Vasja Kovač (–9)– Footgolf klub Posočje Bovec
Preostali Slovenci med top 30: Renato Hvalec (–9), Darin Repič (–2), Franc Nani Matjašič (1), Dejan Kvas (1), Matjaž Damiš (6), Miran Perič (11)
ŽENSKE
1. Tiffany Suss (–6) – Francija
2. Caroline Schoffit (–4) – Francija
3. Dana Bombalova (1) – Slovaška
4. Rebeka Režna (1) – Slovaška
5. Nina Marič (5) – Slovenija
6. Anna Bacskai (12) – Madžarska
7. Klaudia Nemcova (20) – Slovaška
8. Sabina Huber (25) – Slovenija
9. Irena Krajnc (33) – Slovenija
MLADINCI
1. Anžej Kvas (–6) – Footgolf Sport club M Olimje
2. Samuel Netopil (–4) – Češka
3. Daniel Netopil (1) – Češka
4. Enej Huber (12) – Footgolf klub Ptuj
5. Tomaž Pernek (18) – Footgolf Sport club M Olimje
EKIPNO – seštevek najboljših štirih posameznikov iz države
1. Slovaška
2. Slovenija
3. Madžarska
Galerija

Članki iz rubrike