900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 28.11.2018 22:13:57

Carlsen ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu

Reuters
Norvežan Magnus Carlsen je v Londonu ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu. V dodatnih partijah je premagal ameriškega izzivalca Fabiana Caruano s 3:0 in ohranil naslov, ki ga je prvič osvojil leta 2013 ter ga nato ubranil še v letih 2014 in 2016.

Pred tem sta v vseh dvanajstih rednih partijah šahista remizirala ter postavila nov rekord v nizu remijev v 132-letni uradni zgodovini bojev za šahovski prestol, doslej je bilo to devet partij. Velemojstra sta na kolidžu Holborn v britanski prestolnici tako osvojila po šest točk in prvaka so dale dodatne partije.

Denarni sklad dvoboja v višini milijona evrov se tako ni delil v razmerju 60:40 v prid zmagovalca, saj se dvoboj ni končal v rednem delu. Ker sta igrala dodatne partije je Carlsen dobil 55 odstotkov, preostalo pa Caruana.

Prvaka so po izidu 6:6 dale dodatne partije s še večjimi omejitvami časa kot doslej. Najprej so bile predvidene štiri partije po hitrem tempu, v katerih sta imela šahista na voljo po 25 minut, po vsaki potezi pa prejela novih 10 sekund. Pa so bile dovolj le tri, saj je Carlsen unovčil dejstvo, da je tudi eden najboljših šahistov v zgodovini v hitropoteznih partij. Je dvakratni svetovni prvak v pospešenem šahu in trikratni svetovni prvak v hitropoteznem šahu ter na čelu lestvic vseh treh verzijah šaha.

Carlsen je za prvo dodatno partijo po pospešenem tempu izžrebal bele figure ter najprej prišel do pozicijske, nato do časovne, na koncu pa do čiste prednosti za zmago. V trdnjavski končnici je imel prednost kmeta. Črni je imel enega samega, ki pa ni zadostoval za vsaj remi, saj ga je izgubil. V 56. potezi je bilo vsega konec in Američan italijanskega rodu je podpisal poraz.


Caruana je imel nato začetno potezo in je skušal z napadom presenetiti tekmeca. Pa se je uštel in Carlsen je prišel do dveh aktivnih trdnjav, pozicijsko prednost pa je še podkrepil z več kot podvojenim časom za razmišljanje, ki ga je imel na voljo. Dvanajst minut in 45 sekund v primerjavi s petimi minutami in pol po 28 potezah je bila res velika razlika. Vse to je prisililo Caruano k predaji.

Američan je bil tako že po dveh partijah v velikem zaostanku (0:2) ter je moral v obeh naslednjih dveh partijah nujno zmagati, da bi si ohranil možnost za osvojitev naslova ter pravico do dodatnih hitropoteznih iger. Na drugi strani je Carlsenu za ubranitev krone zadostoval že en sam remi. Pot do njega je v tretji partiji dodatka začel z belimi figurami ter bil po 32 potezah že v rahlo boljšem položaju. Kralj belega je v naslednjih potezah postajal nekoliko bolj šibek, vendar v zameno za aktivnejši napad belega, ki je prišel do treh kmetov proti enemu na damini strani in z enim do promocije v damo. Carlsenu je ta prednost po 51 potezah zadostovala še za tretjo zmago in naslov prvaka.

Sedemindvajsetletni Carlsen je zadnjič naslov ubranil pred dvema letoma, dobrega pol leta mlajši Caruana pa je 27. marca letos osvojil turnir kandidatov za izzivalca v Berlinu, potem ko je v zadnji, 14. partiji premagal Rusa Aleksandra Griščuka. Osvojil je devet točk, drugouvrščena Azerbajdžanec Šahrijar Memedžarov in Rus Sergej Karjakin pa po osem. Leta 2016 je turnir izzivalcev dobil Karjakin, Carlsen pa ga je nato v dvoboju za prvaka premagal, tudi tedaj v dodatnih partijah.

Omenjeni dvoboj je bil novembra 2016 v New Yorku, ko sta šahista po neodločenem izidu 6:6 in po 12 partijah igrala še partije po pospešenem tempu, v katerih je Carlsen premagal Karjakina s 3:1; v prvih dveh partijah sta si točki razdelila, v naslednjih pa je slavil Norvežan.

Carlsen si je naslov prvič priigral leta 2013 proti Indijcu Viswanathanu Anandu, ta je bil pred tem prvak od leta 2007. Norvežan je nato novembra 2014 v ruskem Sočiju Ananda vnovič premagal, v New Yorku pa je še tretjič v nizu ohranil naslov.

Članki iz rubrike