sveča Svet24.si

“Tragična nesreča v resničnem pomenu ...

tanja-žagar Svet24.si

Bo Tanja Žagar res kmalu potrebovala voziček za ...

krsinar jansa Reporter.si

Janša novinarja Igorja Kršinarja označil za ...

meghan kraljica Svet24.si

Elizabeta ju ima dovolj. Zavajanja Meghan in ...

ratko mladic Necenzurirano

Sramoten molk ob Mladićevi obsodbi #kolumna

1_oto pestner Njena.si

Kako je Oto Pestner premagal trimestno številko ...

eroika-aromatika, eroika-2021, mihael-strniša, gašper-banovec, blaž-gantar Odkrito.si

Kdo so fantje, ki slišijo na ime Eroika ...

STA
STA
0 13.08.2019 14:05:25

Zato je Janja GARNBRET najboljša NA SVETU! Njene BESEDE ob zlati kolajni bi si morali prebrati VSI!

Martin Metelko
Janja Garnbret je nova - stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju na Japonskem je osvojila zlato kolajno na balvanih. Dvajsetletnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini z lanskega SP v Innsbrucku. Odločilno je bilo, kot pravi, da je bila sproščena in je ohranila mirno glavo.

Športno-plezalna karavano, ki se je v deželo vzhajajočega sonca odpravila iz Evrope, je čakala dolga in naporna pot. Da jo je potovanje utrudilo, je priznala tudi nova - stara kraljica balvanskega plezanja.

"Prva dva dneva je bilo res obupno. Po vsem tem letanju po letalu sem bila res 'zmatrana'. A je bil že zadnji trening, ki smo ga opravili pred začetkom prvenstva, v redu. Potem smo imeli premor in smo že začeli tekmovanje ter sem se hitro aklimatizirala," je dejala tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, ki bo tudi glavna slovenska kandidatka za žlahtno odličje na OI od 24. julija do 9. avgusta 2020.

Garnbretova je na balvanih nepremagljiva zadnjih 15 mesecev. Od lanskega aprila na tekmovanjih v tej zvrsti športnega plezanja niza zmago za zmago in je vedno korak pred konkurenco.

Kako dobra je, je pokazala tudi na začetku prvenstva. V nedeljo je v kvalifikacijah dosegla vrhove v vseh petih smereh. Današnji polfinale je bil pričakovano zahtevnejši. Ni šlo tako gladko, a je imela slovenska šampionka vseeno najmanj težav med vsemi.

"Runda je bila kar težka, ampak sem zelo uživala med plezanjem. Izmuznil se mi je vrh na drugem balvanu, a me to ni iztirilo, sem samo uživala in plezala naprej. Všeč mi je, da je bilo tako težko, da ni bilo treba splezati vsega, ampak si se moral res potruditi," je opisala polfinalni krog.

Balvansko plezanje zahteva od tekmovalca drugačne prijeme kot težavnostno. Gre za plezanje brez vrvi, smeri so krajše, poudarjeni sta moč ter dinamika gibanja, v predpisanem času so dovoljene tudi ponovitve. Štejejo osvojene cone v steni in vrhovi.

"Tokrat je bilo v polfinalu tako. Drugič pa moraš 'zlesti' v zelo malo poskusih vse, da prideš naprej," je povedala Garnbretova, ki je v finalu osvojila tisto, po kar je prišla na prvenstvo.

"Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res 'fajn', takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka," je nadaljevala kraljica balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva.

"Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu."

Prvenstvo se bo nadaljevalo v sredo s kvalifikacijami težavnosti, v katerih je Garnbretova kot trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala prva favoritinja.

V težavnosti ima slovenska športna plezalka že dve kolajni, zlato je kot 17-letna najstnica osvojila na SP pred tremi leti v Parizu. Lani v Innsbrucku je bila srebrna.

Kot branilka naslova je prva adutinja za zmago tudi v olimpijski kombinaciji, posebej za prihodnje OI sestavljeni disciplini, v kateri se tekmovalci preizkušajo v vseh treh posameznih disciplinah: hitrosti, balvanih in težavnosti, za zmago pa šteje končni zmnožek.

Garnbretova je lani postala prva zmagovalka v zgodovini v tej novi disciplini, ki bo imela po vsej verjetnosti zelo kratek čas trajanja. Kombinirana disciplina, ki je plod kompromisa in ne želja plezalcev, bo z OI v Tokiu tudi ugasnila.

Na OI leta 2024 v Parizu bosta v športnem plezanju na sporedu dve disciplini, hitrost in sestavljena disciplina težavnost-balvani. Športni plezalci si seveda želijo, da bi komplete olimpijskih kolajn podelili tudi najboljšim v balvanskem in najboljšim v težavnostnem plezanju posebej.

Takšen format bi bil najbolj po meri Slovencev, ki tradicionalno niso zapriseženi hitrostnemu plezanju.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike