atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
0 31.03.2021 10:15:36

Footgolf kot oblika sprostitve: Smeh in pozitivna energija

Nastja Čeh, Matej Mavrič Rožič in Albert Riera na igri footgolfa v družbi bodočih footgolfistov
Slovenija je dežela športnikov in številnih rekreativcev, ki svoj mir najdejo v naravi na tak ali drugačen način.

Pitna voda in naravni nadstandard sta za marsikoga v svetu rekreacije izjemnega pomena. Slovenija se lahko pohvali s petnajstimi čudovitimi igrišči za golf, na kar petih od njih pa je možna tudi igra footgolfa, ki ponuja pravo ravnovesje tekmovalnosti ter zabave in sprostitve. V turističnih destinacijah, kot so Bovec, Radenci, Olimje, Ljubljana – Stanežiče in Ptuj, se pogosto odvijajo footgolf dogodki, povezani z druženjem, na katerih je veliko smeha in pozitivne energije. Nogometna žoga pač povezuje ljudi, predvsem zaradi netipičnega okolja brez dveh golov in zaradi pozitivne energije na zelenici pa se številne športnice in športniki radi vračajo na footgolf; v njem najdejo novo obliko rekreacije, v kateri lahko navsezadnje uživajo tudi s svojo družino ob pestri dodatni turistični ponudbi v slovenskih footgolf centrih.

V Bovcu in na Ptuju, kjer sta golf igrišči odprti najdlje, so v zadnjih šestih letih organizirali številne družabne dogodke in timbildinge za različne skupine. Iste aktivnosti so vzpostavili tudi v Radencih, v Ljubljani na igrišču v Stanežičah in v Olimju. Pogosto prihajajo podjetja, ki povabijo svoje zaposlene ali poslovne partnerje, zaključene skupine iz Slovenije ali iz tujine, največkrat pa so to nogometne ali druge športne ekipe, ker jim ustreza, da lahko izvajajo malo drugačno športno aktivnost, kot so je vajeni iz dneva v dan. Footgolf je zanimiv za ženske in moške ter tudi mladino in omogoča oblikovanje zanimivih skupinic, ki skupaj uživajo v natančnosti in dobrem vzdušju.



Vsi v življenju se dokaj kmalu začnemo srečevati z brcanjem žoge. Pri footgolfu, ki je pri tem nekakšno dopolnilo nogometu, je pomembno, da od udarjališča žoge do luknje z zastavico, ki ima premer pol metra, žogo potopimo s čim manj udarci na devetih ali osemnajstih luknjah. Igra je izjemno taktična, saj je treba razmišljati, kako priti do luknje po razgibanem golf igrišču, polnem zanimivih ovir, kot so jezera, potoki, peskovniki, grmovje, drevesa in višje postrižena trava. Skupine so sestavljene iz štirih oseb, in ker ni sodnika, se vsi soigralci usklajujejo sami in drug drugemu štejejo udarce. Če se žoga odkotali v jezero ali potok, si je preprosto treba pomagati, da bi žogo vrnili na suho in da se igra lahko nadaljuje. Naenkrat je lahko na igrišču tudi več kot sto ljudi, saj se četvorke spušča na igrišče v razmiku dobrih šest minut. V času koronavirusa se je v svetu golfa in footgolfa ta čas povečal na osem minut in tako vse poteka v skladu s priporočili NIJZ. Seveda pa si vsi skupaj želimo, da se tudi v našem svetu vse normalizira, da bo užitek ob ciljanju lukenj še večji tudi na »19. luknji«, ki se je vsi najbolj razveselimo, ko analiziramo svojo igro ob koncu. Z golf igriščem se je vedno mogoče dogovoriti tudi za organizacijo kulinaričnih dobrot, da se timbilding lahko nadaljuje.

V Sloveniji bodo letos že petič igrali footgolf ligo ter številne turnirje doma in v tujini. Lani je FZS izpeljala tudi prvo mladinsko prvenstvo Slovenije, na katerem so se pomerili v kategorijah U-13, U-16 in U-19. Nogometne šole zelo rade pripeljejo svoje mlajše kategorije na footgolf, da lahko izboljšujejo svojo tehniko udarca, mirnost v ključnih trenutkih in ekipno vzdušje ter se pri tem neznansko zabavajo. Vsekakor dodaten razlog, da po aprilskem zaprtju spoznate ta šport!

Galerija
Značke: footgolf, šport

Članki iz rubrike