atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 26.08.2019 16:21:49

Irena Avbelj v mednarodni hram slavnih

www.alesfevzer.com
Znana slovenska padalka Irena Avbelj bo 19. oktobra deležna posebne pozornosti: v letalskem muzeju v kalifornijskem Riversidu bo vstopila v mednarodni padalski hram slavnih.

V tovrstni hram slavnih vsako leto vstopi okoli deset oseb, ki so s svojimi izjemnimi dosežki in dejanji zaznamovali športno padalstvo.

Letos je ta čast med drugim doletela nekdanjo telovadko, plavalko in potapljačico iz Ljubljane, ki je največje sledi pustila prav v padalstvu in paraskiju ter na največjih civilnih in vojaških mednarodnih tekmovanjih na svetu in v Evropi osvojila kar 20 odličij zlatega, 11 srebrnega in šest bronastega leska.


Avbljeva je za svoje izjemne dosežke leta 2006 prejela Bloudkovo nagrado, najvišje državno priznanje na področju športa v Sloveniji.

Avbljeva je na evropskem prvenstvu v Kikindi 2011 utrpela hude poškodbe ob nesreči, ko so ji dve sekundi pred pristankom odpovedali mehanizmi za pristajanje. Ob okrevanju je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Zaradi poškodb je morala končati kariero in se tudi invalidsko upokojila.

Poleg Avbljeve bodo letos v padalski hram slavnih vstopili še Chuck Collingwood, Kate Cooper-Jensen, Alan Eustace, John P. Higgins, Tom Sanders in Deke Sonnichsen iz ZDA, Patrick De Gayardon iz Francije, Andy Keech iz Avstralije in John "Lofty" Thomas iz Velike Britanije.

Značke: padalstvo, nagrada

Članki iz rubrike