stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(jf)
(jf)
0 11.03.2021 10:53:08

Zala Bedenik ima gimnastiko že v krvi

GZS
Športna gimnastika je del družine Bedenik, del njihovega življenja. Tako ni presenetljivo, da se je za ta šport odločila tudi Zala, ki ni nikoli pomislila, da bi gimnastiko zamenjala s katerim drugim športom.

Njena babica Marianna Némethová-Krajčírová je tekmovala za Češkoslovaško in je dobitnica dveh olimpijskih kolajn. Vrhunska telovadca sta bila tudi Zalina mama Marianna Bedenik in oče Klemen Bedenik, ki sta se udeleževala velikih mednarodnih tekmovanj. Prav tako se z gimnastiko že ukvarja njena mlajša sestra Larisa.



Zalina starša sta se po končani karieri zaposlila kot trenerja športne gimnastike, zato je že od malega veliko časa preživela v gimnastični dvorani in tudi sama vzljubila ta šport. Pravi, da se je njena ljubezen do gimnastike z leti samo še povečala in še vedno jo žene naprej, da vztraja. Zala je svojo športno pot začela pri petih letih v ŠD Studenci, kjer je bila njena prva trenerka Nina Majer. Od devetega leta naprej trenira na ŠD Center Maribor. Na treninge prihaja peš ali s kolesom, saj stanuje v bližini društva. V njenem otroštvu so z njo delali različni trenerji, v zadnjih letih pa sta njena trenerja mama in oče. Zala pravi, da zaradi tega na njeno športno pot zelo redko gledata kot starša, seveda pa jo tako v dvorani kot doma zelo podpirata.



Kot vse telovadke tudi sama veliko časa preživi v dvorani. Trenira petkrat na teden po tri do štiri ure, občasno pa ji dodajo še kakšen dopoldanski trening. Je dijakinja Prve gimnazije Maribor. Vključena je v športni razred, zato jo tudi večina učiteljev pri njeni športni karieri podpira in ji prilagaja šolske obveznosti. Po končani srednji šoli si želi pridobiti štipendijo in študirati v tujini. Kadar se ne posveča gimnastiki, se zelo rada druži s prijatelji, prebere dobro knjigo ali pogleda kakšno serijo.



Vzornica Nastia Liukin

V svoji športni karieri je najbolj ponosna na nastop z reprezentanco na Olimpijskem festivalu evropske mladine poleti 2019 v Bakuju, kjer je osvojila 22. mesto na preskoku in si pridobila najlepšo tekmovalno izkušnjo doslej. Pohvali se lahko tudi z več naslovi državne prvakinje v različnih starostnih kategorijah.



Lani je Zala dopolnila 16 let in tako prestopila v člansko konkurenco. Prav ta prestop ji je omogočil, da je lahko tudi v času epidemije nemoteno trenirala in se decembra lani udeležila svojega prvega velikega tekmovanja v članski konkurenci – evropskega prvenstva v Mersinu. Čeprav pravi, da ji je zaradi majhnega števila tekmovanj v lanskem letu motivacija za treninge občasno zelo padla, se je za evropsko prvenstvo dobro pripravila, tekmovala brez napak, osvojila 19. mesto v mnogoboju in na parterju ter si pridobila še eno pomembno tekmovalno izkušnjo.



Zala spada med visoke telovadke, saj meri kar 171 centimetrov. Prav zaradi tega pravi, da je morda ena njenih največjih vzornic Nastia Liukin, ki je ena izmed višjih vrhunskih telovadk in zaradi tega njena eleganca pride še toliko bolj do izraza. Seveda sta njeni vzornici tudi babica in mama, na dosežke katerih je Zala zelo ponosna. Med kolegicami v društvu pa je njena vzornica Sara King, ki trenutno študira in trenira v Ameriki, vendar ostajata povezani ter se veselita vseh skupnih treningov in tekmovanj.



Ob koncu nam je Zala zaupala še recept za svoj uspeh v športu: predanost, trdo delo in ljubezen do športa. V skladu s tem želi v gimnastiki vztrajati še nekaj časa in se v naslednjih letih udeležiti čim več velikih mednarodnih tekmovanj ter doma in v tujini dosegati dobre rezultate.

Galerija

Članki iz rubrike