ženska Dobra karma

Hišna številka: povej mi svoj naslov in povem ...

TANJA PIRC na crnem 5 Svet24.si

»Ta šov bo zabavna anekdota za vnuke« Slavno ...

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Kdo bolj ogroža svobodo govora v ...

sola tabla uciteljica ucilnica ucenec pouk dobrepolje Svet24.si

Vzgojiteljem v vrtcih in učiteljem do 6. razreda ...

20200714-01015459 Necenzurirano

Prej lobirala v poslih z maskami, zdaj jih bo ...

netflix, dokumentarec, social-dilemma Odkrito.si

Sobe z odmevom - Zakaj so družabna omrežja ...

marijana b Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica rodila deklico

STA
STA
0 26.08.2019 16:21:49

Irena Avbelj v mednarodni hram slavnih

www.alesfevzer.com
Znana slovenska padalka Irena Avbelj bo 19. oktobra deležna posebne pozornosti: v letalskem muzeju v kalifornijskem Riversidu bo vstopila v mednarodni padalski hram slavnih.

V tovrstni hram slavnih vsako leto vstopi okoli deset oseb, ki so s svojimi izjemnimi dosežki in dejanji zaznamovali športno padalstvo.

Letos je ta čast med drugim doletela nekdanjo telovadko, plavalko in potapljačico iz Ljubljane, ki je največje sledi pustila prav v padalstvu in paraskiju ter na največjih civilnih in vojaških mednarodnih tekmovanjih na svetu in v Evropi osvojila kar 20 odličij zlatega, 11 srebrnega in šest bronastega leska.


Avbljeva je za svoje izjemne dosežke leta 2006 prejela Bloudkovo nagrado, najvišje državno priznanje na področju športa v Sloveniji.

Avbljeva je na evropskem prvenstvu v Kikindi 2011 utrpela hude poškodbe ob nesreči, ko so ji dve sekundi pred pristankom odpovedali mehanizmi za pristajanje. Ob okrevanju je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Zaradi poškodb je morala končati kariero in se tudi invalidsko upokojila.

Poleg Avbljeve bodo letos v padalski hram slavnih vstopili še Chuck Collingwood, Kate Cooper-Jensen, Alan Eustace, John P. Higgins, Tom Sanders in Deke Sonnichsen iz ZDA, Patrick De Gayardon iz Francije, Andy Keech iz Avstralije in John "Lofty" Thomas iz Velike Britanije.

Značke: padalstvo, nagrada

Članki iz rubrike