serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Mary Elizabeth Winstead in Ewan McGregor Svet24.si

Hčerka takole raztrgala slavnega očeta

ženska Petisvet.si

Rak je krik duše, ki vas prosi ...

innsbruck, sneg Svet24.si

Zimski suši odklenkalo! Zapadlo bo kar precej ...

youtube-logo Svet24.si

YouTube nad posnetke z nevarnimi izzivi

maja begovic obrez Njena.si

Finalistka Maja ni več takšna

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah

STA
STA
0 04.09.2018 14:43:15

Slovenija na SP v Innsbruck z najmočnejšo reprezentanco doslej

www.alesfevzer.com
V Innsbrucku se bo v četrtek začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na kateri bo Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan bodo najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska.

Selektor in trener Gorazd Hren je imel sladke skrbi z deljenjem vabil. "Seznam vrhunskih plezalcev v naši reprezentanci je res dolg. Izkoristili smo vse kvote. Tako močne ekipe še nismo imeli," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hren.

Slovenijo bo zastopalo kar 17 tekmovalcev, devet v ženski in osem v moški konkurenci. Ne bo manjkal nihče od športnih plezalcev in plezalk, ki iz leta v leto skrbijo za izjemno bero slovenskih dosežkov v težavnosti in balvanih. V ekipi so štirje skupni zmagovalci svetovnih pokalov, še sveži zmagovalci tekem svetovnega pokala, trije nosilci kolajn s svetovnih prvenstev, aktualna svetovna prvakinja ter dva nekdanja svetovna podprvaka.

V Innsbrucku bodo podelili komplete medalj v težavnosti, balvanih in hitrosti ter olimpijski kombinaciji treh disciplin, kar pomeni, da bo prvenstvo predstavljalo tudi nekakšno pred-generalko za poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero. Olimpijske vstopnice se bodo nato delile na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na prihodnjem prizorišču olimpijskih iger v Tokiu.

V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bodo tekmovali prva slovenska zvezdnica v vertikali Janja Garnbret, skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji v zadnjih dveh sezonah; Jernej Kruder, ki se je letos prvič ovenčal z naslovom skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih; Domen Škofic, ki je skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti postal leta 2016; Katja Kadić, ki je v skupnem seštevku letošnjega balvanskega pokala končala na petem mestu; predstavniki podmladka Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič in Luka Potočar.V balvanih in težavnosti se bo preizkušala po kilometrih preplezanih sten in starosti veteranka v slovenski izbrani vrsti, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič. V težavnosti se bodo merili še Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Martin Bergant in Milan Preskar, zgolj v balvanih pa Tjaša Slemenšek, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Zan Sudar.

Slovenske športne plezalke so s svetovnih prvenstev prinesle devet kolajn, tudi dve najžlahtnejši, Martina Čufar leta 2001 (Winterthur) ter pred dvema letoma takrat še 17-letna Garnbretova v Parizu kot druga najmlajša dobitnica zlata v težavnosti. Nosilec edine moške kolajne s SP je Kruder, ki je bil srebrn pred štirimi leti v Münchnu v balvanih. Škofic je na zadnjih dveh prvenstvih v težavnosti končal na četrtem mestu. V Parizu leta 2016 pa je poleg zlate Garnbretove v težavnosti zablestela še Markovičeva z bronom.

Prvi del prvenstva bo v znamenju težavnosti, že v soboto bo ženski in nato še v nedeljo moški finale, za Slovence zanimiv bo še vikend 14., 15. in 16. septembra z balvanskimi preizkušnjami in sklepnim finalom najboljše šesterice v kombinaciji.

V Innsbrucku bo tudi vzporedno svetovno paraplezalno prvenstvo, na katerem sta glavna slovenska aduta Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2 in Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike