ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 08.09.2019 17:36:56

Slovenski selektor po izjemnem uspehu: 'Ne bi rad, da bi to postala navada.'

Profimedia
Letošnje sanjske sezone v športnem plezanju nikakor še ni konec.

Po svetovnem prvenstvu na Japonskem, ki je bilo po zaslugi Janje Garnbret in Mie Krampl povsem v znamenju Slovenk, sta slovenski športni plezalki Urška Repušič in Vita Lukan z dvojno slovensko zmago blesteli tudi na balvanskem evropskem prvenstvu v Zakopanah.

Devetnajstletna Račanka Repušičeva je osvojila naslov balvanske prvakinje stare celine, za popoln slovenski sobotni večer na sicer prizorišču tekem v smučarskih skokih pa je s srebrom poskrbela še 18-letna Radovljičanka Lukanova.

"Ne bi rad, da bi to postala navada in da se vedno pričakuje tako dober rezultat, ampak smo zelo veseli, da smo še to tekmo odpeljali tako dobro," se je po novem velikem uspehu varovank smejalo glavnemu trenerju slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Gorazdu Hrenu.

"Sicer sta dekleti že v kvalifikacijah in polfinalu kazali dobro in v finalu res odlično plezanje, in smo zelo veseli, da smo tudi na evropskem prvenstvu lahko potrdili prevlado. In, kaj naj rečem, smo zelo zadovoljni," je dodal Hren.

Velenjčan je bil vodja najuspešnejše slovenske reprezentance na svetovnih prvenstvih in je bil poleg, ko je Janja Garnbret osvojila tri naslove svetovne prvakinje v balvanskem in težavnostnem plezanju in kombinaciji, Mia Krampl pa srebro v težavnosti.

Konkurenca v Zakopanah je bila precej okrnjena, tekma tudi ni prinašala olimpijskih vozovnic. "S tem, kdo je prišel in ni prišel na prvenstvo, se ne ukvarjamo. Je pa res, da konkurenca ni bila tako močna, kot je denimo v svetovnem pokalu ali na svetovnem prvenstvu. Ni prišla velika favoritinja Janja Garnbret, pa Britanka Shauna Coxsey, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila bron, denimo."

"Tako pri moških kot ženskah je manjkalo kar nekaj zvenečih imen. Načela jih je dolga sezona, oziroma so se odločili za počitek. Zato je bila drugačna tekma, je pa bila vseeno dobra," je prepričan slovenski trener.


Odlični svetovno in evropsko prvenstvo sta seveda najlepše povabilo za Kranj 28. in 29. septembra. "Prva pomembnejša tekma po prvenstvu bo vsekakor domači Kranj, kjer se bo po daljšem premoru zaradi svetovnega prvenstva nadaljeval svetovni pokal v težavnosti. Upam, da bo dvorana zopet polna in da bomo lahko prikazali čim boljše nastope. Obljubljam veliko ekipo," je trener športne navijače in ljubitelje plezanje povabil na Gorenjsko konec septembra.

Po Kranju sledita še dve tekmi za svetovni pokal. "Vse tri bodo zelo pomembne za končno razvrstitev v kombinaciji za vstopnice za Toulouse. Za zdaj nam kaže zelo dobro. Kombinacijska tekma v Toulousu ob koncu sezone bo seveda druga najpomembnejša tekma po prvenstvu v Hachiojiju, na kateri se bodo delile preostale vozovnice za olimpijske igre," je še dejal.

Kandidaturo za preostalo slovensko olimpijsko kvoto med ženskami sta v Zakopanah vložili Repušičeva in Lukanova, ki sta nase opozorili že lani na mladinskem svetovnem prvenstvu v Moskvi s srebrom in bronom na balvanski tekmi. Garnbretova si je že na Japonskem priborila prvo slovensko olimpijsko vozovnico za Tokio.

"Vesela sem, da sem osvojila svojo prvo kolajno na članskih prvenstvih. Res je bila konkurenca malce okrnjena, ker si je nekaj tekmovalk vzelo premor po svetovnem prvenstvu. Jaz sem se odločila, da grem na to tekmo, da bom poskusila odplezati čim bolj sproščeno, pa bom videla, kam lahko pridem v balvanih, ki niso moja primarna disciplina. Na koncu se je izšlo kar v redu, vzdušje je bilo v redu, tudi balvani so bili dobro postavljeni. Sem kar zadovoljna s svojo predstavo v vseh rundah in imam dober vtis iz Zakopan," je dejala Lukanova, lanska mladinska svetovna prvakinja v težavnosti.

"Ne, definitivno nisem tega pričakovala, na tekmo sem šla brez pričakovanj, oziroma edini moj cilj je bil, da pokažem svoj maksimum, tisto, kar sem trenirala. Vse skupaj se je 'poklopilo' res sanjsko. Nisem odnehala do konca, res sem vesela," je bila svojega največjega uspeha med članicami vesela Repušičeva.

"V finale sem prišla kot šesta po polfinalu. Moj cilj je bil, da dam vse od sebe. V finalu sem začela odlično. Brez napak. Prva dva balvana v prvem poskusu, pri tretjem se mi je malo zalomilo, sem vedela, da ne smem obupati, ker na koncu odločajo majhne razlike. Ko sem prišla v zadnji balvan in sem ga splezala, je bilo res noro," je opisala sanjski finale.

"Nastopila sem tudi že v težavnosti, a so moja primarna disciplina balvani. Res uživam v njih, to rada treniram, če greš na tekmo, da uživaš, ker delaš to, kar imaš res rad, potem rezultati pridejo sami od sebe," je razkrila recept za uspeh.

Slovenke so na samem svetovnem in evropskem vrhu. "Neverjetno, res. Naša reprezentanca je res močna. Definitivno en drugega še bolj motiviramo za trdo delo, za močne treninge, v glavnem tako, da se ne sme nikoli obupati," je še prepričana nova celinska balvanska prvakinja.

Članki iz rubrike