Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ZŠIS-POK
ZŠIS-POK
0 12.05.2019 15:45:32

Kitajski osem zlatih, v Laškem bi še povečali turnir

Zaključna slovesnost
Sportida
V Laškem se je s podelitvijo kolajn najboljšim slovesno sklenil 16. Slovenia Open Thermana Laško, kjer se je na namiznoteniškem turnirju v štirih dneh predstavilo 427 športnic in športnikov invalidov.

Ti so lovili točke za paralimpijske igre in uspeh na največjem turnirju na svetu. Po statistiki Mednarodne namiznoteniške zveze je pravkar minulo tekmovanje v mestu ob Savinji tudi uradno številčno največji tovrstni dogodek za parašportnike v zgodovini!



Zbrane je nagovoril Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite, med cenjenimi in spoštovanimi gosti so bili Masaharu Jošida, veleposlanik Japonske v Sloveniji, Pablo Perez (predstavnik Mednarodne namiznoteniške zveze), Tomas Varga (tehnični delegat na 16. Slovenia Open Thermana Laško), Gorazd Vecko, predstavniki Lidl Slovenija, Toyota Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Loterije Slovenija ter Thermane Laško in Mateja Pintar Pustovrh, zlata paralimpijka iz Aten 2004.



Prednjači Kitajska

V ekipnem delu tekmovanja je Kitajska osvojila osem zlatih kolajn. V ženski konkurenci so se zmag veselili združena ekipa Rusije in Kitajske (SF1-2), Južna Koreja (SF3), Kitajska (SF4, SF8, SF9, SF10), združena ekipa Švedske in Izraela (SF5), združena ekipa Ukrajine in Romunije (SF6-7) in Rusija (SF11). V moški konkurenci so zlati Južna Koreja (SM1, SM4), Francija (SM2, SM10), Kitajska (SM3, SM6, SM8), Nemčija (SM5), Španija (SM7), Japonska (SM9) ter združena ekipa Belgije in Madžarske (SM11).



Cilj: 1000 igralk in igralcev

"Turnir je potekal gladko. V teh petih dneh dodatnega dela praktično ni bilo, le nekaj malenkosti je bilo treba rešiti. Pred tekmovanjem smo imeli precej pogovorov z Mednarodno namiznoteniško zvezo, ki skrbi za šport na globalni ravni. Sprva so nam omejevali število nastopajočih, na koncu pa so nam le dovolili število, kot smo ga sprejeli. Nihče ni verjel, da smo sposobni ob taki udeležbi pripraviti tako kakovosten turnir. Uspelo nam je," je bil nad končanim turnirjem navdušen Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije, Paralimpijski komite, in predsednik organizacijskega odbora turnirja v Laškem. Ki bi bil lahko v prihodnosti še večji!



"Dvorana Tri lilije nam ne omogoča, da bi postavili 25 ali 30 igralnih miz. A v prihodnje bo tu zrasla nova športna dvorana za igranje tenisa, kjer bi lahko postavili toliko miz, da bi gostili tja do 1000 športnic in športnikov," napoveduje predsednik ZŠIS-POK, ki je potrdil, da se Sloveniji in Laškemu obeta novo mednarodno tekmovanje. Zveza, krovna organizacija za parašport v Sloveniji, je vložila kandidaturo za evropsko prvenstvo v parastrelstvu. V primeru pozitivne odločitve bo okoli 300 tekmovalk in tekmovalcev prišlo v Slovenijo poleti 2020.



Najvišje Trtnik, Lukežič in Dolinar

"Članice in člani slovenske reprezentance so se uvrstili na mesta, kjer so v preteklosti že bili. Žal napredka ni. Po koncu tekmovanja smo se pogovorili. Smo pa ostali brez možnosti, da bi se kdo potegoval za nastop na paralimpijskih igrah v Tokiu," je predsednik ZŠIS-POK in nekdanji selektor reprezentance ocenil nastop naše peterice, kjer se je v ekipni konkurenci najvišje prebil Luka Trtnik (osmina finala v paru s hrvaškim igralcem), v posamični konkurenci pa sta Andreja Dolinar in Bojan Lukežič takisto sklenila tekmovanje v osmini finala. V izločilne boje se je prebil tudi Primož Kancler, Barbara Meglič pa se je poslovila v skupinskem delu tekmovanja. V posamični konkurenci velja izpostaviti ekipni uspeh, saj so se štirje (od petih) prebili v izločilne boje.



Z integracijo do napredka

"Turnir je bil izredno kvaliteten. Če sem presenečen? Nisem. Vsi delajo trdo, športnice in športniki garajo! Vidi se, da integracija daje rezultate. Številne države nimajo dveh zvez za posamičen šport, ampak so pod eno streho združeni invalidi in neinvalidi. Viša se kakovost treninga, kadra… Tudi zato je opazen velik napredek. Kitajska tega ni storila, 15 let dela po identičnem sistemu, zato pada. Korak naprej so naredile Severna in Južna Amerika ter Oceanija. To je dobro za namizni tenis, kjer sta včasih nekaj veljala le Evropa in Azija. Turnir v Laškem je tako močan, kot bo paralimpijski. Kar 90 odstotkov teh, ki so v Laškem, bo igralo na paralimpijskih igrah na Japonskem," je o kvaliteti tekmovanja spregovoril Gorazd Vecko, selektor Velike Britanije in tehnični direktor turnirja v Laškem. Ob tem je spomnil, da je tudi tistim najboljšim, ki že imajo vozovnico za nastop na paralimpijskih igrah v Tokiu, turnir v Laškem služil kot nek lakmusov papirček, kaj morajo še popraviti v prihodnjem letu dni.



Slovenija je v slabih dveh letih še tretjič gostila tako odmevno tekmovanje. Leta 2017 je Laško gostilo evropsko prvenstvo SPINT 2017, lani jeseni je v Celju potekalo svetovno prventvo SPINT 2018, trilogijo pa ZŠIS-PK zaključuje s turnirjem, ki športnicam in športnikom prinaša najbolj obilen plen točk za kvalifikacijo na paralimpijske igre!

Galerija

Članki iz rubrike