Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ZŠIS-POK
ZŠIS-POK
0 18.02.2019 22:25:36

S plezanjem premaguje tudi bolezen

Gregor Selak
ZŠIS-POK
Gregor Selak je 29-letni Škofjeločan, ki s športnim plezanjem kljubuje tako zahrbtni bolezni, kot je multipla skleroza.

Večkratni državni prvak v mlajših selekcijah in nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju se je po diagnozi te kronične, imunsko vnetne bolezni, ki prizadene osrednji živčni sistem, ki so mu jo zdravniki postavili leta 2014, pri 25 letih, po dveh letih preusmeril v paraplezanje. Z zadnjih dveh svetovnih prvenstev v Parizu leta 2016 in Innsbrucku 2018 se je vrnil z bronom. Selak, sicer član Društva za razvoj plezalne kulture, je uvrščen v razred RP3 in je v njem edini z multiplo sklerozo, večina njegovih tekmecev tekmuje zgolj z omejeno gibljivostjo sklepov.

Znam ceniti vsak trenutek v življenju

Kot pravi Gregor, se je sam pri sebi odločil, da bo v življenju počel stvari, ki jih najbolje zna in v njih uživa: "Seveda je vsak začetek po tako hudi diagnozi težak. Sam sem potreboval približno eno leto, da sem se spravil k sebi in se sprijaznil z boleznijo. Danes lahko rečem, da zaradi bolezni, ki me je doletela, živim polno življenje in znam ceniti vsak trenutek v življenju. Moje mnenje je, da mi je plezanje zelo pomagalo premagovati bolezen, saj je bila to v nekem trenutku poleg mojih najbližjih edina svetla točka v mojem življenju. Plezanje mi je zelo pomagalo pri stabilizaciji spodnjih okončin, saj so zelo pomemben del pri športnem plezanju."

Pokazati, da ni konec sveta

S svojim načinom življenja in razmišljanja je Gregor navdihnil režiserje Miho Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliaža Tepino, da o njem posnamejo dokumentarni film z naslovom GreGor.

Film bodo predvajali tudi na letošnjem festivalu Gorniškega filma, ki ta teden poteka v Ljubljani, Celju, Radovljici in v Domžalah, v sklopu s filmom Era o češkem plezalcu Adamu Ondri. Projekcija bo v sredo ob 18. uri v Linhartovi dvorani.

Gregor pravi, da je bil nekoliko presenečen, ko je izvedel, da bodo o njem posneli film, a se takoj strinjal, da je to zanj dobra reklama: "Upam, da mi bo tudi zaradi filma zdaj lažje pritegniti sponzorje pri nadaljevanju moje športne kariere. Ideja za film se je rodila v coworking centru Izven okvirjev na delavnici filmske produkcije. Kasneje smo videli, da je na tej delavnici nastala dobra predloga za dokumentarni film o meni. S tem filmom želim predvsem pokazati ljudem, ki imajo kakršnokoli hudo bolezen, da ni konec sveta ter da naj to bolezen obrnejo sebi v prid ter razmislijo, kako bodo šli z boleznijo v svojem življenju naprej."

Želim postati svetovni prvak

Čeprav je tudi v tem stanju že preplezal smer 8A, se Škofjeločan sicer bolj malo posveča plezanju v naravnih plezališčih. "Večinoma moji treningi potekajo na umetni steni in so seveda podrejeni tekmam, lovljenju prave forme za svetovno prvenstvo. Treninge mi skrbno načrtuje Roman Krajnik, trenutno selektor avstrijske plezalne reprezentance. Se pa z Romanom zelo dobro poznava, saj je bil moj trener že od mojega prvega stika s športnim plezanjem, se pravi od leta 1998," ima zelo jasne načrte, ki segajo do svetovnega prvenstva prihodnje leto na Japonskem.

"Cilji so jasni. Želim postati svetovni prvak. Na vsako tekmo grem s ciljem po zmagi, saj je to edina možnost za uspeh. Če imaš cilj biti med prvih deset, si že takoj poraženec. Velikokrat si v mislih živo predstavljam, kako plezam na svetovnem prvenstvu, preplezam smer do vrha in na vrhu vzklikam od veselja. Koža se mi vsakič posebej naježi, ko si vizualiziram take stvari."

Poleg naslova svetovnega prvaka ima Gregor še eno neuresničeno željo: "Športno plezanje so sprejeli v program za OI v Tokiu, kar je odlično za naš šport. Tako lažje pritegnemo sponzorje, ki nam pomagajo na poti do vrha. Na paraolimpijskih igrah v Tokiu plezanja zaenkrat še ne bo, lahko pa pričakujemo, da se bo v prihodnosti tudi pridružil športom, ki nastopajo na paraolimpijskih igrah. To je moja velika želja."

Članki iz rubrike