pogreb, šala Svet24.si

VIDEO: Med pogrebom se je 'oglasil' iz krste in ...

aleksander, saša, brez oči Svet24.si

FOTO: Saša se je rodil brez oči in je na svetu ...

par Svet24.si

Čarobna palčka za lepo zvezo: pogled v zvezde

nataša švikart Svet24.si

Predsednica društva Maus zbran dobrodelni denar ...

dreamstime_m_47152255 Odkrito.si

Preprosti jogijski gibi za vidno pomlajevanje ...

natalija Njena.si

Na Kmetijo prihaja presenečenje letošnje sezone!

rene-žunič Njena.si

Razkrivamo ozadje poskusa umora partnerja Nejca ...

STA
STA
0 10.10.2019 17:22:43

Dopinški žvižgač Dürr dobil dosmrtno prepoved tekmovanj

Reuters
Avstrijska protidopinška agencija je nekdanjemu avstrijskemu smučarskemu tekaču Johannesu Dürru izrekla dosmrtno prepoved tekmovanj zaradi dopinških prekrškov, ki so na plan prišli med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Dvaintridesetletnik je bil eden ključnih pri razkritju afere.

Avstrijska protidopinška agencija je pojasnila, da je odločitev sprejela že pred mesecem dni, a kazni ni javno izrekla, saj je čakala, če se bo Dürr pritožil. Imel je štiri tedne časa, a se za pritožbo ni odločil.

Dürra so prvič pri jemanju prepovedanih poživil ujeli med olimpijskimi igrami leta 2014 v Sočiju in ga takrat kaznovali s prepovedjo nastopanja. Po vrnitvi na tekmovališča je nadaljeval z nečednim početjem, hkrati pa je postal žvižgač in ena glavnih oseb v aferi Seefeld, poroča nemška tiskovna agencija Dpa.

Med SP v Seefeldu so v obsežni policijski akciji aretirali pet športnikov, skupno pa devet oseb. Racijo so opravili tudi nemški preiskovalci, ki so sočasno v Erfurtu priprli zdravnika Marka Schmidta in v njegovem laboratoriju našli več vrečk s krvjo, pripomočke za krvni doping, med drugim centrifugo.Ključen za obsežno protidopinško akcijo na SP v Seefeldu in sočasno v nemškem Erfurtu je bil Dürr, ki so ga med olimpijskimi igrami v Sočiju pred petimi leti ujeli pri zlorabi eritropoetina (Epo). Ta je bil glavna priča v primeru zaradi povezav z nemškim zdravnikom Schmidtom.

V knjigi, ki je izšla nedavno, ter tudi v dokumentarnem filmu nemške televizije je Dürr potrdil, da je na nelegalne krvne transfuzije hodil v Nemčijo. V novem intervjuju za avstrijski ORF je Dürr poudaril, da ni poslal policije k svojim reprezentančnim kolegom, temveč podal informacije preiskovalcem zgolj o svojem primeru.

Dürra je avstrijska agencija marca suspendirala, danes pa je dočakal končno sodbo. V afero Seefeld sta bila vpletena tudi dva Slovenca, kolesar Kristijan Koren in nekdanji kolesar, ki je vmes postal športni direktor, Borut Božič. Oba sta v sredo dobila prepoved nastopanja do leta 2021, ekipa Bahrain-Merida pa ju je danes odpustila.

Članki iz rubrike