pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

(psno)
(psno)
0 24.06.2021 18:35:20

En kvartet že tam, drugi še upa

Franček Gorazd Tiršek na svoje tretje igre odhaja po tretjo kolajno.
Sportida/Zveza SIS - SPK
Kaj pravijo številke? Da nas še točno 60 dni loči od začetka paralimpijskih iger v Tokiu, ki se v Tokiu začnejo 24. avgusta! To bodo že 16. poletne paralimpijske igre, Japonci pa jih gostijo še drugič, tudi letos s slovensko udeležbo. Slovenija na teh igrah lovi svojo jubilejno 50. paralimpijsko kolajno.

Že zdaj je jasno, da se slovenska odprava počasi, a zanesljivo polni. Potniki v letalu za Tokio bodo parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter Ančo, paraatlet Henrik Plank in parakolesar Anej Doplihar. Tiršek in Pinter sta si nastop zagotovila na zadnjem svetovnem prvenstvu, pri Planku in Dopliharju pa je imela Slovenija v njuni panogi po eno kvoto, zato sta žal kljub normi izpadla slepi maratonec Sandi Novak in kolesarski dvojec Aleš Dragar-Jurij Porenta.

Še vedno pa je v igri nekaj imen, ki si lahko nastop zagotovijo in postanejo potniki za Tokio. Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite je vložil prošnje za tako imenovane bipartitne vloge za naše parašportnike. Možnosti za nastop imajo še vedno Luka Trtnik (paranamizni tenis), Tim Žnidaršič Svenšek (paraplavanje), paratriatlonec Alen Kobilica in paralokostrelec Dejan Fabčič.


Dejan svetovna atrakcija

Med kandidati za nastop na paralimpijskih igrah ostaja tudi lokostrelec Dejan Fabčič, ki bo med 3. in 11. julijem v Novem Mestu na Češkem lovil kvoto za nastop na svojih tretjih paralimpijskih igrah v tretji športni panogi, kar je skoraj zagotovo svetovna posebnost! Fabčič je leta 2008 plaval na igrah v Pekingu, leta 2016 pa je tekmoval v kajaku na mirnih vodah v brazilskem Riu. Tokrat paralimpijske igre lovi z lokom! Fabčič je bil na Češkem že v teh dneh, bil je v Nymburku. Čas na Češkem je izkoristil za prilagoditev na tekmovanje, na katerem bo lovil kvoto za Tokio. V športnem centru v Nymburku je treniral s češko parareprezentanco, med katerimi je kar nekaj paralimpijskih "medaljistov". "Imeli smo tudi interno tekmo, na kateri sem bil drugi," je dejal Fabčič, ki trenira pod taktirko trenerke Brine Božič. Če Fabčiču kljub doseženi normi ne bo uspelo priti do kvote, obstaja možnost, da bo dobil posebno vabilo na osnovi prej omenjene bipartitne vloge.


Iz Berlina s kolajno, a brez norme
Naš paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek se je uspešno predstavil na tekmi svetovne paraplavalne serije v Berlinu. Nastopil je v treh panogah in se dobro odrezal, a ostal brez tako želene paralimpijske norme. V absolutni konkurenci je dosegel 100. mesto med 132 paraplavalci na 50 prosto (plaval osebni rekord), 33. mesto med 79 paraplavalci na 100 hrbtno, 25. mesto med 66 paraplavalci na 50 delfin (plaval osebni rekord – prvič pod 37 sekundami) ter tretje mesto med 19 paraplavalci na 50 delfin v konkurenci mladincev.

"Tim je odplaval odlično na tako velikem tekmovanju. Plaval bi lahko tudi v finalu C na 100 hrbtno v absolutni konkurenci in finalu A na 50 prosto pri mladincih, a smo se odločili, da se bomo osredotočili samo na finale na 50 delfin, kjer je najbližje paralimpijski normi. V disciplinah 100 hrbtno in 50 delfin je odplaval tako imenovani MET ('minimal entry time') za Tokio 2020. Žal to ni dovolj za nastop, pomeni pa, da je blizu norme. MET je odplavan čas, da lahko plavalec v primeru, da odplava normo za nastop, plava tudi v drugi disciplini z normo MET. Tim potrebuje čim več takšnih tekmovanj in še naprej tako močno voljo," je povedala trenerka Jana Čander. V Berlinu je Tima spremljal trener Emil Tahirović. Tim Žnidaršič Svenšek bo normo za Tokio lovil še v Zagrebu, kjer bo plavalni miting potekal med 17. in 18. julijem.


Trtnik in Kobilica še upata

Luka Trtnik je v prvih dneh letošnjega junija sodeloval v kvalifikacijah za Tokio 2020. Turnir, ki je bil organiziran sploh prvič v zgodovini, je uspešno izpeljala prav Zveza za šport invalidov Slovenije - slovenski paralimpijski komite. Žal se ta ni izšel po željah nadarjenega igralca. Kljub temu pa njegov zadnji vlak za Tokio še ni odpeljal. Trtnik trenira dalje in čaka odločitev organizatorjev, ali bo morda dobil posebno vabilo. Podobno je v primeru Alena Kobilice, ki je odpovedal nastop na tekmi v Angliji. 

Članki iz rubrike