jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

1_ilka štuhec Svet24.si

FOTO: Ilka Štuhec navdušila s počitniško ...

UV-moski jajca denar-profimedia-0335034042 Reporter.si

Moška prostitucija: pri prodajalcih teles, ki ...

bojana-beović Svet24.si

Bojana Beović: Stanje je kar kritično. Živimo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

ZŠIS-PK
ZŠIS-PK
0 04.09.2019 19:45:29

Pionir športa invalidov

Hrovatinov memorial
ZŠIS-PK
V soboto bo v Ljubljani slovesno. Na atletskem stadionu v športnem parku Ljubljana-Šiška bo potekal že 50. jubilejni memorial prof. Bojana Hrovatina.

 Tekmovanje se začne ob 9.45, sklenilo pa se bo s slovesnostjo ob 14.45. Gre za največje atletsko tekmovanje invalidov v Sloveniji in hkrati 29. odprto državno prvenstvo invalidov, ki se ga bodo v konkurenci najboljših slovenskih športnikov invalidov udeležili tudi atleti iz Makedonije, Črne gore, Srbije, BiH in Hrvaške. Športnice in športniki se bodo pomerili v troboju metov, troboju voženj, vožnji na 800 metrov v odprti kategoriji ter v spomin na velikega prijatelja paraplegikov, novinarja Henrika Übeleisa, memorialni disciplini 100 metrov s standardnimi vozički v dveh skupinah moških in eni žensk.

Letos že petdesetič

Prof. Bojan Hrovatin je bil pionir športa invalidov v Sloveniji. Zaposlen je bil v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov (ZRI) v Ljubljani, hkrati pa je opravljal tudi funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije.

"Bil je pravi človek na pravem mestu. Kot profesor in vodja športa v osrednji slovenski rehabilitacijski ustanovi je vedel, kaj hoče. Strokovno je pripravljal programe, tudi po vzoru nekaterih drugih držav. Njegovo delo je bilo usmerjeno v vse več kategorij invalidov, vse od rehabilitacijskega, rekreativnega in tekmovalnega športa. Paraplegike je začel navduševati v košarki, kajti ta kolektivni šport je bil primeren predvsem za začetnike, saj ni bilo prisotne tiste individualne tekmovalnosti. Ob našem prvem prihodu v Pineto nas je čakal postavljeni koš na travnati površini. Bojan ni okleval, vzel je žogo in paraplegike popeljal na igrišče. Seveda pa takrat še nismo razmišljali o vrhunskem športu invalidov. Bojan se je kaj kmalu začel spogledovati s tujino in tekmovalce pripravljal tudi za zahtevnejše nastope," se sodelovanja s pokojnim profesorjem spominja Jože Okoren, prvi Slovenec s paraolimpijsko kolajno, ki jo je osvojil leta 1972. Prof. Hrovatin tega trenutka ni dočakal, saj je leta 1970 preminil. So pa v Zvezi paraplegikov Slovenije ohranili spomin nanj. Vse do danes, ko bo na sporedu že 50. memorial.

Zaključek po 14.45

Uvodoma bodo ob 9.45 zbrane nagovorili Jože Okoren, Mirjam Kanalec, predstavnica soorganizatorja memoriala in predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, podžupan MOL Dejan Črnek. Na zaključni slovesnosti bodo zbrane pozdravili Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskega komiteja, in mag. Robert Cugelj, generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča. Ob tej priložnosti bodo podelili tudi jubilejna priznanja sedmim udeležencem prvega memoriala.

Hrovatinov memorial je zadnje tekmovanje, ki sodi v sklop bogatega programa v sklopu praznovanja 50 let delovanja Zveze paraplegikov Slovenije. Atlete in atletinje bo vzpodbujal tudi paralimpijec parasmučar Jernej Slivnik.

Članki iz rubrike