pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
0 04.05.2018 22:00:58

Očitajo ji, da ni ženska: "O neumnostih ne bom govorila!"

Caster Semenya
Reuters
Za enega največjih vrhuncev uvodne atletske diamantne lige sezone je v katarski Dohi poskrbel domačin Mutaz Essa Barshi, ki je v skoku v višino preskočil 2,40 m.

S tem je svetovni prvak in olimpijski podprvak za pet centimetrov zaostal za svetovnim rekordom Kubanca Javierja Sotomayorja (2,45 m).

Prvič na katerem od atletskih tekmovanj se je primerilo, da je prva trojica v metu kopja presegla 90 metrov. To je uspelo nemški trojici; olimpijski zmagovalec Thomas Röhler je za zmago vrgel 91,78 m in slavil pred svetovnim prvakom Johannesom Vettrom (91,56 m), tretji je bil Andreas Hofmann (90,08 m).

Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale, srebrna na 100 in 200 m na SP 2007 v Londonu, je na 100 m tekla 10,85 sekunde. S tem je ugnala Nigerijko Blessing Okagbare-Ighoteguonor (10,90) in dvakratno olimpijsko zmagovalko Elaine Thompson iz Jamajke (10,93). Na še enkrat daljši razdalji je prepričljivo slavil 20-letni Američan Noah Lyles (19,83).


Na prvi postaji štirinajstih diamantnih mitingov sezone je Hrvatica Sandra Perković, olimpijska svetovna in evropska prvakinja v metu diska, z novim rekordom diamantne lige 71,38 m le za tri centimetre zastala za svojim osebnim rekordom in napovedala novo izjemno sezono; to ji je uspelo v zadnji seriji, ki je bila po novih pravilih lige tretja namesto običajne šeste.

Južnoafričanka Caster Semenya je na 1500 m s časom 3:59,92 v zaključku tekme po silovitem finišu prišla do zanesljive zmage; dvakratna olimpijska zmagovalka in trikratna svetovna prvakinja na 800 m je na 1,5 km prvič tekla pod štirimi minutami. Že pred tekmo je bila, tako kot sicer v zadnjem obdobju, v središču pozornosti zaradi svojega videza. Po osvojenem zlatu na SP v Berlinu leta 2009 do 6. julija 2010 ni smela nastopati zaradi ugotavljanja njenega spola, kar je sprožilo številne odzive, ki se še niso končali.

"O neumnostih ne bom govorila," je kratko dejala o odločitvi Mednarodne atletske zveze (IAAF). Ta je 26. aprila sprejela novo klasifikacijo za določitev ženskega spola za teke od 400 m do ene milje ter mnogoboj. Na prvem mestu mora biti ta oseba po zakonu priznana kot ženska ali transpolna oziroma temu enakovredna oseba, poleg tega pa mora imeti tudi ustrezno nizko raven testosterona.

Tekmovalka mora znižati raven testosterona v krvi na manj kot pet nanomolov na liter v neprekinjenem obdobju najmanj pol leta (na primer s hormonskimi terapijami), ta raven pa mora ostati pod pet tudi v času tekmovanj in izven tekmovalnega obdobja, ko želi zaradi kontrol ostati v tekmovalnem procesu. Nova pravila za udeležbo na tekmovanjih ter za priznanje rekordov bodo stopila v veljavo 1. novembra letos.

Članki iz rubrike