Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

rd
rd
0 10.11.2020 12:10:00

Vsi ste zmagovalci

Roman Dobnikar
Jurij Kodrun
Sezona 2020 je že krepko za nami, večina atletinj in atletov se že pripravlja na "natrpano" leto 2021. Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je potegnil črto in pogledal naprej.

"V letošnji sezoni, ko nas je doletela ena največjih zdravstvenih kriz, ste zame največji zmagovalci, saj ste kljub oteženemu pripravljalnemu obdobju dosegali odlične rezultate, predvsem pa ste se skupaj z ostalimi atletskimi delavci držali vseh priporočil stroke in s tem tudi omogočili, da smo uspešno izpeljali praktično vse tekme domačega tekmovalnega sistema ter Atletsko ligo Telekom Slovenije 2020. Ob tej priložnosti, ko je sezone konec, bi se vsem rad zahvalil in vam čestital. Rad bi osvetlil nekatere največje dosežke, a seveda ne morem našteti vseh, saj jih je bilo ogromno.

Naj za začetek omenim, da je bilo v vseh starostnih kategorijah na prostem in v dvorani popravljeno več kot 70 državnih rekordov, kar je nesporen dokaz, da slovenska atletika napreduje. Kristjan Čeh (Ptuj) je v metu diska popravil 21 let star članski državni rekord, ki je hkrati evropski rekord za mlajše člane.

Maruša Mišmaš (Mass) je prav tako popravila rekord, ki je imel že dolgo brado, in sicer v teku na 3000 metrov, še bolj odmeven pa je bil njen rekordni tek na 2000 metrov z zaprekami, kjer je postavila drugi najboljši izid na svetu vseh časov in si prislužila tudi naziv najboljše evropske atletinje meseca julija. Tu imamo še Tino Šutej (Kladivar), ki je dvakrat popravila državni rekord v skoku ob palici. Najprej že februarja v dvorani, nato pa še na prostem. Rekord na prostem je odtekla tudi klubska štafeta Massa v teku na 4 x 400 metrov. Absolutna rekorda v tej disciplini smo videli tudi v dvorani. Dobili smo tudi prvega rekorderja v cestnem teku na pet kilometrov, in sicer je to Mitja Krevs (Štajerska).

Ne smemo pa pozabiti na rekordne znamke v mlajših kategorijah, saj so to atleti in atletinje, ki prihajajo in od katerih lahko še veliko pričakujemo. Naj izpostavim skakalko v višino Lio Apostolovski (Mass), ki je nova državna rekorderka med mlajšimi članicami v dvorani in na prostem, njeno klubsko kolegico Klaro Lukan, ki rekorde podira kot za stavo. Med mladinci gre izpostaviti Sandra Jeršina Tomassinija (Mass), ki skače pod oblake, pa tudi ostale rekorderje Matica Iana Gučka (Kladivar), Jana Emberšiča (Domžale), Jaka Grabnerja (Velenje), Vida Botolina (Kladivar) ..., v pionirskih vrstah smo videli rekorde predvsem v štafetnih tekih, s posamičnimi rekordi pa so navdušili Patrik Tolar (Radovljica), Hana Mohar (Špela), Živa Kovačič (Radovljica) in Hana Čerin (Kranj).

Čeprav so naši atleti večinoma tekmovali doma, saj so bile v prvem delu sezone mednarodne tekme odpovedane, pa so se naši najboljši v zaključku sezone udeležili tudi največjih svetovnih mitingov, na katerih so blesteli. Luka Janežič (Kladivar) je zmagal na mitingu v Zagrebu, kjer je bila Maja Mihalinec (Mass) tretja, Luka je bil tudi drugi na mitingu diamantne lige v Stockholmu, kjer je bila Šutejeva tretja. Na mitingu diamantne lige v Monaku so odlično nastopile Maja Mihalinec, Neja Filipič (Mass) in Anita Horvat, slednja pa je bila odlična druga tudi na mitingu diamantne lige v Bruslju. Prvič je nastop na tako velikem mitingu okusil mladi Tomassini, ki je nastopil na mitingu v Rimu, kjer je tekel tudi Janežič. To so le najboljši dosežki naših najboljših, katerih je bilo še precej ...

Ne smemo pozabiti niti na gorske tekače in ultramaratonce, ki so kljub pomanjkanju tekmovanj dobro trenirali in nastopali. Ponovno so se izkazali organizatorji teka na Šmarno goro, ki so eni redkih pripravili močno mednarodno tekmovanje za gorske tekače, od naših tekmovalcev pa sta se izkazala predvsem Timotej Bečan in Mojca Koligar (oba KGT Papež), ki je bila celo absolutna zmagovalka. Ultramaratonci so se udeležili šesturnega virtualnega teka, Mirko Miklič (AKUS) pa je ponovno blestel na teku okoli Blatnega jezera.

Tudi organizatorji tekmovanj so naredili izjemno delo. Ko se je jeseni že bližal drugi val in so se zaostrovali ukrepi, so organizatorji upoštevali vsa priporočila in izpeljali nekaj vrhunskih tekmovanj. Naj omenim le Konjiški maraton, kjer je potekalo državno prvenstvo na 10 kilometrov, in novomeški polmaraton, kjer je Primož Kobe (Krka) ob odlični organizaciji postal tudi državni prvak.

Vsem atletinjam in atletom želim, da kljub težkim časom še naprej pridno trenirate in nas ponovno razveselite s svojimi rezultati v prihodnji sezoni, za katero si vsi želimo, da bi bila spet normalna. Jaz se bom trudil, da vam zagotovim čim boljše pogoje, da dosežete svoje cilje.«

Članki iz rubrike