stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

gb
gb
0 22.10.2020 11:18:12

Na poti med elito

Ana Belac
psno
Letošnja nekoliko krajša golfska sezona ni omejila aktivnosti v zadnjih dveh mesecih, ko sta s kar precej uspeha onstran Atlantika nastopili Ljubljančanka Katja Pogačar in Portorožanka Ana Belac.

V elitni ligi LPGA Slovenki še ne nastopata, a je prav zato serija Symetra edina pot, ki odpira vrata v družbo najboljših na svetu. Če Katji in Ani dodamo še najmlajšo golfistko na evropskih profesionalnih turnirjih, komaj 16-letno Pio Babnik, je to cvet slovenskega ženskega golfa, ki orje ledino in odpira pot k turnirjem, ki prinašajo večje denarne nagrade. Naziv profesionalni golfist pa je odločitev, ki jih bo spremljala vekomaj in potrjuje, da je golf rdeča nit življenja posameznika in ekipe. Pia Babnik, ki je na turnirjih evropske prve lige (serija LET – Ladies European Tour) osvojila osmo mesto na Češkem in 18. v Švici, na domačih pripravah čaka, kaj se bo zgodilo s turnirji na Arabskem polotoku, ki naj bi bili na začetku novembra. Tja bo potovala tudi 26-letna Katja Pogačar, točneje v Dubaj, ki je turnirje po spomladanski pandemiji začela na evropski seriji, potem pa nastopila na dveh turnirjih v ZDA. Pogačarjeva, ki je prva Slovenka z nastopom na ženskem turnirju major (teniški grand slam), lani na OP Velike Britanije, je imela precej nihanj na Floridi, kjer je na turnirjih nedaleč od Orlanda zasedla 39. in 35. mesto. Katja je izjemno začela drugi turnir v okrožju Howey in the Hills severno od Orlanda, ko je bila po dveh krogih osma.

Finalni dan je začela porazno, a se z vrhunsko igro na zadnjih petih luknjah nekako vrnila med žive: "Vesela sem, da se kažejo sadovi trdega dela, saj sem na obeh turnirjih prvi dan odigrala najbolje. Na zadnjem turnirju sem dobro igro prenesla tudi na drugi dan, kar mi krepi samozavest in vem, da lahko v prihodnosti odigram več dobrih rund zapored. Zaradi zapestja moja dolga igra še vedno ni dovolj dobra, vendar sem z drugimi deli igre in tamkajšnjim napredovanjem zadovoljna. Med turnirji si igralke poskušamo med seboj pomagati, čeprav se glede tehničnih prvin obračam le nase in na Uroša Gregoriča. Ta teden grem na obisk k Miku Adamsu v New Jersey, po Zoomu pa z Irwinom Muricem ohranjam telesno pripravljenost." 

Na poti do elitnega LPGA ne more računati na boljšo uvrstitev, saj je letna lestvica odvisna tudi od števila nastopov na turnirjih. Lani je nastopila na 13 turnirjih, letos na dveh, zatorej je sezono smiselno zaključiti na evropski turneji. Če bo šlo vse po načrtih, bo Pogačarjeva nastopila v Dubaju in morda na finalu v Andaluziji.

pogacar
Katja Pogačar
psno



Nov življenjski slog

Premierno sezono med profesionalkami pa je zelo dobro začela 23-letna Ana Belac. Študij na Univerzi Duke je zaključila z odliko in z naslovom univerzitetne prvakinje. Portorožanka je nastopila na sedmih turnirjih v ZDA in prav na vseh preživela rez, kar je rezultatski uspeh, hkrati pa finalni del posameznega turnirja prinaša denarne nagrade. Kar trikrat je bila uvrščena med najboljših deset, še dvakrat pa blizu deseterici najboljših. Uvodna sezona jo navdaja z zadovoljstvom: "Začetek profesionalne poti po daljšem premoru zaradi covida-19 ni bil lahek, vendar pa sem se hitro navadila na nov ritem in slog življenja ter s tem postala bolj samozavestna in pripravljena na turnirjih," je uvodoma povedala Ana.

Okoliščine zaradi virusa po svetu so se morda še najmanj dotaknile golfa, a razmere vseeno niso niti približno enake kot prejšnja leta: "Covid-19 je zaostril veliko stvari, ki so bile prej samoumevne. Načeloma nikjer ni telesnih stikov, testiranja potekajo pred vsakim turnirjem, gledalcev ni, nošenje mask pa je obvezno, razen med igro in ogrevanjem. Glede na to, da smo vsi testirani in da gre za profesionalni golf, se igra na samem igrišču ni spremenila. Zastavice lahko vzamemo iz luknje ter nemoteno grabimo peščene ovire. Vsi igralci in osebje toura navodila jemljejo zelo resno, saj le tako lahko kolikor toliko nemoteno nadaljujemo turnirje." 


Želja: Prva zmaga

Morda še največja razlika med celinama je ta, da v Evropi organizatorji uredijo namestitveni mehurček za igralce, medtem ko so v ZDA nastopajoči lahko tudi v zasebnih apartmajih oziroma sobah. Ana Belac živi in trenira v Severni Karolini, kjer je tudi v profesionalni karieri nadaljevala delo z univerzitetnim trenerjem Danom Brooksom, vsa preostala organizacija (potovanja, rezervacije, namestitve, treningi) pa je v njenih rokah, kar zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti. Ana v uvodni profesionalni sezoni zasluži v povprečju blizu 2500 ameriških dolarjev na turnir, kar jo na skupni lestvici (Volvik Race To The Card) uvršča na trenutno 18. mesto. Zaradi letošnje skrajšane sezone bo ob koncu le prvih pet igralk prejelo vabilo za nastope v elitni seriji LPGA za sezono 2021, Ana pa bo teoretične možnosti poskušala izkoristiti na zadnjih dveh turnirjih na Pinehurstu in v Davidsonu v Severni Karolini.

Za zaključni del sezone je Ana dodala: "Zadnjih dveh turnirjev se še posebej veselim, saj sta v bližini mojega doma, kar pomeni tudi krajša potovanja. Igrišče na Pinehurstu poznam zelo dobro in se zelo veselim nastopa. Moj cilj je izboljšati dosedanje uvrstitve na turnirju Symetra, seveda pa si zelo želim svoje prve zmage med profesionalnimi golfistkami."

Dve vrhunski uvrstitvi oziroma ena zmaga bi izpolnila dve največji želji slovenske golfske profesionalke. Tri uvrstitve med deseterico so dovolj, da Ana povsem upravičeno razmišlja tudi o najvišji stopnički. Najboljše slovenske golfistke utirajo pot mlajšim, hkrati pa že danes v globalnem in olimpijskem športu uveljavljajo ime Slovenije, kar bi utegnilo zanimati tudi ambiciozna in prodorna slovenska podjetja.

Vrstni red serije Symetra
1. Fatima F. Cano (ŠPA) – zaslužek 46.397 $
2. Kim Kaufman (ZDA) – 40.145 $
3. Bailey Tardy (ZDA) – 38.971 $
4. Anna Redding (ZDA) -35.345 $
5. Ruixin Liu (KIT) – 32.838 $
18. Ana Belac – 17.132 $
104. Katja Pogačar – 1933 $

Članki iz rubrike