andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 24.10.2018 09:42:21

Sašo Bertoncelj: Če bi hotel v Dohi narediti biznis, bi moral biti krovec

Grega Wernig
Sašo Bertoncelj bo edini Slovenec med telovadci na 48. svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Dohi, ki se bo s kvalifikacijami začelo v četrtek. Osamljeni jezdec bo prvič na tekmovališče stopil v petek, ko ga na konju z ročaji čaka prvi preizkus na poti do končnega cilja - kolajne.

Edini slovenski adut na SP Bertoncelj, najboljši telovadec zadnjih let, bo na konju z ročaji lovil kolajno, ki je v dolgoletni karieri v svoji zbirki še nima. Letos ima pred nastopom dobro popotnico, saj je na evropskem prvenstvu osvojil naslov podprvaka, nedavno pa ubranil tudi skupno zmago v svetovnem pokalu. Na SP se je doslej štirikrat v karieri uvrstil v finale najboljše osmerice sveta, največji uspeh pa je s četrtim mestom dosegel leta 2014 v kitajskem Nanningu.

Pred petkovim nastopom odkrito priznava, da bi bil že čas za kolajno. A sprva ga čakajo kvalifikacije, ki so prvi korak na poti do končnega cilja. Ker je v Katarju že od minulega četrtka, je tekmovalno dvorano in orodje dodobra preizkusil, za njim je tudi že uradni trening, ki ga je opravil brez težav.

"Super sem, nimam nobenih pripomb. Res sem sproščen, zelo dobro se počutim, kot da bi bil doma na treningu. Treningi mi gredo dobro od rok, imam kakšne manjše težave, ker je le orodje drugačno, kot sem ga vajen, ampak vse naredim. Nimam nobenih resnejših težav, super je," je uvodoma dobro razpoložen iz Katarja sporočil izkušeni Škofjeločan, ki je na prizorišču SP že skoraj teden dni in je med drugim uspešno prebrodil tudi poplave, ki so ob močnem deževju zajele ta obmorski emirat.


"Joj, tu je to kar malo smešno, oni res niso vajeni dežja. Če bi hotel tu narediti dober 'biznis', bi moral biti krovec. Kamorkoli prideš, vse strehe puščajo, povsod teče voda, ne glede na to, ali si v hotelu, nakupovalnem centru, dvorani," je v smehu pojasnil telovadec Narodnega doma in dodal: "Parter so sicer malo pokrili s polivinilom, prav tako drog, vse skupaj je bilo res smešno. A dejstvo je, da se tam zaradi tega prav nič ne sekirajo. V dvorani so bile velike poplave, a oni to enostavno malo pobrišejo. Na voljo imajo tisoč in enega 'čistilca', ki to uredijo. Glede tega je tam res drugačen svet."

A do začetka uradnih treningov so padavine (in s tem tudi poplave) ponehale. Bertonclju je sestava na konju lepo uspela, kot pravi, si želi za tekmo izboljšati še zadnje malenkosti. "Zadovoljen sem z uradnim treningom, vaja je bila skoraj takšna, kot bi si želel, enkrat so mi malo ušle noge, to je bila pa tudi edina napaka. Že s takšno vajo bi bil zadovoljen v kvalifikacijah, če pa odpravim še tisto majhno napako, bom pa še toliko bolj," je dejal Bertoncelj, ki za uvodni nastop načrtuje sestavo s težavnostjo 16,100 točke, s katero je spomladi osvojil tudi naslov evropskega podprvaka. Sicer pa vadi tudi dodatne prvine, ki bi jih hrani za morebitni finalni nastop.

Štiriintridesetletni telovadec pravi, da z dobrimi občutki pričakuje kvalifikacije. "Z zelo dobrimi, pravzaprav. Nisem prepotenten, da kar pričakujem finale, saj se zavedam, da nisem edini na tej tekmi, ki sem dobro pripravljen. Vem, da bo treba prikazati dobro vajo. Dobre občutke imam zato, ker je za menoj obdobje dveh, treh mesecev samih dobrih nastopov. Želim si še enega, da se ne bi ta trend končal. A sem realen in vem, da se ti lahko tudi kaj zalomi," je dejal edini slovenski adut in v isti sapi dodal: "A trenutno se tako dobro počutim, da je ni stvari, ki bi me spravila iz tira, da bi iskal izgovore, da mi na primer ura nastopa ne ustreza, da je orodje drugačno ali kaj podobnega."

Prvenstvo se bo s prvimi tekmovanji začelo v četrtek, Bertoncelj je na sporedu drugi dan kvalifikacij - odločilni nastop ga čaka v petek okrog 15. ure po slovenskem času.

Značke: gimnastika, sp

Članki iz rubrike