pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Matija Brodnjak
Matija Brodnjak
0 03.03.2021 11:51:57

Na footgolf v Slovenijo rad pride tudi svetovni prvak

Udeleženci turnirja Footgolf Ptuj
arhiv FZS
Footgolf v Sloveniji še vedno velja za novejši šport, ki vsebuje elemente nogometa in ekskluzivnost ter izjemno zanimiva pravila iz sveta golfa. Namesto palic za golf in majhne bele trde žogice se footgolf igra s standardno odbijajočo nogometno žogo velikosti 5, ki se udarja z nogo.

Trenutno je footgolf mogoče igrati že v 38 državah in na vseh celinah. Igra v čudoviti naravi je izjemna priložnost tudi za golf igrišča, da na urejene zelenice privabijo novo športno ciljno skupino v nadvse zanimivih retro oblačilih (polo majica, nogometne nogavice, hlače s pasom, pokrivalo in zaželeni nogometni copati, namenjeni umetni travi, da se ne poškoduje urejenih travnatih površin). Cilj vsakega posameznika je, da s čim manj udarci zadene luknjo. Pot do želenega cilja je lahko nadvse zanimiva, saj igrišča vsebujejo številne pasti v obliki razgibanega terena, vodnih ovir, peskovnikov, dreves in tudi vremenskih vplivov.



V Sloveniji smo naredili prve uradne klubske korake v letu 2015, ko sta se vzporedno v Bovcu in na Ptuju začeli urejati prvi igrišči, namenjeni footgolfu z luknjami s premerom pol metra, 30 centimetrov globine in zastavico. Kmalu zatem je sledilo igrišče v Šempetru pri Novi Gorici, ki pa je žal čez čas dobilo drugo namembnost. Priložnost za razvoj nove športne discipline so nato spoznali še v Radencih, Ljubljani (Mladinski golf center Stanežiče) in Olimju.



V letu 2017 je bila ustanovljena Footgolf zveza Slovenije. Ta skrbi za razvoj, promocijo in tekmovalni sistem na petih golf igriščih, kjer se igra na devet ali 18 lukenj, ki so ločene od zelenic za golf luknje (golf green). Prvi dve leti ji je predsedoval nekdanji nogometni reprezentant Matej Mavrič Rožič, ustanovni član Footgolf kluba Obala. Omenjeni klub se bo ponovno aktiviral, ko bo na Primorskem igrišče namenjeno footgolfu. Za njim je vodenje FZS prevzel Aleks Kravanja iz Bovca, v naslednjem mandatu, ki se začne v tem mesecu, pa bo predsedovanje nasledil Damijan Turk s Ptuja. Nastajajo vedno nove povezave in športna prijateljstva v dobrobit razvoja naše priljubljene igre.



V Footgolf zvezi Slovenije se zavedajo, da je treba razvijati tri pomembne smeri razvoja. Prvi sta tekmovalni in rekreativni footgolf, pomembno vlogo pa ima organizacija footgolfa za skupine in podjetja v obliki teambuildinga. V sklopu FZS organizirajo slovensko footgolf ligo, pokal Slovenije, ekipno klubsko tekmovanje, mladinski pokal in vsako leto tudi osrednji dogodek z nazivom Slovenian Footgolf Open. Omenjeni mednarodni turnir, ki se izmenično dogaja v Bovcu ali na Ptuju, kjer je možna igra na 18 lukenj, je vedno znova izjemno dobro obiskan. Organizatorji so ponosni, da turnir vsako leto obiščejo najboljši svetovni footgolfisti. Aktualni svetovni prvak Matias Perrone iz Argentine je velik ljubitelj Slovenije in zaradi tega je tudi vsakoletni udeleženec tega turnirja, ki spada med njegove najljubše.



Slovenija ima izjemen geografski položaj v Evropi, prav tako imamo številna golf igrišča, kjer se lahko komplementarno z golfom igra tudi footgolf. V medgeneracijski igri uživajo ženske in moški, vse več pa je mladine, ki se ji posveča veliko pozornosti. Želja je ponovno vzpostaviti že ustanovljen Footgolf klub Obala z novim igriščem na Primorskem ter vključiti še Dolenjsko in Gorenjsko. V sezoni 2020 smo imeli v Sloveniji že 120 igralk in igralcev z mednarodno licenco FIFG.



Footgolf se je v Evropi pojavil leta 2009, bolj organizirano po svetu pa po letu 2014. Izjemno atraktivno in rastočo športno panogo so prepoznali kot zanimivo novost v svetu golfa in nogometa. Pri tem ne gre zanemariti tudi turističnega vidika, saj footgolfisti izredno radi potujejo na domača in tuja igrišča, kjer lahko uživajo v zanimivi igri ter spoznavajo nove kraje in kulture. V Evropi je ta šport priljubljen v Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji, Italiji, Švici ter na Slovaškem, Nizozemskem in Madžarskem. Footgolf zveze in klubi organizirajo tridnevne turnirje, na katerih se zbere tudi nad 200 igralcev, in to predstavlja velik organizacijski vložek, prisotne pa so tudi denarne nagrade.



V zadnjem desetletju smo bili priča že trem svetovnim prvenstvom v footgolfu, ki so bila na Madžarskem, v Argentini in Maroku. Lani se žal zaradi koronavirusa ni realiziralo četrto SP, ki bi ga gostila Japonska. Slovenija je bila aktivna udeleženka SP v Maroku leta 2018, kar je bila premierna udeležba na najvišjem tekmovanju pod okriljem svetovne footgolf zveze FIFG (Federation for International Footgolf). Leta 2019 smo se uvrstili med najboljših 15 ekip, ki so tekmovale na ekipnem EP v angleškem Oxfordu. Letošnjega oktobra pa nadaljujemo našo reprezentančno pot na ekipno EP, ki ga bo gostila sosednja Madžarska v priljubljenem termalnem kompleksu Bük, kjer so bo tekmovalo na footgolf igrišču s 36 različnimi luknjami.



V slovenskih footgolf klubih najdemo številne rekreativce vseh starosti in obeh spolov, nekdanje znane nogometaše in tudi druge nekdaj aktivne športnike ter aktualne estradnike, ki so našli svoj način kakovostnega preživljanja prostega časa v naravi s prijatelji. V footgolfu velja eden izmed bolj prepoznavnih turističnih sloganov, ki se glasi Slovenija – zelena, aktivna in zdrava (Slovenia – Green. Active. Healthy.) Skupaj spoznavajo lepote Slovenije, pogosto pa se odpravijo na številne turnirje po Evropi.



Zaradi doslednega upoštevanja priporočil NIJZ in možnosti izvajanja brezkontaktnega športa na prostem so imeli footgolfisti izjemno uspešno sezono 2020, saj so izpeljali vsa načrtovana nacionalna tekmovanja. Več informacij o footgolfu lahko dobite na www.footgolfslovenia.si ali www.fifg.org ter na Facebook strani – Footgolf Slovenia.


Tudi Wiltord, Veron, Makaay...

V svetu footgolfa je veliko nekdanjih izjemnih nogometašev, ki so našli novo aktivnost za preživljanje prostega časa in zdaj lahko v miru uživajo med številnimi turnirji v sklopu FIFG World Toura. Nekdanje svetovne nogometne zvezde, kot so Sylvain Wiltord, Juan Veron, Roy Makaay, Krisztian Lisztes, Timo Hildebrand in Fabian Ayala, so tudi ambasadorji footgolfa.



Članki iz rubrike