900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

mo
mo
0 24.02.2020 22:57:02

Alpinistični gral Latok 1 nekoč in danes

Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone med vzponom na Latok.
arhiv FGF
Na 14. Festivalu gorniškega filma bodo v sredo, 26. februarja, v Cankarjevem domu v Ljubljani premierno predvajali kratki film Latok 1.

V njem spremljamo slovensko-britansko navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona pri njenem vzponu v severnem ostenju gore Latok 1. Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta, Slovencema in Britancu Tomu Livingstonu pa je uspelo avgusta 2018 preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani, za kar so lani prejeli tudi najuglednejše mednarodno alpinistično priznanje zlati cepin.



Jim Donini še vedno aktiven

V Ljubljano prihaja tudi alpinistična legenda Jim Donini, ki je bil že leta 1978 član legendarne ameriške odprave na Latok 1, sicer pa je nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba, ki pri 75 letih še vedno pleza prvenstvene smeri. Nobene gore na svetu se ne morejo primerjati z osupljivo lepoto in ekstremnim plezanjem, s kakršnima se ponašata skupini Latok-Ogre in Fitzroy-Torre. Donini se k tem navpičnim granitnim stolpom v Karakorumu in Patagoniji vrača že več kot pet desetletij. Njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, kjer je opravil celo prvi vzpon na vrh, so legendarne, še vedno pa ostaja aktiven, saj je prejšnje poletje plezal na karakorumskih stolpih Biafo. Jimove napete zgodbe in spektakularne fotografije gorskega okolja, ki jih bo prikazal na predavanju v Cankarjevem domu v četrtek, 27. februarja, pričajo o izzivih in zgodovini alpinizma ter orisujejo pisano alpinistično druščino, ki jo privlačijo najtežji vrhovi sveta.



Članki iz rubrike