19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

tek Petisvet.si

Vsi blagoslovi gibanja na prostem

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

verboten 3 Svet24.si

Natalija Verboten zaslužila več kot pol milijona...

foxy teens Njena.si

Mineva 20 let od življenjske prelomnice Žagarjeve

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

STA
STA
1 30.10.2018 18:22:34

Na OI 2020 še Američanke, Rusinje in Kitajke

Potem ko so bili v ponedeljek v prvi končni odločitvi gimnastičnega svetovnega prvenstva v Dohi znani prvi trije potniki na olimpijske igre 2020 - vozovnice so si pritelovadili kitajski, ruski in japonski telovadci -, so danes tri mesta podelili še telovadkam. Nov svetovni naslov so pričakovano osvojile Američanke pred Rusinjami in Kitajkami.

Prva zvezdnica svetovne gimnastike, štirikratna olimpijska prvakinja Simone Biles, je popeljala ameriško ekipo do ekipne zmage, ki so se je Američanke veselile še četrtič zaporedoma. Svojo premoč so olimpijske prvakinje pokazale že na začetku, ko so povedle, vodstvo pa so iz menjave v menjavo le še povečevale in na koncu zmagale z ogromno prednostjo skoraj desetih točk.

Zgolj za primerjavo: večer poprej so kitajski telovadci bili boj za naslov svetovnih prvakov z Rusi vse do konca, do zadnjih dveh nastopov, in nato zmago slavili zgolj za 49 tisočink točke. V tem pogledu je bil ženski finale ekip precej bolj dolgočasen - Američanke so zbrale 171,629 točke.

Spet je blestela Bilesova, ki je večer pred kvalifikacijami zaradi ledvičnega kamna končala na urgenci, nato pa vseeno z odliko opravila najprej kvalifikacije, danes pa še finale ekip. Poleg tega ima kar na treh (od skupno štirih) orodjih tudi najvišje ocene za finale.


Današnje zlato je bila zanjo še 15. kolajna s SP (obenem tudi rekordna 11. zlata), s katero se je na drugem mestu večne lestvice po številu kolajn izenačila z Romunko Gino Gogean. Pred njo je s petimi odličji več zdaj le še legendarna ruska telovadka Svetlana Horkina.

Če ji uspe v Dohi osvojiti še dva naslova svetovne prvakinje, se bo po številu zlatih kolajn povzpela na sam vrh - tako med telovadci kot telovadkami. A Bilesova je med favoritinjami za še vsaj štiri naslove.

Rusinje, v ekipo se je po porodu vrnila nekdanja svetovna prvakinja Alija Mustafina, so v boju za drugo mesto zbrale 162,863 točke in za las ugnale Kitajke na tretjem mestu (162,396). Kitajske telovadke, ki imajo v ekipi spet nekaj novih obrazov, so tako na stopničkah končale že na zadnjih šestih SP v ekipnem tekmovanju.

V sredo bo v Katarju na sporedu moški finale mnogoboja; naslov iz Montreala 2017 brani Kitajec Xiao Ruoteng. Najboljši telovadec zadnjega desetletja in več, Japonec Kohei Uchimura, je moral lani na SP zaradi poškodbe predati mnogobojsko krono, ki jo je pred tem osvojil v letih 2009, 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015, leta 2016 je dodal še naslov olimpijskega prvaka, letos pa je v kvalifikacijah nastopil na le štirih orodjih in ga tako v mnogoboju ne bo.

Značke: gimnastika, sp

Članki iz rubrike