900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.08.2019 12:43:35

Janja Garnbret z odliko začela napad na drugo medaljo na Japonskem

alesfevzer.com
Četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju na Japonskem je v znamenju kvalifikacij težavnosti. Kar osem Slovencev se je prebilo v jutrišnji polfinale. Janja Garnbret kot vodilna vstopa v drugi krog, kamor so se uvrstili tudi Mia Krampl, Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Vita Lukan, Domen Škofic, Martin Bergant in Luka Potočar.

Janja Garnbret, ki je v torek kot prva tekmovalka v zgodovini že drugič zaporedoma osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, je izvrstno začela tudi kvalifikacije v težavnostnem plezanju.

Dvajsetletna slovenska zvezdnica tega športa, o njenih podvigih in izjemnem plezanju na svojih spletnih straneh poroča tudi britanska radiotelevizija BBC, je edina dosegla vrh obeh smeri in si tako zagotovila najboljši položaj za nadaljevanje tekmovanja.

Lani je bila v Innsbrucku svetovna podprvakinja v težavnosti, leta 2016 pa je na svojem premiernem svetovnem prvenstvu v težavnosti v Parizu s 17 leti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

Od slovenskih tekmovalk so se med najboljših 26, kolikor se jih bo pomerilo v polfinalu, uvrstile še Mia Krampl s sedmim, Tjaša Kalan z 12., Lučka Rakovec s 16. in Vita Lukan z 18. dosežkom kvalifikacij.


Polfinale je bil predaleč le za Mino Markovič, ki je na 46. mestu končala nastope na Japonskem. Veteranka vertikale je nastopila na svojem že osmem svetovnem prvenstvu, v preteklosti pa je na svetovnih prvenstvih osvojila pet odličij - srebrno in bronasto v težavnosti ter tri bronaste v kombinaciji.

Toliko kolajn ima od srede tudi Garnbretova, od tega štiri zlate in eno srebrno. Korošica je na prvenstvu glavna favoritinja za najžlahtnejše odličje tako v težavnosti kot tudi v novi olimpijski kombinaciji, ki bo čez eno leto v Tokiu doživela svojo olimpijsko premiero. V njen je Garnbretova lani postala sploh prva zmagovalka SP.

V moški konkurenci bodo v polfinalu težavnosti nastopili tudi trije Slovenci, in sicer Domen Škofic, ki si je v kvalifikacijah priplezal 15. dosežek, ter Martin Bergant in Luka Potočar s 23. oziroma 26. izidom.

Polfinale se je za las izmuznil Jerneju Kruderju na 28. mestu, ki se je včeraj v balvanski konkurenci uvrstil med najboljšo deseterico, Anže Peharc pa je dosegel 41. mesto.

Polfinale in finale v težavnostnem plezanju bosta v četrtek.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike