rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

tzs
tzs
0 03.03.2021 11:32:41

Teniške poškodbe so hipne in kronične

TZS
V projektu Teniško aktivni! je bil tokratni Facebook pogovor nekoliko drugačen. Namesto Anžeta Bašlja ga je opravil diplomiran fizioterapevt Martin Zore, njegov gost pa je bil dr. Andrej Lahajner, specialist ortopedske kirurgije.

Oba sta del ekipe strokovnjakov iz medicinskega centra Artros, s katerim sodeluje tudi Tenis Slovenija. Projekt podpira Perskindol.



Pogovor se je začel z vprašanjem o najpogostejših vzrokih za poškodbe pri tenisu: "Tako kot pri ostalih športih je tudi pri tenisu značilno, da poškodbe razdelimo na akutne, torej hipne, ki nastanejo pri padcu ali udarcu, in na kronične, preobremenitvene sindrome. Kot primer, poškodba križne vezi pri kolenu je hipna, preobremenitvena pa je na primer teniški komolec. Pri tenisu je značilno, da se akutne poškodbe bolj pojavljajo pri spodnjih okončinah (gleženj, koleno), preobremenitvene pa pri zgornjih okončinah (komolec, rama)." je za začetek dejal Lahajner in nadaljeval: "Pri profesionalnih teniških igralcih so poškodbe relativno redke. Raziskave pravijo, da se pojavi od 0 do 4 poškodbe na 1000 ur treninga in tekem. To je približno eno leto. Če pa to primerjamo s polprofesionalci ali pa rekreativci, bi bila ta številka višja."



Strokovnjaka sta se v pogovoru posvetila najbolj tipičnim teniškim poškodbami in preventivi.

Članki iz rubrike