krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

(ns)
(ns)
0 04.03.2021 12:53:45

Telovadci leta Teja, Rok, Ekaterina, Žan in Lana

Teja Belak s Tjašo Kysselef in njunim trenerjem Andrejem Mavričem
GZS
Gimnastična zveza Slovenije v okviru prireditve Športnik leta slovenske gimnastike razglasi športnike, trenerje, sodnike in društva, ki so bili v pretekli tekmovalni sezoni najuspešnejši.

Prireditev je vsako leto tradicionalno potekala v sklopu kongresa Gimnastične zveze Slovenije, ki je bil vedno konec januarja in ki je bil v glavnini namenjen izpopolnjevanju strokovnih delavcev v gimnastiki. Zaradi koronavirusa, ki že skoraj leto dni spreminja naša življenja in je med drugim ustavil večino športnih aktivnosti, je kongres GZS letos prestavljen na maj, prireditev Športnik leta pa je narejena v obliki prispevka, ki si ga je mogoče ogledati prek Youtube kanala Športnik leta 2020 Gimnastične zveze Slovenije – Youtube. V skoraj polurnem filmu so bili predstavljeni zmagovalci posameznih olimpijskih panog, ki jih goji Gimnastična zveza Slovenije, vzporedno pa je potekala zgodba svetovnega prvenstva v športni gimnastiki, ki je bilo leta 1970 v Ljubljani, skozi oči udeležencev tega tekmovanja. Svoje spomine so delili Janez Šlibar, trener jugoslovanske ekipe moške športne gimnastike, Janez Brodnik in Miroslav Cerar, oba člana te ekipe, ter Toni Bolkovič, trener Marlenke Kovač, slovenske predstavnice (skupaj z Vido Perišič, poročeno Mihelčič) v jugoslovanski ekipi ženske športne gimnastike na tem svetovnem prvenstvu.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa je bilo v letu 2020 veliko tekmovanj odpovedanih. Zaradi tega se je strokovni svet pri Gimnastični zvezi Slovenije odločil, da se nagradi le enega športnika iz vsake panoge. Tako sta bila pri športni akrobatiki imenovana za športnika leta Žan Zorn pri moških in Lana Rep pri ženskah.

Žan prihaja iz Športnega društva Partizan Renče in je član slovenske reprezentance v skokih na veliki prožni ponjavi. Strokovni odbor za športno akrobatiko ga je imenoval za najboljšega športnika v tej panogi na podlagi naslova državnega prvaka v skokih na mali prožni ponjavi in prvega mesta na pokalu Slovenije v skokih z male prožne ponjave. Za njegove uspeh je zaslužen tudi njegov trener Jurij Arčon.

Lana Rep se je lani udeležila treh tekem v skokih z male prožne ponjave. Prvo zmago je dosegla že februarja na državnem prvenstvu v Kopru. Dobre ocene za skoke so narekovale dobro formo, zlato pa je prineslo še dodatno samozavest za nadaljevanje sezone. V spomladanskem delu je sledila prva tekma za pokal Slovenije v Renčah. Prednost pred sotekmovalkami ji je prinesla predvsem zahtevna stegnjena salta z obratom za 900 stopinj, ki jo v njeni kategoriji izvaja le ona. Po tej tekmi je sledila daljša odsotnost treningov in tekmovanj. Rutina treningov je bila naenkrat prekinjena in formo je poskušala ohraniti na svoj način. Poleti so se stvari normalizirale in septembra je sledila še druga ter zadnja tekma za pokal Slovenije. Intenzivni treningi in priprave so ji prinesli tretjo zmago ter s tem tudi priznanje in motivacijo za naprej. Glavna zahvala za ta uspeh gre trenerju Krištofu Pogačniku in ostali ekipi ŠD Matrica GYM.

Najboljša v panogi ritmična gimnastika v letu 2020 je bila Ekaterina Vedeneeva, članica kluba za ritmično gimnastiko TiM. V letu 2020 je imela dve pomembni tekmovanji, grand prix v Moskvi februarja 2020 in evropsko prvenstvo v ritmični gimnastiki v Kijevu novembra 2020. Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki je na veliki nagradi Moskve uspešno začelo sezono in bila v mnogoboju osma, v finalu z vajo s trakom pa tretja. Na 36. evropskem prvenstvu je Ekaterina naredila lepo vajo s trakom, nato pa so sledile napake, ki so jo pripeljale na končno 13. mesto. Njena trenerka je Elena Drozhanova.

V ženski športni gimnastiki je bila za najboljšo športnico v letu 2020 razglašena Teja Belak iz gimnastičnega društva Zelena jama. V lanski tekmovalni sezoni se je udeležila dveh svetovnih pokalov, februarja v Melbournu in marca v Bakuju. Na prvem je zaradi padca zasedla sedmo mesto na preskoku, na drugem pa je oba skoka v kvalifikacijah skočila brez napak in z oceno 14.150 vodila. Marca je bila epidemiološka slika že zelo slaba in organizator svetovnega pokala v Bakuju se je odločil, da se tekmovanje po kvalifikacijah konča. Mesec dni pozneje so sprejeli odločitev, da se rezultat iz kvalifikacij upošteva kot končni rezultat – finale, kar je Teji prineslo zmago na preskoku in novih 30 točk na svetovni lestvici, kjer je trenutno na tretjem mestu. Svoje uspehe deli s trenerjem Andrejem Mavričem.

Za najboljšega telovadca v moški športni gimnastiki je bil razglašen Rok Klavora, član športnega društva Sokol Bežigrad. Do naslova športnika leta ga je pripeljala zmaga na parterju na svetovnem pokalu v Sombotelu na Madžarskem in trenutno prvo mesto na lestvici World Challenge Cup Ranking List 2020/2021. To je bila za njega in njegovega trenerja Dejana Jovanoviča četrta zmaga na tekmah svetovnega pokala.

Gimnastična zveza Slovenije je podelila še posebno nagrado za izjemen nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v športni gimnastiki trem mladim perspektivnim športnikom. Nagrade so prejeli Zala Trtnik (ŠD GIB Šiška), Kevin Buckley (ŠD Narodni dom) in Anže Hribar (ŠD Sokol Bežigrad)




Galerija

Članki iz rubrike