zrče, zabava, novalja Svet24.si

Okuženi v Zrčah: Hrvati očitajo Avstrijcem ...

loto, bavarska. 6aus49 Svet24.si

Skoraj mesec dni je denarnici nosila bogastvo

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

Goran Dragić 2 Odkrito.si

Goran Dragić odprl pametno košarkarsko igrišče...

marko vozelj nm Njena.si

Šok: Marko Vozelj na nujni operaciji

(mš)
(mš)
0 11.03.2021 13:25:25

Laura Unuk potrdila nov mejnik

Laura Unuk
ŠZS
Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je nezaustavljiva v uvodnih krogih 21. zaprtega ženskega mednarodnega turnirja Cvet Mediterana na Reki, kjer je v prvih štirih krogih zabeležila prav toliko zmag.

Pred najbližjima zasledovalkama ima že točko in pol prednosti, še pomembnejši pa je njen trenutni ratinški izkupiček, s katerim je dokončno izpolnila vse formalnosti za nov mejnik v svoji uspešni karieri. Z uvodnimi štirimi zmagami je namreč na virtualni ratinški lestvici prvič presegla mejo 2400 točk, kar je bil zadnji pogoj za osvojitev naslova moškega mednarodnega mojstra. Laura je od leta 2019 ženska velemojstrica in je tako prva slovenska šahistka, ki bo prišla do omenjenega naslova v moški konkurenci. Zadnja stopnička na lestvici nazivov zanjo tako ostaja zgolj še moški velemojster.

Laura je potrebne tri norme za višji naslov zbrala že lansko leto, vse pa je dosegla na močnih mednarodnih odprtih turnirjih v mešani konkurenci šahistk in šahistov. Ob tem je morala izpolniti še omenjene ratinške zahteve, kar je bilo glede na njeno formo zgolj vprašanje časa. A pomanjkanje primernih turnirjev zaradi pandemije in njene študijske obveznosti so dokončno potrditev nekoliko zavlekle, vseeno pa je na najboljši možni način izkoristila prvo priložnost, ki se ji je ponudila. Na tradicionalnem ženskem turnirju na Reki je tokrat prva nosilka, kar je na začetku prepričljivo potrdila in dokazala, da ohranja dobro formo iz zadnjega obdobja. V prvih štirih krogih je imela kar trikrat črne figure, vendar je kljub temu prišla do popolnega izkupička in je tako v odličnem položaju, da osvoji tudi svojo prvo lovoriko na tem turnirju, kjer je v preteklosti že večkrat nastopila.

V tretjem krogu se je v slovenskem derbiju pomerila z reprezentančno kolegico in aktualno državno prvakinjo Ivano Hreščak, sicer presenetljivo zmagovalko turnirja leta 2019. Kljub belim figuram se odprtje Lauri ni najbolje posrečilo in Ivana je imela v 22. potezi priložnost, da pride do velike prednosti. To je zapravila in tako je vajeti v svoje roke prevzela Laura, ki je bila od tega trenutka dalje dokaj zanesljiva na poti do nove zmage. Ivana je še bolj nesrečen poraz doživela v prvem krogu, ko je v dobljeni poziciji prekoračila dovoljen čas za razmišljanje, in bo v nadaljevanju vsekakor poskušala nadoknaditi zamujeno v prvem delu. Tretja slovenska predstavnica na turnirju je Petra Kejžar, ki je začela zelo solidno – z zmago, porazom in dvema remijema je po četrtem krogu na delitvi četrtega mesta.

Tri naše igralke pa se istočasno za višje naslove in izboljšanje ratinških točk potegujejo tudi v prestolnici naših vzhodnih sosedov, Budimpešti. Na tamkajšnji seriji zaprtih turnirjev First Saturday Zala Urh in Monika Rozman nastopata v drugi kakovostni skupini in v pretežno moški konkurenci poskušata v prvi vrsti priti do norm za velemojstrico oziroma mednarodno mojstrico. Močna in izenačena konkurenca bo hkrati odličen trening za mednarodne nastope v nadaljevanju leta, predvsem za domače ekipno evropsko prvenstvo, ki bo novembra potekalo v Sloveniji.

Mednarodne izkušnje si na ekipnem turnirju v Budimpešti nabira tudi mladinska reprezentantka Pia Marie Ružič, medtem ko je na najmočnejšem, velemojstrskem turnirju naš predstavnik mednarodni mojster Jernej Špalir. Po štirih krogih je s polovičnim izkupičkom za zdaj na sredini razpredelnice. 

Značke: saha, laura-unuk

Članki iz rubrike