Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 16.10.2018 15:21:51

Evropski podprvak Bertoncelj na SP po še manjkajočo kolajno

Grega Wernig
Katar bo med 25. oktobrom in 3. novembrom v Doho privabil najboljše telovadce sveta, ki se bodo borili na 48. svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki, prvem kvalifikacijskem situ za olimpijske igre 2020 v Tokiu. Slovenijo bo v moški konkurenci zastopal le Sašo Bertoncelj, telovadke pa se bodo z mislimi proti Japonski predstavile z ekipo.

Edini slovenski adut bo Bertoncelj, najboljši telovadec zadnjih let, ki bo na konju z ročaji lovil kolajno. "Res je, kolajna že lep čas nekako visi v zraku. Čas bi že bil. Moj glavni cilj je seveda kolajna, sicer na prvenstvo sploh ne bi odpotoval," je pred odhodom priznal izkušeni telovadec Narodnega doma, ki je nedavno ubranil skupno zmago v svetovnem pokalu, letos pa je stal na stopničkah tudi na evropskem prvenstvu v Glasgowu. Kolajne s SP še nima, čeprav je že štirikrat doslej nastopil v finalu, najboljši je bil pred štirimi leti v Nanningu, ko je končal tik za stopničkami.

"Počutim se zelo dobro, treningi so mi šli zadnje čase odlično od rok, celo zastrašujoče dobro. Pred prvenstvom imam visoka pričakovanja. Primarno dober nastop v kvalifikacijah in borbo za finale, v finalu pa seveda lov na kolajno. Treniram dve težji različici sestave na konju, saj menim, da vaja z nedavnega EP ne bo dovolj," je pred odhodom, Bertoncelj bo proti Dohi odpotoval v četrtek, povedal Škofjeločan.

"Po dolgem času grem res z dobrimi občutki na tekmo, zelo se je veselim," je še dejal 34-letni telovadec, ki bo tokrat na SP osamljeni jezdec, saj ob sebi ne bo imel reprezentančnih kolegov. Zato pa se bodo z ekipo v Dohi predstavile telovadke; Slovenijo bodo zastopale Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar. Njihov glavni cilj bo preboj med najboljših 24, ki bodo imele pravico do nastopa tudi na SP prihodnje leto v Stuttgartu.


"Za ekipni nastop sta dva razloga. Prvi in glavni je, ker imamo ekipo. Drugi je pa ta, da je ekipa dovolj kakovostna za uresničitev cilja - uvrstitve med prvih 24, ki bodo imele pravico do ekipnega nastopa tudi na SP 2019," je bil odkrit selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič in o ciljih posameznih telovadk dodal: "Finale na preskoku za nas tokrat ni realen cilj. Mislim, da lahko tako Teja kot Tjaša ob vrhunski izvedbi posežeta nekje med najboljših 16."

SP v Dohi se bo udeležil tudi nekdanji vrhunski slovenski telovadec Aljaž Pegan, zdaj eden od podpredsednikov Gimnastične zveze Slovenije. Prvič bo na SP odpotoval v novi vlogi - na prvenstvu bo sodeloval kot predstavnik športnikov pri Mednarodni gimnastični zvezi (FIG), kamor so ga ob robu 47. SP v Montrealu izvolili telovadci.

"Sem član tehničnega komiteja za moško športno gimnastiko pri FIG, kar pomeni, da me čaka kopica sestankov, spremljati moram tekmovanje, sodelovati pri morebitnih pritožbah športnikov, imel pa bom tudi sestanek s telovadci, da izvem, kakšna so njihova pričakovanja in jim pomagam premostiti pot do mednarodne zveze," je o svojih pričakovanjih pred odhodom v Katar dejal 44-letni Ljubljančan, ki je v 20-letni članski karieri na SP osvojil štiri medalje na drogu, vključno z zlatom leta 2005 v Melbournu.

Prvenstvo se bo začelo z uradnimi treningi v nedeljo, v četrtek se začne tekmovanje. Kvalifikacije telovadcev bodo na sporedu dva dneva; Bertonclja nastop na konju z ročaji čaka v petek okoli 15. ure.

Značke: gimnastika, sp

Članki iz rubrike