Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
6 10.11.2020 19:55:26

POZIV slovenskega športa PREDSEDNIKU VLADE. Pod pismo so se PODPISALI VSI, opozorilo je jasno!

m24
Slovenske športne zveze, združenja in klubi so na predsednika vlade Janeza Janšo naslovile pismo, v katerem ga pozivajo, naj vlada pred sprejemanjem novega svežnja ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa ne pozabi na slovenski šport in športnike ter sprejme konkretne ukrepe za rešitev slovenskega športa.

"Spoštovani predsednik vlade g. Janez Janša, športne organizacije smo in bomo vseskozi odgovorno in aktivno sodelovale pri spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Brez zadržkov smo tudi izrazili podporo Vladi Republike Slovenije ob sprejemu ukrepov, ki so vsaj v določeni obliki omogočili minimalno delovanje športa v Sloveniji. V luči sprejemanja novega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije sars-cov-2 (covid-19) (PKP6) pa moramo opozoriti, da šport ne sme biti izpuščen," je zapisano v pismu predstavnikov slovenskih športnih organizacij s prvopodpisanim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem.

Podpisani predstavniki športnih organizacij menijo, da je potrebno področje športa ustrezno upoštevati in umestiti med ukrepe, ki so namenjeni blaženju posledic epidemije, še zlasti, ker je ustrezna športna vadba pomembna naložba v zdravje državljanov.

Predsedniki slovenskih športnih organizacij predsednika vlade pozivajo, da vlada podporo športu pokaže s sprejetjem predlaganih ukrepov in zagotovi pogoje za delovanje športa v dani situaciji in predvsem v prihodnje.

Med ukrepi, ki jih vladi predlagajo športne organizacije, je na prvem mestu kritje iz državnih sredstev vseh testiranj na prisotnost novega koronavirusa, ta so obvezna za kategorizirane in poklicne športnike, ki se udeležujejo uradnih tekmovanj mednarodnih športnih zvez.

Športne organizacije predlagajo tudi oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 in 2021 za prejemnike sponzorstva. Prav tako naj bodo odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva. Prav tako prosijo za oprostitev plačila najemnin športnih objektov in povračilo izpada zaprtja športnih objektov.



Med oblikami pomoči bi si v športnih organizacijah želeli, da bi vlada subvencionirala nakup zaščitnih sredstev ter sofinancirala kader za izvajanje preventivnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Predlagajo tudi, da se za športne organizacije, ne glede na pravno obliko, v kateri delujejo, uvede ukrep pokrivanja fiksnih stroškov ter da se pokrije izpad prihodkov.

Po zgledu drugih držav predlagajo uvedbo ukrepa finančne pomoči športnim organizacijam, v primeru upada letnih prihodkov za več kot 30 odstotkov v času razglašene epidemije in omejitev izvajanja dejavnosti.

"Športne organizacije so trenutno v dosti slabšem položaju in finančni kondiciji, kot so bile v prvem valu epidemije. Predvidevamo tudi, da se bodo negativne posledice odrazile mnogo bolj še v naslednjih mesecih, ko predvidoma pandemija še ne bo popustila," so sklenili pismo.

Pod pismo so se podpisali med drugimi predsedniki vseh največjih športnih zvez v državi, nogometne zveze, košarkarske zveze, odbojkarske zveze, kolesarske zveze, rokometne zveze, Radenko Mijatović, Matej Erjavec, Metod Ropret, Tomaž Grm, Franjo Bobinac, direktor smučarske zveze Uroš Zupan in še 31 športnih zvez in klubov in organizacij.

Članki iz rubrike