potres, melbourne Svet24.si

FOTO: Avstralijo prizadel najmočnejši potres v ...

Sarah Jessica Parker, Willie Garson Svet24.si

Prezgodaj se je poslovil zvezdnik serije Seks v ...

amaro erbus 1 Svet24.si

Skupaj sta odraščala, prijateljstvo pa kronala z...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

sonja-plešnar Njena.si

Ljubezen po domače: Znano, katerega leta je ...

zahovic mm Ekipa24.si

ZLATKO ZAHOVIĆ o razmerah v LJUDSKEM VRTU: Da, z ...

uo
uo
137 04.08.2021 19:18:27

Dobil je SREBRNO OLIMPIJSKO MEDALJO za SRBIJO, vendar bi kaj lahko nastopal za – SLOVENIJO?!

Profimedia
Slovenija bi kaj lahko imela še eno olimpijsko medaljo.

Nastopa za Srbijo, prisvajajo si ga Hrvati, toda že po priimku je jasno, da ima slovenske korenine. Govorimo o srbskem strelcu in nosilcu srebrne olimpijske medalje iz Tokia, ki sliši na ime Damir Mikec. 

Hrvaški mediji vsakič znova opozorijo, da je srebrno olimpijsko medaljo Srbiji prinesel hrvaški strelec iz Splita, toda Damir Mikec se ima za  Srba. V pogovoru za srbski Objektiv je dobitnik olimpijske medalje govoril o svojem poreklu. "Danes je to res Hrvaška, toda jaz sem rojen v Jugoslaviji. Vidimo lahko, kaj se dogaja s Teslo in kovanci. Za svojega me imajo tudi ljudje iz Herceg Novega, ker sem tam živel. Iz Splita sem moral oditi v devetdesetih zaradi dobro poznanih razlogov, z zadnjo ladjo smo šli v Herceg Novi, kjer smo ostali do 1997. leta, od takrat naprej sem Beograjčan," je razložil Mikec. 

In opisal svoje družinsko drevo: "Jaz sem pravi miks. Rodil sem se v Splitu, toda dedek in babica z očetove strani sta bila iz Novega mesta. Oče je rojen v Bitolju, ker je bil dedek takrat tam v vojski. Oče je potem odšel v Sento, kjer je spoznal mojo mamo. Imam dva starejša brata, eden je v Kanadi. Moja brata sta imela težave z astmo, tako da je zdravnik svetoval, da se preselita nekam na morje, kamor se je potem tudi preselila moja družina, dedek in babica sta tako ali tako že bila tam." Srebrna srbska medalja ima torej tudi precej slovenskega pridiha. 

Članki iz rubrike