Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 03.11.2018 18:01:57

Simone Biles v Dohi ujela še Svetlano Horkino

Ameriška zvezdnica športne gimnastike Simone Biles je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila še dve medalji, zlato in bronasto, ter ujela absolutno rekorderko po številu kolajn Rusinjo Svetlano Horkino, obe sta jih zbrali 20. V Dohi je 21-letna Bilesova osvojila medaljo v vsaki od šestih disciplin.

Tako kot prvi dan posamičnih finalov po orodjih je tudi drugi minil v znamenju Bilesove, ki je v svojo zbirko dodala še zlato in bron. V petek je s 13. zlatim odličjem ujela Belorusa Vitalija Šerba, Doho pa zapušča še z enim odličjem zlatega leska. Štirinajst prvih mest na SP ni uspelo osvojiti še nikomur. Z dvema današnjima medaljama je ujela še absolutno rekorderko Horkino, obe jih imata zdaj na SP 20.

Enaindvajsetletna Bilesova, ki je večer pred ponedeljkovimi kvalifikacijami obiskala bolnišnico zaradi ledvičnega kamna, je v Dohi osvojil medaljo prav povsod, kjer je nastopila. Prva je bila na ekipni tekmi in v posamičnem mnogoboju, nato pa še na parterju in preskoku, srebrna je bila na dvovišinski bradlji ter bronasta na gredi. V svoji zbirki ima s SP zdaj 14 zlatih, tri srebrne in tri bronaste medalje. Ob tem je Bilesova na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojila še štiri zlate kolajne in en bron, po tem pa si je vzela enoletni tekmovalni premor.

Na prvem orodju dneva, preskoku za moške, se je z zlatom okitil Ri Se-gwang iz Severne Koreje, ki je za svoja skoka prejel oceno 14,933. Triintridesetletni olimpijski prvak iz Ria de Janeira 2016 je naslov najboljšega na svetu osvojil tretjič v karieri. Srebro je osvojil dobitnik zlata v mnogoboju in na parterju Rus Artur Dalalojan (14,833), bron pa Japonec Kenzo Shirai (14,675), najboljši z lanskega SP v Montrealu. Rus je v Dohi osvojil svojo četrto medaljo, Japonec pa svojo tretjo.


Telovadke so se uvodoma predstavile na gredi, prva je na njej sestavo pokazala Bilesova, ki pa je po nekaj napakah prejela oceno 13,600 in dala tekmicam možnost, da se borijo za zlato. Kot zadnja na gredi je do njega prišla Kitajka Tingting Liu z oceno 14,533, pred Američanko je končala še Kanadčanka Anne-Marie Padurariu z oceno 14,100.

Na bradlji je navdušil in naslov iz Montreala 2017 ubranil Kitajec Jingyuan Zou, ki je za svojo sestavo prejel oceno 16,433. Skoraj eno točko je na drugem mestu zaostal Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,591), bron si je pritelovadil Dalalojan (15,366), ki je svojo zbirko medalj v Dohi povečal na pet.

Bilesova je na zadnjem orodju za ženske, parterju, znova zablestela, navkljub prestopu je dobila 14,933 in za natanko točko premagala rojakinjo Morgan Hurd na drugem mestu. Tretja je bila Japonka Mai Murakami (13,866).

Zadnji komplet medalj na SP v Dohi so si razdelili telovadci na drogu. Nizozemec Epke Zonderland, olimpijski prvak iz Londona 2012, je po štirih letih tretjič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka, za svojo sestavo je prejel oceno 15,100. Na drugem mestu je končal nekdanji svetovni prvak v mnogoboju Japonec Kohei Uchimura (14,800), na tretjem pa Američan Samuel Mikulak (14,533).

Značke: gimnastika, sp

Članki iz rubrike