gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(aš)
(aš)
0 19.11.2020 11:35:15

Začetki, ki pomenijo pogled v prihodnost

GZS
Na Gimnastični zvezi Slovenije izvajajo več različnih programov, katerih namen je gimnastiko na zabaven in varen način predstaviti čim več otrokom. Eden izmed teh projektov je Gimkov pokal.

Kot dodatno aktivnost programa 'Gimnastika v osnovnih šolah' med vadečimi po osnovnih šolah izvajajo tekmovanja za Gimkov pokal. Na posamezni šoli, kjer poteka celoletni vadbeni program gimnastične zveze, spomladi izvedejo interno tekmovanje za učence prve triade osnovnih šol. Vadeči prikažejo svoje znanje iz talne akrobatike (štiri obvezne prvine) in skoke z male prožne ponjave (štiri obvezne skoke). Najboljših pet deklic in pet dečkov iz posamezne šole prejme vabila za naslednjo težavnostno stopnjo tekmovanja in se pomeri na regijskih finalih.

V regijskih finalnih tekmovanjih nastopi okrog 500 otrok iz več kot 50 osnovnih šol. Na tem tekmovanju se pomerijo tudi vadeči iz druge triade osnovnih šol ter predstavniki društev, ki vadijo v rekreativnih programih. Tudi ta kategorija tekmuje v talni akrobatiki in skokih z male prožne ponjave, le težavnost zahtevanih prvin je višja.

Od leta 2014

S tekmovanji za Gimkov pokal so leta 2014 najprej začeli v severovzhodni Sloveniji. Naslednje leto so regijske finale izvedli tudi v preostalih štirih regijah, ki jih za svojo delitev na območja projekta 'Slovenija telovadi' uporablja Gimnastična zveza Slovenije, od leta 2015 (Arena Stožice) pa na tekmovanju za svetovni pokal v gimnastiki izvedejo tudi finalno tekmovanje za Gimkov pokal. S selitvijo prizorišča tekmovanja za svetovni pokal v ženski in moški športni gimnastiki iz Ljubljane v Koper je finalno tekmovanje dobilo novega gostitelja. V Areno Bonifika v Kopru povabijo 120 najboljših 'gimkov' iz petih slovenskih regij (24 telovadcev in telovadk iz posamezne regije), ki so bili najboljši v svojih regijah. Tekmovalci prejmejo pokale, kolajne in diplome z motivom maskote, maskota Gimko pa jih skupaj z maskoto sponzorja Zavarovalnice Triglav bodri tudi med samim tekmovanjem.

Svečana podelitev pokalov, kolajn in priznanj poteka v sklopu odprtja tekmovanja za svetovni pokal. Skupaj s starši in trenerji si tekmovalci in tekmovalke po svojem tekmovanju z zanimanjem ogledajo še finalne nastope najboljših svetovnih telovadk in telovadcev. Nadobudnim športnikom je to največkrat prvi stik z vrhunsko športno gimnastiko, spremljanje vrhunskih športnikov in športnic ter njihovih gimnastičnih akrobacij pa velikokrat poveča ali ustvari željo po še močnejšem gimnastičnem udejstvovanju.

Zaradi epidemije koronavirusa so bili na gimnastični zvezi svetovni pokal v letu 2020 primorani odpovedati. Predčasno zaprtje osnovnih šol v šolskem letu 2019/20 in s tem prekinitev izvajanja programa 'Gimnastika v osnovnih šolah' ter prekinitev izvajanja rekreativnih programov po društvih je botrovalo tudi odpovedi Gimkovega pokala. Vsekakor pa se na GZS veselijo, da se bodo v prihodnjem letu lahko ponovno družili na tem zabavnem dogodku.

Galerija

Članki iz rubrike