GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 13.09.2018 17:48:00

Ene Slovenke za zgodovino, druge poslali v Beograd gledati na uro!

Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki je na svetovnem prvenstvu izpolnila vse zastavljene cilje.

Jekaterina Vedenejeva in Aleksandra Podgoršek sta zadnji dan ekipnega tekmovanja brez napak opravili vaji s trakom in ekipo popeljali do zgodovinskega 11. mesta. Vedenejevo v petek čaka finale mnogoboja, nato bodo na sporedu skupinske sestave.

Danes sta imeli slovenski ritmičarki na SP na sporedu še kvalifikacije s trakom. Obe sta sestavi oddelali brez napak in zasluženo prejeli visoki oceni, Vedenejeva 16,450, Podgorškova pa 16,200 točke, s tem, da je imela Podgorškova celo deseto oceno težine med 110 tekmovalkami, ki so tekmovale s trakom.

Dobri nastopi so botrovali tudi zgodovinskemu uspehu v ekipnem tekmovanju. Doslej je bila Slovenija ekipno najvišje leta 2001 na SP v Madridu, kjer je med 29 reprezentancami zasedla 14. mesto. Tokrat pa so Slovenke - poleg 24-letne Vedenejeve in komaj 17-letne Podgorškove je bila v ekipi še prav tako 17-letna Anja Tomazin - med 38 reprezentancami zasedle enajsto mesto, ki bo šlo v anale kot zgodovinski dosežek.

Zmagale so olimpijske, svetovne in evropske prvakinje Rusinje, saj v končni zbir šteje osem najboljših od skupno desetih vaj, pred domačinkami Bolgarkami in Italijankami. Če bi šteli vsi nastopi, bi se morale Rusinje obrisati pod nosom za naslov. Da je trak najtežji med vsemi rekviziti, kaže primer ruske zvezdnice Arine Averine. Ta je v vaji najprej naredila velik vozel, vzela nadomestni rekvizit, nato pa se je zlomil še ta, zato je morala vzeti še enega. Ocena 13,800 točke zagotovo ni to, kar so v ruskem taboru od nje pričakovali.

"Danes smo oddelali nastop brez napak. Aleksandra je sicer en rizik netočno vrgla, sicer pa je dobro naredila vse, težine lepo in tudi nastopila zelo samozavestno, kar je za tako mlado tekmovalko lep uspeh. Temu primerna je tudi ocena 16,200 točke za orodje, ki ima praviloma najnižje ocene, saj gre za najtežji rekvizit. Tudi Katja je vajo dobro oddelala, naredila ni nobenih napak in prejela 16,450. Zadovoljni smo z današnjimi nastopi obeh deklet," je iz Sofije sporočila vodja ekipe in trenerka reprezentance Lena Salaujova, ki je pred odhodom na SP razgrnila sledeče cilje - izboljšati ekipno 24. mesto z zadnjega ekipnega SP 2015, uvrstitev ene tekmovalke v finale mnogoboja in ene v prvo polovico.



Slovenske reprezentantke so prav vse cilje na tem SP že izpolnile. Ekipnemu 11. mestu so dodale finale mnogoboja Vedenejeve, ki je bila 17. v kvalifikacijah, Podgorškova pa je kvalifikacije med 120 tekmovalkami končala na 41. mestu.

Zvečer bodo v Sofiji poleg kolajn v ekipnem tekmovanju razdelili tudi odličja za finale s kiji in trakom.

V petek je na sporedu finale mnogoboja, v soboto pa borba za olimpijske vozovnice čaka skupinske sestave. Precej smole je imela slovenska vrsta, ki bi morala že v sredo pripotovati v Sofijo. A ker je bilo beograjsko letališče zaprto, Air Serbia pa jim ni našla druge povezave, je slovenska reprezentanca morala leteti v Romunijo in bo šele danes zvečer prispela v Sofijo.

"Čeprav so vedeli, da je letališče zaprto, so nas poslali v Beograd, od tam smo šli v Bukarešto in upam, da nam danes uspe priti do Sofije. Dekleta so tako danes zamudila vse treninge, dva dni so že brez treninga, tako da bo njihov prvi trening na prizorišču že kar uradni trening pred sodnicami. Nič ne de, na to, kar se nam je zgodilo, nimamo vpliva. Dekleta so dobro razpoložena," je za STA povedala trenerka reprezentance Olga Mancevič.

Glavni cilj skupinske sestave je uvrstitev med najboljših 24 ekip, ki bodo imele na SP 2019 možnost iti v boj za olimpijske vozovnice. Najboljše tri reprezentance v mnogoboju pa si bodo že priborile OI 2020.

Članki iz rubrike