mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 25.08.2019 21:43:19

Velika zmaga Mateja Žagarja

Matej Žagar
Borut Cvetko/mediaspeed.net
Po izredno razburljivi in izenačena dirki na Hrvaškem se je na koncu poslušala Zdravljica.

Stadion v Donjem Kraljevcu na Hrvaškem je pričakal odločilno dirko za GP serijo dodobra napolnjen. Okoli deset tisoč gledalcev se je nabralo na tribunah in so poskrbeli za odlično vzdušje. Že sam uvod v dirko je bil zelo zanimiv. Organizatorji dirk imajo zelo različne prijeme, ko pripeljejo voznike na start, toda tokrat je bilo resnično nekaj posebnega. Vozniki so se tokrat pripeljali na predstavitev z velikimi delovnimi gradbenimi stroji

Potem pa so zabrneli motorji. Sam začetek dirke ni bil ravno obetaven. Že v prvem ovinku v prvi vožnji smo videli nesrečo. V boju za vstop v ovinek je domačin Pavlic zadel Nemca Smolinskega, ta pa še Danca Thomsna, ki sta odletela v ogrado. Toda k sreči je minilo brez posledic. V prvih vožnjah sta prevladovala predvsem izkušena Danca Iversen in Bjerre, ki sta dobila vsak po dve vožnji. Naš prvak Žagar je prvo vožnjo zaključil za Slovakom Vaculikom, v drugi pa sta bila od njega boljša Danca Bjerre in mladi Thomsen. V sedmi vožnji pa smo videli veliko napako starterja, ki je bila prelomnica same dirke. Zelo suvereno je v tej vožnji povedel Nemec Martin Smolinski pred Švedom Ljungom, toda starter je s kockasto zastavico že po treh krogih zamahnil in zaključil vožnjo. Zato so morali po hudih protestih vsi štirje vozniki še enkrat na štart. Ta nerodnost je vplivala tudi na našega Žagarja, ki je bil že pripravljen na naslednjo vožnjo, v kateri je nastopil (takrat le točka) in mu je pokvarila proceduro pred startom. V ponovljenem startu pa je Nemec slabše startal in ostal brez točk in možnosti za najvišja mesta. Ob tem pa je zakuhal tudi padec, v katerem je na tla spravil Šveda Ljunga. Največji dobiček je imel Šved Aprgren, ki se je dokopal treh točk. Potem se je dirka začela zelo zapletati, čeprav je sprva kazalo na zmagoslavje Dancev, saj sta Iversen in Bjerre imela po treh nastopih že velikih osem točk.



Žagar je z odliko opravil tretjo vožnjo, ko si je zelo suvereno pripeljal tri točke. Četrta petina dirke, pa je prinesla veliki zaplet. Oba vodilna Danca sta vpisala ničli. Pri Iversnu je imel prste vmes tudi Žagar, ki je za malenkost ostal brez zmage, saj je bil hitrejši od njega Šved Pontus Aspgren, ki je tako prišel na prvo pozicijo z devetimi točkami.



V zadnjem odmoru (po šestnajsti vožnji) pa smo videli pravo paniko v boksih pred še zadnjimi vožnjami vseh voznikov. Za vodilnim Švedom, ki je imel takrat devet točk, je osem točk zbralo kar šest voznikov (z našim Matejem vred), domačin Pavlic je imel le eno manj. Za napredovanje so bila odprta le tri mesta, kar je seveda za vse še dodatna obremenitev. Že prva vožnja, ki je sledila, je dala veliko odgovorov na vsa vprašanja, ki so se porajala v tem trenutku. V tej vožnji je povedel Slovak Vaculik pred Ukrajincem Loktajevom, Iversen pa je napadal s tretjega mesta. Nekako je Danec strl najprej Ukrajinca, medtem ko je Bjerre po okvari ves besen moral razsedlati motor. V zadnjem krogu je borbeni Iversen ugnal še Slovaka in si praktično že zagotovil GP serijo v prihodnji sezoni. V vožnji, ki je sledila, pa smo videli obup vodilnega, sicer dotlej kar precejšnega srečneža, Šveda Aspgrena, ki mu je motor odpovedal že po prvem krogu in so se mu razblinile sanje o nastopu med najboljšimi. Medtem je v tistih trenutkih štadion onemel, saj je mladi Anglež Lambert strl odpor domačega junaka Jurice Pavlica, ki je tako ostal brez serije GP.



Predzadnja vožnja v rednem delu pa je pritisk dvignila tudi vsem navijačem Mateja Žagarja. Tokrat je Ljubljančan resnično brezkompromisno šel iz starta, se potem hitro znebil tudi mladega Avstralca Frickeja in prišel do zmage v tej vožnji. To je že pomenilo, da si je Žagar podaljšal članstvo v seriji GP. Zadnja vožnja potem praktično ni odločala o ničemer, s tem da si je z zmago v njej mladi Thomsen, ki je bil sicer dolgo poškodovan, zagotovil po vsej verjetnosti mesto prve rezerve v prihodnjem letu.



Po koncu rednega dela sta bila na sporedu še dve dodatni vožnji. Najprej sta se za tretje mesto spopadla Slovak Vaculik in mladi Avstralec Fricke. Ta boj je dobil Avstralec, ki si je priboril še zadnjo vstopnico za GP serijo, medtem ko je Slovak ostal brez nje, a mu odlično kaže v tekoči sezoni, saj je trenutno celo tretji v svetovnem prvenstvu. Za zaključek dirke pa je gledalce na noge dvignil Matej Žagar, ki je prepričljivo ugnal Danca Iversna in slavil zelo prestižno zmago na veselje praktično celotnega stadiona.



"Ta zmaga mi pomeni celo več, kot če bi zmagal na dirki GP, saj je vložek toliko večji," je bil po dirki zadovoljen Matej, ki bo tako naslednje leto začel osmo zaporedno, skupno pa že deseto sezono v seriji grand prix. Matic Ivačič kot prva rezerva žal ni dočakal priložnosti za nastop.



Tik pred igranjem Zdravljice je Matejev oče Franc Žagar dejal: "Uh. To pa je bilo stresno. Toda na koncu se je zasluženo obrnilo v našo korist. Vsi stresi med dirko so tako pozabljeni."



Izidi
1. M. Žagar (Slo) 11+3
2. N. K. Iversen (Dan) 11+2
3. M. Fricke (Avs) 10+3,
4. M. Vaculik (Svk) 10+2
5. A. Thomsen (Dan) 9
6. P. Aspgren (Šve) 9
7. J. Pavlic (Hrv) 9
8. A. Loktajev (Ukr) 9
9. K. Bjerre (Dan) 8
10. M. Smolinski (Nem) 7
11. C. Cook (VB) 6
12. P. Ljung (Šve) 6
13. R. Lambert (VB) 5
14. M. Michelsen (Dan) 5
15. D. Bellego (Fra) 3
16. C. Harris (VB) 2
Galerija

Članki iz rubrike