mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 13.09.2018 15:50:23

Japonci bodo nevarnejši od Dominikancev

www.alesfevzer.com
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na krstnem svetovnem prvenstvu prebrodila prvo oviro, premagala Dominikansko republiko, njen drugi tekmec v Firencah pa bo Japonska. Ta bo zagotovo nevarnejši tekmec od Dominikancev, kar je pokazala tudi uvodna tekma prvenstva, v kateri so se Japonci kljub zanesljivemu porazu solidno upirali Italijanom.

Na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze je Japonska enajst mest višje od Slovenije, a na papirju zagotovo ne bo favorit. Če Slovenija pokaže svojo najboljšo igro, najbrž ne bi smela imeti težav, zagotovo pa bodo "samuraji" znali bolj kaznovati napake, kot so to delali skromni Dominikanci.

"Japonska je močna ekipa, ki ima za sabo veliko več močnih tekem kot mi. Lahko pričakujemo težko tekmo, vemo, da smo jih lani, na finalu svetovne lige, premagali s 3:0, a takrat smo igrali zelo dobro. Tudi jutri moramo pristopiti k tekmi z vso resnostjo in upam, da bomo na igrišču taki, kot moramo biti, in da bomo pokazali, kako dobro odbojko lahko igramo. Upam, da bomo dobro servirali, tako kot smo včeraj od drugega niza naprej, da jih spravimo od mreže. S tem si bomo olajšali delo v bloku in obrambi. Upam pa tudi, da bomo v napadu bolj prodorni kot včeraj," je dejal slovenski libero Jani Kovačič.

Tudi selektor Slobodan Kovač trdi, da ima Japonska velik plus, ker je nastopala v ligi narodov in odigrala veliko število težkih tekem, a se tudi zaveda, da je njegova ekipa kakovostnejša, če obe pokažeta svoj maksimum. Igro Japoncev je dobro preučil, v preučevanju so ga predvsem zanimale tekmečeve slabosti.



"Njihova največja slabost je fizika, mi moramo izkoristiti našo premoč v telesnih karakteristikah, tako kot smo storili to v finalu lanske svetovne lige. Moramo pa vedeti, da so bili prav Japonci edina reprezentanca, ki nas je lani premagala v predtekmovanju svetovne lige, kar le kaže, kako so nevarni so. Letos so tudi igralsko močnejši, saj so kot nekakšno presenečenje dodali novega, levorokega korektorja, ki je zelo dober igralec. V svetovni ligi so igrali brez najboljšega igralca Yukija Nishikawe, ki pa je zdaj tu. Igrajo v postavi, ki je že dalj časa skupaj, so zelo ambiciozni, pripeljali so francoskega trenerja Philippa Blanca, ki je sicer uradno pomočnik selektorja, a ima glavno besedo. Pred štirimi leti je bil kot pomočnik selektorja svetovni prvak," je karakteristike Japoncev opisal Kovač.

"Japonci dobro igrajo, ko imajo dober sprejem, a če je žoga sprejeta slabše, stran od mreže, imajo takoj težave. Zato se bomo morali osredotočiti predvsem na servis in nato na blok in obrambo. Predvsem jim moramo onemogočiti sprejem, nato pa z visokimi žogami napadati z zunanjih položajev," je še opisal taktiko, s katero bodo poskušali premagati tekmeca, ki je prav zaradi takšne taktike klonil proti Italiji. Ta je Japonce nadigrala predvsem v bloku.

Za Japonsko je to že 15. nastop na svetovnih prvenstvih, s katerih ima tudi dve kolajni, bronasti je osvojila leta 1970 in 1974. Leta 1982 je bila četrta, pozneje pa večjih uspehov ni več beležila. Leta 1972 je bila tudi olimpijski prvak.

Značke: odbojka, sp

Članki iz rubrike