mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 09.04.2018 15:22:21

Janja Garnbret: Najprej matura in potem šele svetovni pokal

www.alesfevzer.com
Slovenski športni plezalci z velikim optimizmom pričakujejo novo sezono, katere vrhunec bo septembrsko svetovno prvenstvo v Innsbrucku. Sezona svetovnega pokala se bo z uvodno tekmo v balvanih začela že ob koncu tedna v švicarskem Meiringenu. Prvo slovensko zvezdnico športnoplezalnega športa Janjo Garbret letos čaka še matura.

Pred maturo se je v Velenju skupaj s svojim partnerjem na in pod stenami Domnom Škoficem udeležila maturantskega plesa. Plesa za zdaj ne namerava zamenjati za plezanje: "Malo sem trda, ampak z malo vaje tudi ples veliko pripomore pri plezanju. Mislim, da je bila to ena lepa izkušnja, čeprav nisva plesala v rednem delu, ko vsi plešejo, saj se nisva mogla udeležiti vaj. Ni mi žal, vesela sem, da sem šla. Sva plesala, ko je bilo uradnega dela konec," je izkušnjo s plesnega parketa opisala 19-letna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki jo letos čakajo nato še maturantski izpiti.

"Matura mi jemlje veliko fokusa. Sem živčna. Mislim, da je vsakdo živčen pred maturo, kaj bo, če je ne bo naredil. Sem prepričana, da bo šlo. Tudi v šoli se pripravljamo za maturo, žal mi je edino, da bom izpustila nekaj tekem v balvanskem plezanju. Še vedno je matura enkrat v življenju. Bom to lepo naredila v enem roku, ne bom odlašala z maturo, potem bom prosta in bo mir," je dejala Garnbretova o svojem prvem letošnjem cilju, ki za spremembo ni povezan s športom.

"Mislim, da je šolska živčnost v primerjavi s tekmovalno težja. V plezanju sem izkušena tekmovalka, imam tako tekmovalne kot psihološke izkušnje. V šoli je malo drugače. Pri plezanju sem perfekcionist, za šolo pa mi je pomembno, da naredim maturo, letnik, seveda z najboljšimi ocenami, kar lahko," je dejala Korošica.

Večji del balvanske sezone bo izpustila ravno zaradi šolskih obveznosti: "Bom na uvodnih dveh tekmah v Meiringenu in v Moskvi, izpustila bom azijski del sezone, bom pa spet nato nastopila v Münchnu. Letos bo tako nekoliko več fokusa na težavnostni sezoni, ker v balvanski sezoni s toliko izpuščenimi tekmami ne morem veliko narediti v svetovnem pokalu. Na svetovnem prvenstvu bo spet fokus na balvanih, da naredim še tam dober rezultat, kjer si seveda želim ubraniti naslov svetovne prvakinje."

Čeprav se zaveda, da bo težko ponovila lansko rekordno sezono, pa upanja ni opustila: "Ta padec pričakujem. Ne bom rekla, da me je strah tega, to je sestavni del športa, to doživi vsak športnik vsaj enkrat v življenju. Mislim, da je lansko sezono z devetimi zmagami in rekordnim številom točk v svetovnem pokalu še enkrat težko ponoviti. Tudi sama se tega močno zavedam. Seveda pa menim, da je mogoče zmagati vse tekme za svetovni pokal. Tudi verjamem v sebe, da mi to lahko uspe."

"Olimpijske igre leta 2020 v Tokiu so seveda moj cilj. Vendarle je olimpijska najvišja medalja, ki jo lahko dobiš. Olimpijska kombinacija pa mi ni najbolj všeč, se bom pa res borila, najprej za uvrstitev na olimpijske igre in potem za medaljo," je olimpijske načrte razkrila najboljša slovenska športna plezalka.


Kvalifikacije v kombinaciji, ko bo štela uvrstitev v vseh treh disciplinah hitrosti, balvanih in težavnosti, za nastop na olimpijskih igrah bodo na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Tokiu.

"Tisti, ki smo bolj v balvanih in težavnosti imamo odpor do hitrostnega plezanja. Kljub temu pa vsi potihoma prav zaradi olimpijskih iger treniramo hitrost, čeprav vsi govorijo, da ga nikoli ne bodo oziroma jim ni všeč. Rada plezam hitrost, če plezam za zabavo. Ni mi pa jo v veliko veselje trenirati oziroma si ne predstavljam, da bi ves svoj čas posvetila samo temu. Letos smo trenirali hitrost z italijanskim trenerjem Stanislaom Zama. Moram reči, da se mi je čas v hitrostni steni zelo izboljšal in lahko čas še izboljšam pod deset sekund, kar je zelo dobro. Mislim, da bomo, ko dobimo v Sloveniji prvo hitrostno steno v Celju vsi izboljšali čase," je sklenila Garnbretova.

Slovenske članska, mladinska in paraplezalna reprezentance so se danes predstavile v Plezalnem centru v Ljubljani ter predstavile svoje cilje v sezoni.

Današnje plezalno druženje je bilo tudi priložnost za podpis pogodbe z novim generalnim sponzorjem slovenske reprezentance, Prvo osebno zavarovalnico. Pogodbo sta podpisala izvršna direktorja Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc in Boštjan Škufca Zaveršek ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Lani je slovenska reprezentanca v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena, njegovega pomočnika Luke Fonda in trenerja Urha Čehovina že drugo leto zapored osvojila pokal narodov v težavnosti, tudi po zaslugi Garnbretove, ki je še drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala in kot prva tekmovalka v zgodovini dosegla devet zmag svetovnega pokala v isti sezoni, hkrati pa v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji zmagala z daleč najvišjim številom točk (1135).

Mina Markovič je postala evropska podprvakinja v težavnosti, Anže Peharc pa je na evropskem prvenstvu v balvanih osvojil bron. Stabilno formo so pokazali tudi Katja Kadić, Domen Škofic in Jernej Kruder.

V svetovnem pokalu bo 14 tekem, na koledarju je tudi znova tekma v težavnosti v Kranju, ki pa tokrat ne bo tudi finalna tekma sezone, ampak je Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC kranjsko tekmo umestila konec septembra, po njej pa bosta še tekmi na Kitajskem.

Članki iz rubrike