Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 16.04.2020 11:54:02

Eden največjih strokovnjakov s pojasnilom, ki BOLI: Obstaja način. Nihče naj ne pride na stadione

Reuters
Vrhunski ameriški specialist za zdravje in nalezljive bolezni Anthony Fauci, sicer direktor nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, pravi, da je ključ do vnovičnega zagona profesionalnih športnih lig v Ameriki ta, da športniki igrajo tekme pred praznimi stadioni, torej brez gledalcev ter ob upoštevanju zdravstvenih in higienskih navodil.

"Obstaja način. Nihče naj ne pride na stadione. Športnike namestite v velike hotele, kjerkoli želite igrati." je povedal Fauci v pogovorni oddaji Snapchat  - Srečno, Amerika.

"Seveda je treba športnikom zagotoviti dobro zdravstveno varstvo, jih pregledati, testirati vsak teden in poskrbeti, da ne bodo okužili drug drugega ali svoje družine. Pustite jim, da dokončajo svoje ligaške sezone," je še dejal ameriški strokovnjak.

Tako kot drugod po svetu so tudi poklicne športne lige onstran Atlantika v popolni ohromitvi zaradi pandemije novega koronavirusa, zaradi katere je samo v ZDA umrlo skoraj 28.000 Američanov.

Med ligami, ki so se morale zaustaviti, ne da bi dokončali redni del in začeli končnico, je severnoameriška košarkarska liga NBA, v kateri imata pomembno vlogo tudi Slovenca Luka Dončić v ekipi Dallas Mavericks in Goran Dragić v ekipi Miami Heat.

Vodilni predstavniki lige NBA razmišljajo o posebnem modelu oziroma formatu za nadaljevanje in dokončanje sezone 2019/20, ko bi tekme odigrali bodisi v Las Vegasu ali na Bahamih.

Prva med ligami se je marca, pred več kot enim mesecem, zaustavila prav liga NBA, potem ko je bil na okužbo s sars-cov-2 pozitiven center Utah Jazz Rudy Gobert. Temu zgledu so potem sledili v severnoameriški hokejski ligi NHL, kjer za Los Angeles Kings igra Anže Kopitar, severnoameriški nogometni ligi MLS in poklicni turneji v golfu, odpovedani pa so bili tudi teniški turnirji.



V profesionalnem golfu želijo sezono turnirjev pod okriljem PGA nadaljevati 11. junija, seveda brez navijačev na igriščih. Prvi na sporedu pa bi bil turnir v Fort Worthu v Teksasu, ki je bil prvotno predviden za konec tedna od 21. do 24. maja.

Sezona v ameriškem baseballu, ki naj bi se začela 26. marca, je na čakanju, prav tako dirke v motociklističnem in avtomobilističnem športu. V profesionalni ligi v ameriškem nogometu NFL upajo, da bodo lahko sezono začeli pravočasno 10. septembra.

Newyorški župan Bill de Blasio je sicer v sredo dejal, da si ne želi večjih športnih dogodkov in koncertov z množico ljudi na tribunah ali stadionih.

"Ti veliki dogodki bi morali biti ena zadnjih stvari, ki bi se vrnile. Zadnja stvar, ki bi jo morali narediti, je, da na enem mestu zberemo 10.000, 20.000, 50.000 ljudi. Takšni dogodki so ravno nasprotje tistega, kar želimo doseči s socialnim distanciranjem, in predstavljajo preveliko tveganje," je de Blasio povedal za CNN.

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je v ponedeljek dejal, da njegovo mesto v Kaliforniji ne bo gostilo velikih srečanj, kot so športni dogodki in koncerti, pred letom 2021.

Jeffrey Smith, izvršni direktor okrožja Santa Clara na severu Kalifornije, je za ESPN dejal, da bo umrlo več ljudi, če bodo dogodki organizirani prezgodaj in da bi bil potreben veliki čudež, da bi se sezona NFL 2020 začela pravočasno.

Značke: zda, koronavirus, šport

Članki iz rubrike