Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(fzs/pr)
(fzs/pr)
0 04.08.2021 11:09:58

Na EP tudi Mirnes Šišić

Mirnes Šišić
Peter Planinšek
Rezultati štirih turnirjev iz slovenske footgolf lige 2021 so bili osnova za izbor kandidatk in kandidatov za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo konec meseca septembra v termalnem središču Bük na zahodnem delu Madžarske. Ekipa je sestavljena in organizacijske priprave na letošnji osrednji dogodek leta v footgolfu že tečejo.

Boj za reprezentančna mesta je bil izjemno napet, saj se je raven slovenskega tekmovalnega footgolfa v zadnjih dveh letih izboljšala in konkurenca je vedno večja. Član letošnje ekipe je tudi nekdanji dolgoletni član slovenske nogometne izbrane vrste Mirnes Šišić, ki se je z dobrimi predstavami prav tako kvalificiral v ekipo. Slovensko ekipo bo sestavljala 15-članska ekipa, ki bo tekmovala na ekipnem EP, ločeno od tega pa bosta tekmovali tudi dve posameznici in dva posameznika med seniorji za naslov najboljših na stari celini.

Sistem matchplay tekmovanja smo spoznali pred tremi leti na SP v Marakešu, kjer Slovenci še niso tekmovali v tej kategoriji. Prvo tovrstno tekmovanje so Slovenci spoznali v angleškem Oxfordu, ko so ekipno tekmovali v skupini z Anglijo, Italijo in Belgijo. Anglija je v Oxfordu tudi postala evropski prvak. V lanskem letu so zato že organizirali prvo slovensko ekipno prvenstvo, da se tudi v Sloveniji začnemo prilagajati na ta sistem, ki je zelo tekmovalno naravnan in kjer tekmujejo tri skupine po dve osebi (double) in trije posamezniki. Ti igrajo (single) sistem z možnostjo rezerve, ob tem lahko koristijo tudi menjavo v primeru poškodb ali pomoči pri določenih specifičnih luknjah. V flightu sta po dva predstavnika in rezerva, ki tekmujejo proti dvema in rezervi iz druge ekipe. Vsaka luknja, ki jo odigraš bolje od nasprotnikove, šteje po točko. V primeru enako odigranih udarcev ni točke. Seštevek vseh skupin na koncu da končni rezultat in skupina/država, ki ima več točk, je zmagovalec. Letos bodo v eni skupini po tri države, ki bodo igrale medsebojne tekme, po koncu pa se bo videl seštevek, kdo gre naprej v izločilne boje za naslov evropskega prvaka. Cilj slovenske footgolf reprezentance je uvrstitev med najboljših osem ekip na stari celini. Slovencev letos še ne bo med favoriti, kot so Anglija, Francija, Madžarska, Italija ali Slovaška, verjamemo pa, da so z dobrimi igrami in organizacijo sposobni narediti zgodovinsko uvrstitev med najboljših osem v Evropi. Najbolj pomembno je, da imamo letos konkurenčno in mentalno močno ekipo posameznikov med 16 evropskimi državami, ki bi lahko v ekipnem duhu postregla s presenečenjem.

Pot na EP na Madžarskem so si z dobrimi predstavami zagotovili: Nina Marič in Sabina Huber med posameznicami, Vasja Kovač in Renato Hvalec med seniorji nad 46 let ter Ian Emeršič, Mihael Wajs, Mirnes Šišić, Damijan Turk, Admir Ičanović, Iztok Ogrizek, Miha Lešnik, Dejan Novak, Endi Curk, Viktor Belak, Dean Bon, Boštjan Pek, Damijan Kaučič, Simon Sladič in Nik Kolar. To so letošnji najboljši tekmovalci iz vrst footgolf klubov Bovec, Olimje, Pomurje in Ptuj. Jedro vodstveno-operativne ekipe pa bodo sestavljali: Simon Detellbach, Klemen Rutar, Nani Franc Matjašič, Matija Goričan (fizioterapevt) in Matija Brodnjak. Na Madžarskem bo prisoten tudi Aleks Kravanja, ki bo deloval kot član upravnega odbora svetovne footgolf zveze FIFG. Zaradi delovnih obveznosti žal z ekipo ne bosta potovala naša zmagovalca lanskoletnega državnega tekmovanja, Nika Gerbec in Gaj Rosič.

Glede na to, da je termalni kraj Bük v bližini Slovenije, na Footgolf zvezi Slovenije pripravljajo tudi skupen ogled slovenskih dvobojev, saj je s podporo naši ekipi treba izkoristiti bližino prizorišča evropskega prvenstva. 

S Slovaško na Ptuju

V fazi priprav na EP bo na Ptuju, dan pred Ptuj Footgolf Open (13.–15. 8. 2021), odigrana tudi prva uradna pripravljalna tekma s Slovaki, ki so v Oxfordu osvojili srebrno kolajno. Kot zanimivost velja omeniti, da je za mednarodni turnir na Ptuju že 95 prijavljenih tekmovalcev, kar pomeni, da bodo skupaj prebili magično mejo 100 tekmovalcev na footgolf turnirju v Sloveniji. Za zdaj so potrjeni tekmovalci iz osmih držav, z nami pa bo tudi aktualni svetovni prvak Matias Perrone. Vse to je dokaz, da se Slovenija razvija na evropskem footgolf zemljevidu.

Galerija

Članki iz rubrike