Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 05.05.2018 12:36:10

Tekači Nanosa na 62. tradicionalnem pohodu Pot ob žici edini pod dvema urama

Gorski tekači Aleš Žontar, Marko Tratnik in Nejc Lokar (ŠD Nanos) so zmagali v teku trojk na 62. pohodu Pot ob žici v Ljubljani. Na 29 kilometrov so edini tekli pod dvema urama (1:57:05). Skupaj je zadnji dan prireditve nastopilo prek 5700 tekačev, od tega 188 trojk na 29 km, 1171 na 12,5 km, 372 osnovnošolskih in 132 srednješolskih.

Na 29 kilometrov je bila celo tretja skupno med vsemi prvouvrščena mešana ekipa KinVital Salomon, v kateri so bili Barbara Trunkelj, Uroš Kožar in Luka Hren (2:03:16), med ženskimi trojkami pa so bile najhitrejše prav tako gorske tekačice Nanosa Klementina Lemut, Petra Tratnik in Veronika Krečič (2:14:57).

Lansko zmago so na 22,5 km ubranili gorski tekači Gašper Bregar, Miran Cvet in Timotej Bečan (43:25), med mešanimi ekipami so bili najboljši Matic Plaznik, Neja Kršinar in Luka Kramarič (46:41), med ženskimi pa Mojca Habič, Polona Kukovečin in Vesna Dolenc (55:41), ki so se poimenovale 3 srnice.

Po dežju pred tekom trojk in pohodom je sobotni del prireditve potekal v lepem sončnem vremenu. Žontar, Tratnik in Lokar so se že pošteno oddahnili, preden je skoraj štiri minute in pol pozneje v cilj pritekla druga trojica, Mirko Janjatovič, Marjan Robič in Andrej Mikelj (2:01:33).

"Lahko bi šli tudi hitreje, pa ni bilo potrebno, ker so bili zasledovalci daleč zadaj. Danes sem bil najšibkejši člen, drugače smo enakovredni. Načrtovali smo, da se bomo tekmecev otresli na začetku, potem pa malo popustimo na sredi ter na koncu malo pospešiti za zanesljivo zmago. Sam sicer raje tečem po ravnini, preostala člana pa sta prava gorska tekača," je povedal Lokar.

Ta ekipa je bila lani druga, predlani pa je že zmagala. "Danes je bila konkurenca slabša kot lani in predlani, ni bilo tako močnih ekip, zato smo lahko tekli svoj ritem. Od Urha naprej je bilo blato, a se je dalo teči, pa tudi vroče ni bilo, saj bi bilo drugače v sopari težje," je razmere opisal Žontar, Tratnik pa je dodal: "Tekli smo za svojo dušo, saj smo si že na začetku pritekli veliko prednost."

Več kot dve minuti hitrejši od tretje moške trojke so bili Trunkeljeva, ki je le rekreativna tekačica, ter Kožar in Hren. "Že lani smo tekli na tej trasi in smo vedeli, kako privarčevati moči za tek na Golovec. Sama ne treniram, včasih pa tečem s klubom današnjih sotekmovalcev, ki imata vadbene skupine," je dejala Trunkeljeva iz Krke na Dolenjskem.

Veliko več tekmovalnega naboja je imela zmagovita ženska trojka. "Začetek je bil lep in sproščen, ko se je začel klanec na Golovec pa je bilo zelo naporno. Toda sotekmovalki sta zelo izkušeni goski tekačici in sem dobila veliko nasvetov za naprej," je povedala 23-letna Krečičeva, najmlajša članice ekipe, ki sicer nastopa le na nekaj tekmah letno, sicer pa zaključuje študij specialne pedagogike. Na razredni stopnji osnovne šole pa uči Lemutova: "Tri močne punce, članice istega kluba smo bile in smo se bodrile. Imele smo svojo teko, ko je bilo težje, smo malo upočasnile, ter obratno," je dejala Lamutova.

Skoraj dve minuti pred drugo ekipo so bili na 12,5 km reprezentanti Slovenije v gorskem teku, ki so na poti do ubranitve naslova tekli povsem isti čas kot lani. "Bilo je zelo lepo, veliko gledalcev in tekmovalcev, lepa proga, izmeno vzdušje," je bil zadovoljen petdesetletni Hrastničan Cvet, legenda slovenskega gorskega teka. "Letos smo ponovili lanski nastop. V ekipi imamo Cveta, fenomena gorskega teka. Z Bregarjem sva šla naprej na ravnini, ker sva vedela, da naju bo Cvet na vzponu na Golovec ujel. Na spustu smo malo spustili ritem, ker smo imeli veliko prednost in ima Cvet nekaj težav z nogo," je dodal Bečan.

Neja Kršinar je bila sredi marca letos na DP v krosu zaostala le za Marušo Mišmaš. "Tokrat sem bila najšibkejši člen v naši trojici, zato sem vedela, da moram na ravnini priti do prednosti, da bomo bolj skupaj v teku na Golovec. To smo naredili. Presenečena sem bila, ker po močnem dežju ni bilo veliko blata, le na vrhu Golovca, proga je bila zelo dobro označena in vse skupaj je bilo danes res zelo dobro," je sklenila Kršinarjeva.

Po podatkih organizatorjev, ljubljanske občine in Timinga Ljubljana, je od četrtka do sobote skupaj nastopilo 24.659 pohodnikov in 4971 tekačev na teku trojk.

Skupaj je bilo 1657 trojk, od tega se jih je 183 spopadlo z daljšo in težjo, 29-kilometrsko progo. Šolskih trojk na tri kilometre je bilo letos 413; v treh dneh je bilo tako 29.630 udeležencev.

Prireditev so v četrtek tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev. Na sončen dan se je, kljub rekordnim prijavam, očitno zaradi praznikov, podalo le 3605 otrok iz petinštiridesetih vrtcev.

Drugi dan pohoda se je na trasi okoli Ljubljane sprehajalo in družilo 11.283 otrok iz 50 osnovnih in treh srednjih šol. Deževno vreme pa ni bilo naklonjeno mladim pohodnikom, pa tudi za osrednji del pohoda in tek trojk je bilo napovedano slabo vreme.

A je sobotni del prireditve potekal v lepem sončnem vremenu. Gorski tekači Aleš Žontar, Marko Tratnik in Nejc Lokar (ŠD Nanos) so se že pošteno oddahnili, preden je skoraj štiri minute in pol pozneje v cilj pritekla druga trojica, saj so na 29 kilometrov edini tekli pod dvema urama (1:57:05).

Toda ključno pri tem tem edinstvenem teku, ki ga drugje ni, je poleg rekreacije sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni čas trojke.

Pa tudi hudomušnost, saj je bilo v cilju videti v modrih kapah in belih srajcah z rdečo ruto odeto trojko, pa trojice, ki so se poimenovali 3 srnice, te so celo zmagale na 12,5 km, Turbo polži, Kripl bataljon, Kotaleči kamni, (Ne)ukročene trmoglavke ...

Tako kot lani so udeleženci pohoda tudi letos ob poldne sklenili krog prijateljstva. Sklepno dogajanje je bilo ponovno na Kongresnem trgu, kjer je bil ciljni prostor in so v kulturnem programu nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora ter Nipke in Trkaj.

Rekreativna in spominska prireditev poteka vsako leto zadnji konec tedna pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa zaznamuje konec druge svetovne vojne.

Značke: rekreacija, tek, atletika

Članki iz rubrike