Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.04.2020 18:55:26

Bach zanikal, da je bila preložitev OI 2020 prepozna, veliki dodatni stroški

Profimedia
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je zanikal, da je bila preložitev olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa z letošnjega na naslednje leto prepozna, ter znova izpostavil, da bodo dodatni stroški presegli "stotine milijonov evrov, natančen znesek ta čas pa je še neznanka".

Mok je že v začetku meseca po prvi prestavitvi OI moderne dobe v zgodovini pozval organizatorje, naj skupaj naredijo čim več, kar je mogoče, da bi zmanjšali stroške na vseh možnih postavkah in s tem tudi znatno omilili zahteve po dodatnih sredstvih ter obenem vseeno pripravili uspešne igre. Bach je dodal, da kaj več od tega, kar je o stroških povedal, ta čas težko doda.

"V takih izjemnih okoliščinah kot odgovorna oseba ne moreš sprejemati odločitve na podlagi intuicije. Res ne moremo biti obtoženi oklevanja, premajhne zrelosti ali pomanjkanja transparentnosti pri prestavitvi OI. Za vse zagovornike teorije zarot pa moram jasno zagotoviti, da Mok niti v enem trenutku ni razmišljal o odpovedi OI," je med drugim dejal Bach v intervjuju za nemški časnik Welt am Sonntag.

"Za odločitev o prestavitvi OI je bilo ključno soglasje organizacijskega komiteja, ki je moral sprejeti odločitev, da bo svoje delo podaljšal še za eno leto. Prav tako je morala svojo pripravljenost za nadaljevanje svojega sodelovanja pri tem projektu zagotoviti tudi japonska vlada," je vrstni red odgovorov pred dokončno odločitvijo Moka pojasnil Bach.



Poslabšanje razmer v zvezi z epidemijo novega koronavirusa na Japonskem je pri prirediteljih OI že povzročilo nekaj dvoma, ali bo naslednje poletje igre sploh mogoče izvesti. "Tega v tem trenutku ne morem zagotoviti," je 10. aprila dejal vodja organizacijskega komiteja Toširo Muto.

Bach se je izognil neposrednemu odgovoru na to mnenje. "Naša prva in osnovna stvar je, da so športniki in vsi sodelujoči na OI zdravi in zaščiteni pred virusom. To je osnova, kot je bila že v preteklosti, tudi za vse naše nadaljnje odločitve."

OI bodo prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta.

Značke: olimpizem, mok, tokio 2020

Članki iz rubrike