Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(šh)
(šh)
0 21.01.2021 11:13:55

Najljubša mu je akrobatika

Anže (levo) s trenerjem in kolegom Kevinom Buckleyjem.
GZS
Anže Hribar je 16-letni dijak drugega letnika srednje ekonomske šole in član Športnega društva Sokol Bežigrad, kjer že 11 let trenira moško športno gimnastiko. Za njegov razvoj že od samega začetka skrbi trener Franc Rojc.

Prejšnji mesec ste lahko spoznali njegovo starejšo sestro Lucijo, ki je na evropskem prvenstvu pretekli mesec v seštevku mnogoboja osvojila 13. meto. Ko smo Anžetu povedali, da Lucija pravi, da je v gimnastiki boljša od njega, in ga vprašali, ali se s tem strinja, se je samo nasmejal in mirno povedal: "Ne." Z gimnastiko se je ukvarjal tudi njun najmlajši brat, vendar pa v nasprotju z Lucijo in Anžetom v njej ni ostal. Slednji je gimnastiko začel trenirati, ker so ga starši spodbudili, da bi se preizkusil v tem športu, in tako tudi 11 let pozneje trenira ter se razvija v zelo kakovostnega telovadca.

Slovenski mladinci in mladinke so se zgolj nekaj tednov pred evropskim prvenstvom znašli pred zaprtimi telovadnicami, ko jim je bilo onemogočeno nadaljevanje pripravljanja na njihovo prvo in v lanskem letu edino veliko tekmovanje. Na Gimnastični zvezi Slovenije so uspeli za te športnike poskrbeti na način, da so zanje organizirali priprave v mehurčkih. Mladinci so tako že konec novembra odpotovali v Mersin v Turčijo na zaključne priprave, drugi teden decembra pa na isti lokaciji še nastopili na evropskem prvenstvu. Te priprave so bile Anžetu zelo zanimiva izkušnja, predvsem zato, ker je imel možnost trenirati v drugem okolju, prav tako pa je bila na pripravah in tekmovanju ekipa dobra ter je bilo užitek trenirati in tekmovati. Decembra se je udeležil že svojega drugega evropskega prvenstva, čez dve leti pa bo imel priložnost, da se kot mladinec udeleži še tretjega.

Anže je na omenjenem EP skupaj s Kevinom Buckleyjem reševal slovensko čast. Prvič je namreč imela Slovenija dva finalista mnogoboja, Anže pa je tekmovanje končal na 22. mestu. Tako dobrega nastopa sicer ni pričakoval, je pa z njim zelo zadovoljen, tako da so cilji za evropsko prvenstvo čez dve leti zanj zdaj še višji.

Otrokom priporoča trampolin

Ob gimnastiki zelo rad igra računalniške igre. Intervju z Anžetom smo izvedli prek spletne povezave, tako da nas je dočakal na svojem stolu, namenjenem malce resnejšim igralcem igric. Trenutno največ časa posveti GTA 5, vendar pa njegovo zanimanje vzbudijo igre različnih žanrov in ozadij. Šolanje od doma tudi zanj predstavlja izziv, a je bilo treniranje doma še večji. Lucija kot članica sme trenirati v gimnastični dvorani, medtem ko njemu to pred evropskim prvenstvom še ni bilo omogočeno. V letošnjem letu se veseli predvsem tekmovanj in treningov. "Treningov v dvorani," je dodal.

Na treninge po vseh teh letih hodi z veseljem, ker v telovadnici uživa in ker ima še veliko želje, da se nauči novih prvin.

Njegov trener Franc Rojc pravi, da je bolj akrobat, kar pomeni, da mu bolj ustrezajo orodja, pri katerih je v ospredju akrobatika. Zato tudi ne preseneča, da je Anžetovo najljubše orodje parter, medtem ko mu je konj z ročaji najmanj všeč. V tem pogledu sta si s Kevinom, s katerim smo se pogovarjali pretekli teden, povsem različna. Trener je povedal tudi, da v telovadnici preživi res veliko časa, kar je za mnogobojca sicer običajno. Mnogoboj je normalni začetek razvoja vsakega telovadca, ki lahko to tudi ostane ali pa se osredotoči na eno samo orodje, pač glede na njegove predispozicije.

Ker Anžetu veliko bolj ustreza akrobatika, se to pozna tudi pri treningu, kjer veliko raje trenira parter in preskok kot katero drugo disciplino. Na leto 2021 gleda kot na pripravo na naslednje leto, ko bosta tako evropsko prvenstvo kot tudi olimpijski festival evropske mladine. Do takrat si želi osvojiti še nekaj prvin, ki bi ga na obeh tekmovanjih lahko delale zelo konkurenčnega, obenem pa predstavljajo dobro osnovo za prehod v člansko reprezentanco.

Ko smo ga vprašali, na kakšen način bi nekomu približal gimnastiko, je hitro in veselo povedal: "Imamo trampolin." Ta je med mlajšimi tekmovalci med bolj priljubljenimi deli treninga. Čeprav predstavlja povsem svojo panogo (velika prožna ponjava, op. p.), je pogost sestavni del treninga tudi v športni gimnastiki. 

Galerija

Članki iz rubrike