Tanja Ribič 1 Odkrito.si

Družina Tanje Ribič zaradi Đura v šoku!

iča Svet24.si

Umrla humoristka Iča Putrih

Luna Petisvet.si

Konec sprenevedanja, na dan prihaja resnica!

matjaž han, miha kordiš Svet24.si

Matjaž Han Levici: "Fantje mladi, ta trenutek ...

Saša Lendero 2 Svet24.si

Saša Lendero ima eno težavo z vodenjem ...

can yaman Njena.si

Takšno telo pod obleko skriva Ferit

milan Njena.si

Junakom šova Ljubezen po domače podivjali hormoni

STA
STA
0 04.09.2018 14:43:15

Slovenija na SP v Innsbruck z najmočnejšo reprezentanco doslej

www.alesfevzer.com
V Innsbrucku se bo v četrtek začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na kateri bo Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej. Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan bodo najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska.

Selektor in trener Gorazd Hren je imel sladke skrbi z deljenjem vabil. "Seznam vrhunskih plezalcev v naši reprezentanci je res dolg. Izkoristili smo vse kvote. Tako močne ekipe še nismo imeli," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hren.

Slovenijo bo zastopalo kar 17 tekmovalcev, devet v ženski in osem v moški konkurenci. Ne bo manjkal nihče od športnih plezalcev in plezalk, ki iz leta v leto skrbijo za izjemno bero slovenskih dosežkov v težavnosti in balvanih. V ekipi so štirje skupni zmagovalci svetovnih pokalov, še sveži zmagovalci tekem svetovnega pokala, trije nosilci kolajn s svetovnih prvenstev, aktualna svetovna prvakinja ter dva nekdanja svetovna podprvaka.

V Innsbrucku bodo podelili komplete medalj v težavnosti, balvanih in hitrosti ter olimpijski kombinaciji treh disciplin, kar pomeni, da bo prvenstvo predstavljalo tudi nekakšno pred-generalko za poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero. Olimpijske vstopnice se bodo nato delile na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na prihodnjem prizorišču olimpijskih iger v Tokiu.

V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bodo tekmovali prva slovenska zvezdnica v vertikali Janja Garnbret, skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji v zadnjih dveh sezonah; Jernej Kruder, ki se je letos prvič ovenčal z naslovom skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih; Domen Škofic, ki je skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti postal leta 2016; Katja Kadić, ki je v skupnem seštevku letošnjega balvanskega pokala končala na petem mestu; predstavniki podmladka Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič in Luka Potočar.V balvanih in težavnosti se bo preizkušala po kilometrih preplezanih sten in starosti veteranka v slovenski izbrani vrsti, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič. V težavnosti se bodo merili še Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Martin Bergant in Milan Preskar, zgolj v balvanih pa Tjaša Slemenšek, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Zan Sudar.

Slovenske športne plezalke so s svetovnih prvenstev prinesle devet kolajn, tudi dve najžlahtnejši, Martina Čufar leta 2001 (Winterthur) ter pred dvema letoma takrat še 17-letna Garnbretova v Parizu kot druga najmlajša dobitnica zlata v težavnosti. Nosilec edine moške kolajne s SP je Kruder, ki je bil srebrn pred štirimi leti v Münchnu v balvanih. Škofic je na zadnjih dveh prvenstvih v težavnosti končal na četrtem mestu. V Parizu leta 2016 pa je poleg zlate Garnbretove v težavnosti zablestela še Markovičeva z bronom.

Prvi del prvenstva bo v znamenju težavnosti, že v soboto bo ženski in nato še v nedeljo moški finale, za Slovence zanimiv bo še vikend 14., 15. in 16. septembra z balvanskimi preizkušnjami in sklepnim finalom najboljše šesterice v kombinaciji.

V Innsbrucku bo tudi vzporedno svetovno paraplezalno prvenstvo, na katerem sta glavna slovenska aduta Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2 in Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3.

Značke: športno plezanje, sp

Članki iz rubrike