nypd, newyorška policija Svet24.si

Novorojenko in dojenčka je zabrisala skozi okno, ...

Lea Sirk Svet24.si

Lea Sirk: Vse na meni je naravno in bo táko tudi ...

krsinar jansa Reporter.si

Janša novinarja Igorja Kršinarja označil za ...

meghan kraljica Svet24.si

Elizabeta ju ima dovolj. Zavajanja Meghan in ...

2d496e3910d82d75d8c4f2b52ba4fd8b Necenzurirano

Odšel je gradbeni baron, ki je vedel vse o vseh

denar Odkrito.si

10 zanimivosti o denarju

NASLOVNA Odkrito.si

KVIZ TEDNA

Stane Kadunc
Stane Kadunc
1 28.06.2020 17:27:54

ŽALOST v prestolnici! Umrla je slovenska športnica, ki se je z zlatimi črkami zapisala v ...

V petek nas je kar močno presenetila novica, da nas je za vedno zapustila nekoč odlična kegljačica, Ljubljančanka Anka Janša. Pred dobrimi petdesetimi leti je bila to ena najboljših igralk v Jugoslaviji in se z zlatimi črkami zapisala v zgodovino KK Ljubljana.

Anka bi 12. julija napolnila 84 let svojega življenja. Žal ji bolezen ni dopustila, da bi se lahko s svojimi najbližjimi in tudi z nekdanjimi soigralkami tega razveselila. Zadnjič je prišla na kegljišče Maksa Perca v marcu, tik preden je bila razglašena karantena za covid-19. Takrat so se skupaj poslikale nekatere starejše igralke. Kmalu zatem pa je bilo ugotovljeno, da ima hudo obliko raka, ki pa je bil odkrit žal prepozno.

Mnogi niso vedeli, da je v mladih letih najprej svojo športno ljubezen našla v rokometu, ki pa je bil takrat bil nekoliko drugačen kot danes. Takrat so igrali na velikih zunanjih igriščih in podlaga je bil leš ali pa beton. To je seveda zahtevalo obilo moči, telesne kondicije. Potem pa je našla drugo ljubezen, ko je zašla na kegljišče. V ta šport je stopila z vso mladostno energijo, in kmalu so prišli tudi rezultati. Že leta 1966 so njene igre in rezultate videli tudi v Beogradu, nekdanji prestolnici naše bivše države, in so jo selektorji uvrstili v državno reprezentanco. Že tisto leto je nastopila na svetovnem prvenstvu v Bukarešti v Romuniji. Njeno "zlato" prvenstvo pa je sledilo leta 1972 v Splitu. V tistem času je bila na tleh Jugoslavije velika kegljaška evforija zaradi Hrvata Nikole Dragaša, aktualnega svetovnega prvaka. V Dalmaciji pa so svojih trenutkov veselja prišle tudi reprezentantke Jugoslavije, v kateri je imela veliko zaslug tudi Anka, ki je skupaj s soigralkami prišla do velike srebrne kolajne. Le dva dni kasneje pa se je Anka izkazala v igri parov, kjer je svoje moči združila z Gorinko Kovrljijo iz Zrenjanina in sta prišli do drugega srebra.

Ob tem je bila Anka Janša tudi zelo dobra mati svoji hčerki Mateji, ki se je tudi ukvarjala s športom, saj je igrala košarko na mestu centra in se nato posvetila študiju. Medtem se je Anka Janša še naprej ukvarjala s kegljanjem in skupaj s svojimi soigralkami iz KK Ljubljane kar šestkrat postala slovenska ekipna prvakinja. Dvakrat ji je to uspelo tudi na področju Jugoslavije, kjer so od Ljubljančank žezlo prevzele Celjanke na čelu z Ladom Gobcem. Ravno Ljubljančanke z Anko Janšo so bile zaslužne, da se je kvalitetno žensko kegljanje v Sloveniji dvignilo in potem kar nekaj časa držalo primat tudi v svetovnem merilu.

Zadnje slovo od Anke Janše bo v sredo ob treh popoldne na pokopališču v Štepanjskem naselju.

Članki iz rubrike