Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 28.09.2018 15:16:39

Tjaša Kysselef in Sašo Bertoncelj v Pariz po skupno zmago

www.alesfevzer.com
Telovadca Saša Bertonclja in Tjašo Kysselef konec tedna čaka zadnji preizkus pred oktobrskim svetovnim prvenstvom v Dohi. V pariškem Bercyju bosta nastopila na zadnji tekmi gimnastičnega svetovnega pokala to sezono, tako Bertoncelj na konju z ročaji kot Kysselefova na preskoku pa imata lepe možnosti tudi za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Bertoncelj je ta čas vodilni telovadec na lestvici svetovnega pokala. Skupno zmago ima že skorajda v žepu, a vseeno bo, tako kot lani, odločala zadnja tekma v Parizu, saj ga nekdanji svetovni prvak Japonec Kohei Kameyama še lahko prehiti.

"Tudi lani je odločala zadnja tekma. Sam sem napadal iz ozadja in s tretjim mestom v Parizu prišel do skupne zmage v svetovnem pokalu. Letos jaz vodim, prehiti me lahko še Kameyama, a mora on zmagati, jaz pa bi moral 'kiksniti'. Bomo videli, vse imam v svojih rokah, a slabši kot skupno drugi ne morem biti več," je iz Pariza za STA sporočil Bertoncelj.

Ker je pariški svetovni pokal zadnja velika tekma pred svetovnim prvenstvom v Dohi, s trenerjem Sebastijanom Piletičem načrtujeta, da bi se preizkusil s težjo sestavo na konju z ročaji s težavnostjo 16,500 točke.

"Super sem, treniral sem dobro, vse gre po načrtih. V kvalifikacijah bom predvidoma nastopil z najlažjo različico sestave s težavnostjo 15,700, razen, če bom med tekmo videl, da to ne bi bilo dovolj. A mislim, da bi ob dobri izvedbi moralo zadostovati za finale," je pred tekmo razmišljal 34-letni telovadec.

"Pariz bo res zadnja možnost, da pred svetovnim prvenstvom preizkusim sestavo 16,500. Ta dodaten dodaten element - bezugo - je treba izvajati tehnično dovršeno in še vedno ni tako natreniran, kot bi si želel. Vse bo odvisno od tega, kako mi bo šel te dni na treningih, ker ni še tako stabilen. A treba ga je malo 'forsirati', ker na svetovnem prvenstvu, če se bom želel boriti za sam vrh, ne bom imel priložnosti taktizirati," je še dejal Škofjeločan.


Letos bo na sporedu sicer še ena tekma svetovnega pokala v Cottbusu, a ta bo štela že za naslednji cikel - prve tovrstne kvalifikacije za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. "Tudi zato malo 'forsiram' težjo sestavo, saj bi rad dobro oddelal prve tri svetovne pokale v naslednji sezoni - Cottbus, Melbourne in Doha. Če bi mi to uspelo, bi bil z eno nogo že na olimpijskih igrah. Skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018/19 se namreč neposredno uvrsti v Tokio. A to so že dolgoročnejše kalkulacije, najprej moram dobro oddelati Pariz," je odločen telovadec ljubljanskega Narodnega doma.

Tudi Kysselfova ima možnost, da sezono konča kot skupna zmagovalka na preskoku. Ta čas je na drugem mestu, po teoretičnih kalkulacijah bi ji za skupno zmago zadostovala že prva polovica v finalu.

"To je moj glavni cilj v Parizu: skupna zmaga v svetovnem pokalu. Čeprav bo to moja prva tekma po počitnicah, sem kar dobro pripravljena, vse gre po načrtih, kakšnih posebnih težav nimam. A najprej bo treba dobro skočit," je iz Francije javila 25-letna telovadka Zelene jame.

Čeprav sta s trenerjem Andrejem Mavričem pred sezono načrtovala, da bo skakala težje skoke, je načrt padel v vodo že na začetku leta po težavah s poškodbo. "Vadim težje skoke, a daleč od tega, da bi bili pripravljeni za tekmo. Tudi za svetovno prvenstvo, še sploh, ker bom tam nastopila skoraj s celotnim programom, še ne bo dovolj. Morda novembra v Cottbusu, bomo videli," je pojasnila Kysselefova, ki se bo poskušala do Tokia prebiti preko dveh poti - skozi mnogoboj ter svetovni pokal.

Na tekmovanju bodo nastopili tekmovalci iz 32 držav, organizatorji pa v razprodani dvorani AccorHotel Arena, kjer bo leta 2020 tudi evropsko prvenstvo za ženske, pričakujejo 25.000 gledalcev.

V soboto bodo od 14. ure do predvidoma 20.30 na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa od 13.30 do 18.30 sledijo še vsi finalni nastopi.

Članki iz rubrike