klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
158 04.08.2021 17:38:03

Garnbret: Danes sem videla, da imam tudi močno glavo

Profimedia
Janja Garnbret je v kvalifikacijah v kombinaciji športnega plezanja v Tokiu pričakovano osvojila prvo mesto. Kljub težavam v uvodu naporne tekme je slovenska šampionka spoznala, da je tudi mentalno pripravljena za petkov napad za zlato kolajno.

"Bilo je res težko. Imela sem kar nervozen start v to tekmovanje, dvakrat mi je spodrsnilo že pri hitrosti. Tega od sebe ne bi pričakovala, saj na svetovnih prvenstvih in pokalih nikoli nisem bila tako nervozna kot danes," je po tekmi dejala mlada Korošica, ki si je vzela obilo časa za številne domače in tuje medije, ki je pripisujejo vlogo prve favoritinje ob premieri tega športa v veliki olimpijski družini.

Uvod tekme v Aomi Urban Sports Parku res ni šel po željah. S 14. mestom v hitrosti je bila šestkratna svetovna prvakinja, ki je v zadnjih dveh sezonah prav v tej disciplini veliko pridobila, daleč od načrtov. "Bila sem tudi daleč od osebnega rekorda, zato sem malo tudi zajokala. A mislim, da je bilo vse skupaj tudi dobro. Naložila sem si prevelik pritisk in morala sem se spraviti k sebi. Nato sem balvane odplezala dobro, s težavnostjo pa nisem povsem zadovoljna. A dobro je tudi to, saj imam še rezerve za petkov finale."

Po ponesrečenem uvodu je 22-letna športnica le še uživala. "Bila sem povsem zbrana. Tako v svojem svetu, da niti ne vem, kako sem denimo splezala tretji balvan. S štirimi 'flashi' (plezanje v prvem poskusu na pogled) sem navdušila tudi sama sebe. Takrat mi je odleglo in čutila sem, da sem v finalu. Tudi zato v težavnosti nisem odplezala najboljše, saj sem si želela, da je čim prej konec."


Prešerno nasmejana tekmovalka je imela predvsem po prvem delu tekme vsaj za nekaj trenutkov resne pomisleke. "Na srečo sem verjela vase. Nisem zastonj tako trenirala zadnji dve leti. Ob sebi sem imela tudi trenerja Romana Krajnika, da mi je dal tiste vzpodbudne besede, ki sem jih takrat rabila. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, zbrala sem se in odplezala."

Kot pravi, je vloga prve favoritinje istočasno breme in vzpodbuda. "Vem, da sem s pripravljenostjo tam, kjer moram biti. A glava se igra s tabo. Razmišljaš o 100 in enem scenariju kaj bo, če bo, kaj bo, če se to zgodi, .... A danes sem spoznala tudi, da imam zelo dobro glavo."

"To, da sem favoritinja, pa mi je samo vzpodbuda in motivacija. Ljudje verjamejo vame in da bom zmagala in tudi zato še bolj sama verjamem vase. Veliko mi jih je reklo, da sem tako ali tako najboljša. In ni jim važno, kako se bo razpletlo na olimpijskih igrah. Za njih bom še vedno najboljša. To mi daje veliko moč."

Konkurenca je po oceni Garnbretove nespremenjena glede na sezono. Za petek pa po sredinem uvodu s prvim mestom pravi: "Vem, kaj si želim, napovedati pa si ne upam nič."

Članki iz rubrike